Cânepa industrială în România. Priorități pe termen scurt, mediu și lung discutate la Alba și în alte regiuni ale României

În perioada 20-24 februarie, clusterul CANEPARO a organizat o misiune naţională de stabilire a priorităţilor pe termen scurt, mediu şi lung în sectorul cânepii industriale. Întâlnirile au acoperit toate regiunile ţării şi au avut loc la Arad, Cluj Napoca, Alba, Sibiu, Bucureşti şi Iaşi şi au vizat atât posibilităţi de dezvoltare de afaceri şi proiecte în domeniul cânepii industriale, cât şi aspecte de reglementare pentru stimularea diverselor verigi ale lanţului valoric.

Universitatea Aurel Vlaicu din Arad şi Universitatea pentru Ştiinţele Vieţii din Iaşi, membri în cluster, au găzduit aceste dezbateri şi au prezentat rezultatele cercetărilor din sectorul cânepii industriale, iar sectorul privat a fost reprezentat de numeroase companii, atât din cluster, cât şi din afara sa. S-au stabilit premisele pentru câteva proiecte care să reunească staţiunile de la Lovrin şi Secuieni cu firme de procesare şi parteneri externi potenţial interesaţi în tehnologiile şi produsele deja patentate.

În aceeaşi perioadă a avut loc şi vizita invitatului special din Statele Unite, expertul Herrick Fox, din partea Departamentului pentru Agricultură al Guvernului american, USDA FAS TASC, preşedinte al National Industrial Hemp Council of America (Washington, D.C.), Co-preşedinte al Comisiei pentru politici şi reglementări din Federation of International Hemp Organizations (Bruxelles). Obiectivele expertului american au constat în evaluarea barierelor şi oportunităţilor pentru comerţul şi cooperarea în sectorul de cânepă industrială dintre SUA şi Europa de Est. Interesul SUA se datorează în special experienţei masive în acest domeniu înainte de 1990 în regiune în general, în Romania în special (în top 3 producători mondiali, cu peste 50.000 hectare de cânepă şi infrastructură de procesare distribuită în toată ţara), dar şi contextului de reconstrucţie a Ucrainei prin maximizarea materialelor “verzi” nepoluante şi decarbonizarea lanţurilor valorice.

Discuţiile pe reglementări aplicabile au avut loc cu reprezentanţi ai conducerii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi membri ai Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Parlamentul României şi s-au concentrat pe rolul pe care cânepa industrială îl poate juca în contextul dezvoltării locale în următorii ani, dar şi în atingerea ţintelor climatice ale României şi în decarbonizarea unor industrii – de ex. bioplasticuri în industria de maşini şi de mobilă, materiale de construcţii pe bază de cânepă – cărămizi, panouri termoizolatoare şi ciment de cânepă. Este, de asemenea, recunoscut rolul cânepii în strategia UE de a reduce importurile de alimente şi proteine din afara UE.

Au fost prezentate lecţiile învăţate de autorităţile americane – legalizarea culturii şi procesării de cânepă industrială în 2018, legislaţia neclară şi controlul excesiv, procesarea extracţiei de uleiuri în defavoarea procesării fibrei şi a altor produse cu valoare adăugată – aspecte pe care autorităţile americane vor să le corecteze în următorii 5 ani. Se va urmări clarificarea legislaţiei, a monitorizării şi controlului pentru a atrage finanţatorii şi investitorii în acest sector nou cu potenţial uriaş de dezvoltare. Nivelul de THC acceptat de autorităţile SUA pentru cânepa industrială este 0,3%, acelaşi ca şi în UE, începând cu 1 ianuarie 2023.

În prezent, cânepa industrială cunoaşte un reviriment accentuat în plan internaţional, datorită potenţialului său în peste 20.000 utilizări – de la de remedierea solurilor pentru agricultură şi depoluare, materiale pentru industria de construcţii – cărămizi şi ciment de cânepă, termo şi fono izolare – ambalaje sustenabile, energie verde, la bioplasticuri în industria constructoare de maşini etc., cu rol important în decarbonizarea diverselor industrii. Se estimează că 1ha de cultură de cânepă absoarbe aprox. 15t carbon şi, de asemenea, că este un bun mediu de stocare a carbonului absorbit în produsele pe bază de cânepă.

În cursul acestei misiuni naţionale s-au confirmat aspectele deja cunoscute – România deţine inteligenţă şi know how pentru cânepa industriala, de la soiuri şi genetică, la cultură şi tehnologii de cultivare, produse intermediare şi finite pe bază de cânepă.

Clusterul Caneparo, înfiinţat în ianuarie 2022, este o iniţiativă a Asociaţiei Ivan Patzaichin – Mila 23, împreună cu alte 20 organizaţii, companii, institute de cercetare şi universităţi. Clusterul are ca obiective generale refacerea lanţului valoric al cânepii industriale şi poziţionarea României ca un jucător important în acest domeniu la nivel internaţional, pe baza experienţei, tradiţiei şi expertizei în inovarea de produse pe bază de cânepă, în diverse sectoare. România a fost în top 3 global producători de cânepă industrială înainte de 1990, cu peste 50.000 hectare cultivate cu cânepă pentru fibre şi seminţe şi încă produce soiuri de cânepă, în prezent 11 omologate în catalogul european.

Caneparo este membru în EIHA (The European Industrial Hemp Association), HempClub – proiect de dezvoltare a eco-sistemelor finanţat din fonduri COSME, European Clusters Cooperation Platform (ECCP) şi European Enterprise Network (EEEN).

www.caneparo.org

5 1 Vot
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile