Campanie de supraveghere activă și pasivă a rabiei la vulpi

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba continuă și în acest an programul național de eradicare a rabiei, care are mai multe componente și se realizează inclusiv supraveghere activă – vânătoare, recoltare și testare – dar și prin supraveghere pasivă – testarea în privința rabiei a vulpilor/șacalilor, respectiv a altor animale găsite decedate.

Campania de supraveghere a rabiei la vulpi se realizează, în această perioadă, după campania de vaccinare, ce a avut loc la finalul anului trecut, prin distribuirea momelilor vaccinale pe cale aeriană, în fondurile cinegetice și extravilanul localităților, dar și manuală, în apropierea vizuinilor vulpilor, respectiv în alte puncte cheie.

Scopul final al acțiunii de vaccinare este recunoașterea indemnității teritoriului României faţă de unele boli transmisibile ale animalelor, care pot influenţa direct sau indirect schimburile comerciale cu animale vii, produse şi subproduse de origine animală, acesta reprezentând obiectivul fundamental al activităţilor de supraveghere, prevenire şi combatere a bolilor transmisibile ale animalelor.

Supravegherea rabiei se face în două moduri: Supraveghere activă – recoltare prin împușcare și supraveghere pasivă – recoltarea vulpilor decedate și prelevarea de probe de la acestea.

În județul Alba campania de supraveghere activă a rabiei, ce presupune recoltarea a 120 de vulpi, a început din 3 februarie și se desfășoară până în luna aprilie. Vulpile recoltate de pe toate fondurile de vânătoare de la nivelul județului sunt aduse la Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Alba pentru efectuarea de analize specifice în vederea depistării rabiei.

Campania de supraveghere pasivă se realizează inclusiv cu sprijinul populației. Astfel, facem apel la spiritul civic al oamenilor, să anunțe medicii veterinari de liberă practică împuterniciți, reprezentanții fondurilor de vânătoare din zonele de care aparțin sau DSVSA Alba, la nr. de telefon 0258.835.915/pe adresa de e-mail [email protected], în cazul în care văd vulpi moarte/șacali morți (dar și alte animale sălbatice), în apropierea mediului silvatic, a cursurilor de apă, în zona drumurilor publice sau în orice alte locuri, în drumul lor. De asemenea, îi rugăm pe oameni să anunțe autoritățile și în cazul în care identifică animale domestice cu comportament modificat.

Din fericire, la nivelul județului Alba, în ultimii ani, nu a mai fost identificat niciun caz de rabie, inclusiv datorită campaniilor de vaccinare antirabică a carnivorelor sălbatice. În continuare, autoritățile sanitare veterinare, împreună cu reprezentanții fondurilor de vânătoare, depun eforturi suplimentare de prevenire, supraveghere și control pentru eradicarea definitivă a acestei boli, care afectează în mod special vulpile, dar și alte animale.

Rabia, sau turbarea, este o boală infecțioasă, întâlnită la toate speciile de animale homeoterme, transmisibilă la om, caracterizată prin grave tulburări nervoase, exprimate prin hiperexcitabilitate şi agresivitate, urmate de paralizie şi moarte. Într-o măsură mai mare sau mai mică, sunt receptive la infecţia rabică toate animalele cu sânge cald.

În toate cazurile de turbare se impune un diagnostic imediat si luarea de măsuri urgente, atât faţă de animalele turbate sau suspecte de boală, cât şi faţă de animalele şi persoanele contaminate sau suspecte de contaminare.

DSVSA Alba

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile