Bugetofagii vechi și noi. Cum îi face Pleșa avansuri lui Tobimar

Nu mai e pentru nimeni vreo noutate că actuala administrație e doar o nouă pălărie purtată de aceeași șmenari din primărie. Schimbările promise de oamenii noi ai USR, în frunte cu convertitul Pleșa, s-au dovedit a fi mai degrabă o metamorfoză a beizadelei de nomenclaturist, care, înarmat cu metehnele cele vechi, se simte noul jupân al orașului, ba chiar e convins că începe să semene a Hava când se privește în oglindă.

Gabriel Pleșa a trecut la etapa finală, lovele-story cu bugetofagii cei mari.

Desigur, nu se aștepta nimeni ca onorabilul domn Pleașcă să ia batista de pe țambal și să scoată săbiile la marile lipitori bugetare, chiar dacă prin campania electorală tot asta amenința/promitea. Existau, totuși, unele contracte în vigoare, moștenite, și care trebuiau duse înainte. Sigur, ar fi putut sta cu ochiul lui de vultur pe băieții ancorați în pușculița publică, ba chiar sancționa derapajele,  însă asta e altă poveste, despre care n-avem ce vă zice. Că, vorba aia, dacă n-a fost, nu-i nimic de zis.

O să vă zicem, însă, despre relația cea nouă dintre Pleșa și bugetofagii cei vechi. Spre exemplu, noul love-story financiar dintre Primărie și Tobimar. Despre firma lui Florin Todor nici nu are rost să mai zicem nimic, căci relația lor cu banul public e cvasi cunoscută, de la reabilitări termice de blocuri – M-urile – și până la milioanele încasate pentru marele monument Facebook, ca să dăm doar două exemple.

Acum, însă, Tobimar, în nou descoperita relație cu Pleșa, ar urma să facă o lume nouă în „Lumea Nouă”.  Adică niște lucrări de peste 20 de milioane, pentru care Pleșa voia să ia cu împrumut – în numele orașului – că doar cel mai mare buget de investiții e, în fapt, un balon plin cu promisiuni și cam din părți lovele. De altfel, despre toată povestea am mai scris noi aici.

Sigur, proiectul de HCL, cu împrumutul, n-a trecut. Însă nu-i bai, că-l va băga Pleșa iar și iar pe ordinea de zi, până le vine mintea la cap consilierilor, în special celor din PNL, și votează cum le zice el să voteze. Că d’aia e el primarul!

Ei bine, zic sursele noastre, pentru a cimenta acest lovele story cu Tobimar, în ciuda faptului că acel împrumut n-a fost votat, Pleșa ar fi decis să se plătească deja un avans către firma lui Todor. Adică, să fie clar că toată tărășenia va fi cu finalizare. Numai că, ce să vezi, Tobimar n-ar fi dat Primăriei, așa cum zice legea, o scrisoare de garanție bancară.

În ciuda faptului că legea spune că „Ordonatorul de credite are obligația de a solicita beneficiarului de contract o scrisoare de garanție bancară pentru returnarea avansului”. Adică primăria, recte Pleșa, trebuie să se asigure că, dacă firma nu-și face treaba, va putea recupera banii dați în avans. Ceea ce înseamnă că plata respectivă n-ar fi trebuit să fie făcută, în lipsa unei astfel de garanții.

 

Or, sigur că asta nu-i vreo prioritate cu astfel de detalii. Doar nu-i ca și când prevederile legale pot sta în calea iubirii dintre bugetofagi. Unde mai pui că Pleșa, lucru dovedit, face tot posibilul să umple conturile firmei prietene, chiar și dacă asta înseamnă să mai ia din buzunarul cetățenilor, pe caiet, încă vreo 20 de milioane.

Desigur, despre toate astea ne vor spune cei din Primărie la marea conferință de presă din „Lumea Nouă”, azi, de la ora 13:00. Sau nu….

3.8 6 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile