Casa Memorială Dr. Ioan Mihu, de la Vinerea, va fi reabilitată și transformată în Centru Multicultural

Președintele Consiliului Județean Alba: “Unitatea noastră ca țară, România de azi, o datorăm iluștrilor noștri înaintași, care au crezut în idealul românesc, punându-și cunoștințele, educația, veniturile financiare în slujba împlinirii visului național al unirii tuturor românilor într-o singură țară.

Personalitate marcantă a Transilvaniei, Dr. Ioan Mihu, fiu de țărani fruntași, născut la Vinerea în 17 octombrie 1854, a fost implicat activ în lupta de emancipare națională, culturală, economică și socială a românilor transilvăneni, fiind întemeietor și director de bănci cu capital românesc, președinte și membru în cadrul unor societăți culturale și economice; prin acțiuni de mecenat a susținut dezvoltarea diverselor forme culturale, fiind în același timp un neobosit susținător al Bisericii și al rolului acesteia în societatea românească.

Iubirea lui Ioan Mihu pentru oamenii din mijlocul cărora provenea, stăruința acestuia în a face bine poporului său sunt vădite în Testamentul prin care își „închină” averea și casa părintească de la Vinerea pentru înființarea de școli agricole și de meserii, acordarea de burse elevilor, susținerea culturii și promovarea artelor frumoase.

Toată prețuirea și recunoștința noastră se îndreaptă spre astfel de oameni excepționali care ne-au lăsat o moștenire neprețuită pe care, la rândul nostru, suntem datori să o transmitem mai departe, prin intermediul asocierii între Consiliul județean Alba și Primăria Cugir, Casa Memorială Dr. Ioan Mihu de la Vinerea urmând a se reabilita pentru a deveni un Centru Multicultural, „închinat” și redat comunității și generațiilor viitoare.”, transmite Ion Dumitrel.

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile