Când Consiliul Local joacă la marginea legii, doar să-i facă pe plac lui Pleșa

Am mai zis și o să mai tot zicem, până se va schimba ceva, dacă se va schimba ceva vreodată, că mari speranțe n-avem: Consiliul Local Alba Iulia este nimic mai mult decât o adunătură de epave intelectuale, o ceată de ridicători de mână, a căror singură menire este să gireze mofturile primarului și/sau partidului, indiferent cum îi cheamă.

Pentru o vreme, încă, primarul se numește Gabriel Pleșa, iar unul dintre proiectele lui de suflet este să dărâme blocul G2, zis și Turturica. Oficial, căci nu poate să spună public ceea ce toată lumea știe, în zonă e nevoie de locuri de parcare. Ăsta e, sanchi, motivul pentru care vrea să dărâme blocul. Adevăratul motiv este acela că blocul ăla e rău famat, că e populat de țigani și nici Pleșa, nici cei dinaintea lui, n-au fost în stare să găsească o soluție la problema asta. E o chestiune rasist electorală, căci scoaterea țiganilor de acolo ar însemna o pungă de voturi pentru cine o face, voturi venite de la toți vecinii respectivului bloc.

Cu un așa „proiect” rasist în panoplia cu planuri mărețe, într-o țară normală, unul ca Pleșa ar fi fost aruncat la coșul de gunoi al politicii, eventual s-ar mai fi jucat de-a interesul public pe centura democrației, în partide extremiste de teapa AUR. Unde probabil că-i e locul și, dacă e să facem o previziune, va și ajunge în destul de scurt timp.

Despre toată problema demolării blocului Turturica am mai scris, încă de pe vremea când Pleșa era mare lider PNL și mic viceprimar.

În ultima ședință de CL, în data de 29 iunie, a fost votat un proiect, numărul 55, legat de același minunat bloc Turturica. Pe scurt, era vorba de niște indicatori economici, de unde reieșea că e nevoie de vreo 15 milioane de lei pentru dat jos blocul, făcut parcare și expropriat proprietarii. Pentru expropriere ar urma să se dea 400.000 de lei, aproximativ. La fel, nu mai revenim cu toată povestea, că am scris-o deja aici.

O să vă povestim, însă, despre procedură. Mai exact despre cum a trecut proiectul ăsta, cu complicitatea consilierilor locali, deși nu s-a respectat procedura legală.

Proiectul de HCL nr. 55, despre care este vorba, a fost introdus pe ordinea de zi cu câteva minute înainte de începerea ședinței. Chestiune care este posibilă, și legală, în condițiile în care există o urgență. Ceea ce primarul Pleșa, care e inițiator, nici măcar n-a adus în discuție, darămite să explice.

Consilierii locali au votat și au fost de acord cu introducerea proiectului ăsta, și a încă unuia, pe ordinea de zi. Adică, au fost de acord să voteze ceva ce n-au studiat, ceva ce n-aveau cum să citească măcar, însă pentru care n-au avut nici o problemă în a ridica mâna. De dezbătut nu s-a dezbătut nimic, că doar nu e timp sau voință pentru așa ceva. Și, până la urmă, era vorba doar de niște indicatori, de niște cifre, de vreo 15 milioane de lei, normal că s-a votat rapid.

Am cerut, normal că am cerut, un punct de vedere de la Prefectură, instituția care veghează asupra legalității acestor proceduri de adoptare a HCL-urilor.

Hotărârile adoptate de CL Alba Iulia în ședința din 29 iunie n-au fost încă trimise la ei. Azi ar fi termenul legal în care ele trebuie trimise, urmând ca ele să fie verificate ulterior.

Cu toate astea, cei de la Prefectura Alba ne-au dat câteva explicații.

Ne-au spus că, nefiind vorba de un act normativ (ci doar niște indicatori), proiectul de HCL nu trebuia supus dezbaterii publice. Ceea ce e corect.

Ne-au mai spus și că „Potrivit prevederilor art. 134 din O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, în cazul ședințelor ordinare, convocarea consilierilor locali se face prin dispoziția primarului, cu 5 zile înainte de data ședinței, moment în care se pun la dispoziția acestora și materialele care urmează să fie dezbătute în ședința consiliului local”.

Și, după ce au consultat înregistrarea ședinței, cei de la Prefectură ne-au spus că „Ordinea de zi a ședinței ordinare din data de 29 iunie 2022 a fost suplimentată cu două proiecte de hotărâre, consilierii locali fiind înștiințați de președinta ședinței cu privire la acest aspect, iar ordinea de zi cu proiectele suplimentare a fost supusă votului consilierilor, fiind aprobată cu majoritatea prevăzută de legislația în vigoare”.

De altfel, înregistrarea ședinței poate fi găsită aici: https://fb.watch/ecObRBqX4M/

Așadar, ne aflăm în situația în care Primăria trebuie să transmită Prefecturii lista cu proiecte adoptate și, SĂ DEMONSTREZE caracterul urgent al proiectului nr. 55, cel cu indicatorii tehnico-economici pentru proiectul de demolare al blocului G2, de expropriere a locatarilor și construcție a viitoarei parcări. Iar dacă n-o fac, Prefectura trebuie să ia măsurile legale.

Ne mai aflăm și în situația în care Consilierii Locali trebuie să le explice votanților cum au acceptat pe ordinea de zi, ba chiar au și votat un proiect pe care nici măcar nu l-au citit. De fapt, nu trebuie să explice nimic nimănui, și nici n-au s-o facă, pentru că-i doare la bască.

Iar despre faptul că Pleșa toacă bani publici pe studii și calcule, pentru un moft rasist, fără să fie clar că acel proiect se poate face – căci e departe de a fi cert că exproprierea în cazul ăsta e posibilă și legală – nici nu mai are rost să discutăm. Până la urmă, nu ne-ar mira să fi plătit deja niște studii și proiecte pentru alte proiecte de-ale sale imaginare, cum ar fi un spital nou, tramvai și alte câte și mai câte a zis în campanie și tot zice și-acum, căci fiecare zi e o zi de campanie electorală pentru ilustrul nostru primar.

5 1 Vot
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

1 Comment
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile
Nicula
Nicula
13 iulie 2022 11:17

Daca omul vrea sa darame G2 sa faca parcari nu este bine, daca nu darama, de CE? ptr ca noua ne trebuie parcari, nici cum nu este bine firati ai dracului cu politica voastra de nerecunoscatori!