Undeva la Bruxelles, Mircea Hava stă mut de uimire. Fără ca măcar să miște un deget, Gabriel Pleșa pare chitit să facă tot ceea ce el l-ar fi pus să facă, dacă încă îi trăgea sforile. Își trece cu degetul prin hamsterul de sub nas și tresare: Să fie oare posibil? Să facă Pleșa tot ce ar fi vrut el să facă, ba chiar mai mult? Dacă i-ar fi ieșit pasența cu Voicu ar fi fost probabil mai greu să-l convingă să dea așa cu banii, fix la cine trebuie, ba chiar mai mult. Asta fără ca ăla să aștepte ceva. Așa, cu Pleșa reformatorul, iată, nici măcar nu mai trebuie să ceară, că se înțeleg telepatic.

Practic, la mai bine de jumătate de an de când s-a produs marea schimbare în Primărie, constatăm că nu există nici o schimbare. N-a plecat niciun șmenar din instituție, ba chiar le merge mai bine, iar în ce privește reforma pare că Pleșa a băut apă după Dumitrel. Ba mai mult, au mai fost angajați o ceată de atârnache, că trebuia să aibă și primarul cel nou niște noi consilieri. Iar ăștia micii și noi, cu foamea în gât, s-au băgat direct și pe proiecte, de jumulesc bugetul cu nu jumuleau nici lacheii lui Hava. Sărmanul Hava, să ajungă el să prindă zilele astea în care Pleșa îi dă lecții la combinații și șmenuri? Ce ironie!

Ba mai mult, nu doar că oamenii sunt aceiași, ținuți în brațe de noua administrație, nu doar că jumulesc la salarii și sporuri cum n-au jumulit cei dinainte, însă și în ce privește firmele prietene, pare că cu Pleșa o duc chiar mai bine.

Sesiunile de shopping pe care administrația Hava le făcea regulat, și de care Pleșa, Popescu și toți useriștii lui pește prăjit se dădeau oripilați și urlau că așa nu se poate, merg în continuare cu și mai mare aplomb. Ba chiar pe sume mai mari și date și mai cu dedicație. Așa că, haideți să parcurgem puțin lista de shopping a teribilei echipe Pleșa-Popescu-Bitănescu, ăsta, Pleșa – Popescu – Filimon, doar cea din ultimele săptămâni.

Bani pentru presă!

Una din metehnele vechii administrații a fost să pompeze bani în presa locală, astfel încât orice bășină ieșită din Primărie să se transforme, prin talentul scriitoricesc al unor semi alfabetizați, în parfum de primăvară. Iar această meteahnă nu doar că a fost preluată de Pleșa, dar a fost dusă pe niște culmi la care cei dinainte nici nu visau.

Pe data de 15 aprilie, Primăria Alba Iulia achiziționează „servicii producție film cu mesaj de sărbători”.  Achiziție directă, desigur. Adică, în loc să cheme pe un portar să țină în mână un aparat în timp ce Pleșa se străduiește să facă un acord între subiect și predicat, Primăria plătește 4.300 de lei către Alexa Best SRL. Firma care, întâmplător, e deținută de un mare (lol) om de presă din Alba, Magda pe numele lui, care prestează și la Digi24. Dar care are și firma lui. Pur întâmplător, în 3 aprilie, Pleșa apărea la Digi 24, în emisiunea „Europa. Mi-e bine, ți-e bine”, unde era periat și lăudat de parcă tocmai câștigase un Nobel la croșetat cu trei andrele.

În data de 9 aprilie, Primăria Alba Iulia achiziționează „servicii de comunicare și promovare proiect în cadrul proiectului IRIS”. Nici nu mai contează ce proiect e ăsta, că asta e altă poveste deja, Pleșa și echipa depășindu-i pe cei dinainte și la capitolul ăsta, al proiectelor de rahat făcute doar pentru a avea niște unii din Primărie salarii. Dar despre astea vă vom zice altă dată. Acum, achiziția asta, tot una directă, desigur, a fost în valoare de 75.400 lei, plus TVA. Și a fost făcută de la Unirea Press, desigur. Cum pot niște „jurnaliști” să fie și jurnaliști și angajați ai unei instituții publice e greu de explicat, însă e o modă, un modus operandi în presa locală din Alba. Mai interesant este că cei de la Unirea Press, tocmai înainte de contractul ăsta, îl certau de îl rupeau pe Pleșa. Mă rog, îi luau postările lui Mihai Coșer de pe  facebook, făceau fundă între copy și paste, după care le publicau. Ba mai mult, înainte de contactul ăsta, cei de la Unirea Press erau cam singurii care, în scandalul cu STP, aveau o poziție oarecum critică față de primărie și publicau părerile și opiniile lui Nicola. Ceea ce, desigur, e o opțiune editorială, însă rămâne de văzut cum îl vor certa pe Pleșa de azi înainte, după așa contracte. Sau poate că scrie acolo, în contract, că nu mai au voie. Sau poate că o să înceteze Coșer să mai scrie pe facebook, critic, la adresa Primăriei, și deh. Orișicum, o veritabilă pleașcă de bani, care vine peste cei aproximativ 1.000 de euro lunar pe care Primăria oricum îi plătea și plătește în continuare, pentru publicarea anunțurilor de convocare a ședințelor de CL. Care anunțuri oricum sunt făcute publice pe toate rețelele de socializare, deci da.

Bugetofagii vechi dar noi

Pe data de 31 martie, Primăria Alba Iulia achiziționează „material lemnos de esență moale”, în valoare de 2.000 de lei, de la Tipo-Rex, firma de casă a administrației Paul Voicu. Adică, tot de la ăia pe care chiar ei, useriștii cei curați ca lacrima, îi criticau în campanie. Asta după ce, în urmă cu o lună, pe data de 15 martie, Primăria Alba Iulia, sub mâna de fier a lui Gabriel Pleșa, care avea să schimbe și să reformeze, plătea – tot achiziție directă, desigur – suma de 64.165 lei, plus TVA, tot celor de la Tipo-Rex. De data asta pentru „materiale consumabile de birou”. Reformă, da, materiale consumabile cât nu consuma Hava. Și asta în vremea în care chiar mai făcea câte ceva prin Primărie și deh, se justificau consumabile.

În vremea lui Hava, toate mașinile treceau pragul Alba Motor, firmă de la care se făceau achiziții pe bandă rulantă, pentru tot felul de mărunțișuri. Desigur, pe vremea aia, ăștia care acum s-au înșurubat în Primărie erau niște fioroși critici ai acelor cumpărături. Ei bine, pe data de 24 martie, Primăria Alba Iulia cumpără, cu 9.260 lei, „servicii de montare/demontare, echilibrare, reglare a geometriei sistemului de direcție…”. Normal, de la aceeași firmă, Alba Motor. Iar ca treaba să fie completă, și Hava să chiar facă spume, pe data de 17 martie, Primăria cumpără „servicii de reparare și întreținere a autovehiculelor…”, tot de la Alba Motor, desigur. Achiziție directă, în valoare de 101.000 lei, plus TVA. Doamne ajută! Ah, să nu uităm, Gelu Macavei, patronul Alba Motor, este prieten la cataramă și fost coleg cu primarul Gabriel Pleșa.

Pe vremea lui Hava, Primăria toca o groază de bani pe flori și plante ornamentale. Și pe nenorocita aia de piscină interioară, sau baltă interioară – ce-o fi, monument de cacă-fală. Ei bine, pe vremea aia toți banii – achiziții directe – ajungeau la doamna Ildiko Lorincz, deținătoare de PFA. E vorba de zeci de mii. Acum, lucrurile s-au schimbat radical. În data de 13 aprilie, Primăria cumpără „servicii de întreținere fântână interioară și plante ornamentale”, în valoare de 14.715 lei, plus TVA. O sumă mai mică decât plătea administrația Hava. Deci, e de bine. Sau e? Păi, fiți atenți, în data de 7 aprilie, Primăria cumpără „flori, aranjamente florale și coroane, produse solicitate de către Biroul Administrativ din Primăria Alba Iulia”, în valoare de 75.693 lei, plus TVA, de la CMW Mureș Prodservcom. I shit you not! Peste 75.000 de lei pe aranjamente florale și coroane. Nu i-a luat Hava în toată viața lui atâtea flori secretarei sau consilierei!

În data de 31 martie, Primăria Alba Iulia achiziționează – în mod direct, desigur – „servicii de elaborare a documentației pentru obținerea avizelor și acordurilor PAD…”, în valoare de 33.890 lei, plus TVA. Nu putea Primăria, cu cei aproape 1.000 de angajați, poate chiar mai mulți dacă se ține Pleșa de reformat, să întocmească documentațiile alea? Nu-i sigur. Ce e însă sigur e că n-ar mai fi încasat banii ăia ADDA Costruct SRL, adică una din firmele de casă ale lui Paul Voicu, al cărei patron este un domn pe nume Nedelcu, ale cărui aventuri bugetare le-am tot prezentat pe aici. Acum, e drept, o fi Nedelcu omul lui Voicu, dar nu e ca și când Pleșa nu-i tot din domeniu, firmele familiei lucrând tot în domeniul construcțiilor. Cine știe, poate că are și Nedelcu nevoie de materiale pentru toate lucrările alea? Cine știe, poate că alege atent un depozit de materiale de construcții?

În data de 15 martie, Primăria Alba Iulia cumpără, în mod direct, „servicii de spălătorie auto pentru autovehiculele aflate în proprietatea Municipiului Alba Iulia – spălare/curățare MANUALĂ”, în valoare de 34.500 lei, bani care ajung la Adam’s Services SRL. O sumă la care, probabil, le spală nu doar manual, dar și cu apă de munte, triplu filtrată, după care le șterg cu cârpe din piele de șinșilă. Să lucească, dom’le, mașinile Primăriei.

Iar pe lângă toate astea mai sunt o grămadă de alte mizilicuri. Și-au luat scaune, unul cu 800 de lei. Alte mese și scaune noi, cu mii de lei, că deh, oameni noi, mobilier nou. Și multe, multe altele luate așa, pe achiziții directe.

Despre altele, făcute la fel și fel de licitații, unele cu mai mult sau mai puțin cântec, vă povestim noi altă dată. Despre cum fac ei aplicații, pe sute de mii, cu firme bugetofage, despre cum lucrări de construcții ajung la aceleași firme prieten cu partidul – aici pe milioane de lei – și multe, multe altele.

Pentru că, iată, reforma mult așteptată a fost un mare fâs. Avem aceeași Primărie, ba chiar cu mai mulți și mai hulpavi oameni, cu aceleași firme care gravitează în jurul bugetului, cu aceleași cheltuieli și achiziții făcute cu dedicație, cu aceleași șmenuri și methene de care speram cu toții să scăpăm odată cu schimbarea.

Din păcate, ce se naște din partid, buget mănâncă, iar actuala Primărie e doar o altă Mărie, cu-aceeași pălărie. Din fericire, o să avem subiecte.

Să fie bine, ca să nu fie rău, că binele înfrânge!

(text publicat în 14 aprilie, în revista Semne de Întrebare – www.semnedeintrebare.ro)

4.4 7 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest
2 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile
pilu
pilu
21 aprilie 2021 15:51

Nu-i nimic de mirare. Cine l-a papusat pe Stalin ii papuseaza in continuare pe toti. Altfel nu ajungea Plesa la cascaval. Ultimul papusat,Lazar. De ce crezi ca adus KPMG-ul pentru audit ? Sa poata face ce vreau aia, ca doar Primaria a platit, sa aiba in spate ceva palpabil, sa nu zica nimeni ca a facut de capul lui. Sa vedem ce mai urmeaza.

pilu
pilu
21 aprilie 2021 21:32

Cei ma fricosule, iar trebuie sa dai la citit ce am scris ?