Buget 2023. Pleșa umple cutia milei. Sumă uriașă alocată de Primărie pentru biserici

Astăzi va avea loc o „dezbatere publică” pe tema proiectului de buget pentru 2023. Este, desigur, un simulacru ce are loc pentru a putea fi bifat într-o listă, să se poată lăuda cei ce conduc administrația orașului că au făcut ce au făcut „împreună cu cetățenii”.

Ei bine, mai departe de simulacrul ăsta, trebuie spus că întreg bugetul este o butaforie, o cârpeală făcută pe genunchi, care în multe aspecte e nimic mai mult decât „wishful thinking”, croit pe nevoia de laudă și pretins eficiență a administrației actuale. Bașca, tot acest buget poartă amprenta inconfundabilă a distinsului profesor universitar asociat doctor inginer Gabriel Pleșa, în sensul că a fost „construit” între concediul la Paris și delegația-concediu de la malul mării, în Croația.

Vom discuta și diseca acest Buget după 30 ianuarie, când consilierii locali îl vor aproba. Pentru că normal că-l vor aproba.

Un aspect merită însă menționat încă de pe acum, căci ăsta nu va fi amendat de niciun consilier, indiferent că atârnă sau nu la butoniera lui Pleșa, anume banii dați popilor. Nimeni, niciun politician nu va zice ceva despre asta. Pentru că!

Sigur, se vor trezi iar uni să spună că avem noi ceva cu Biserica, cu popii, așa că lor le răspundem de pe acum, să fie clar: DA, avem ceva cu Biserica și cu parte din popi. Avem o problemă cu deșănțarea bugetară în care se lăfăie multe dintre fețele bisericești, avem o problemă cu finanțările uriașe de la bugetul de stat, cu caracatița popească ce, în complicitate cu euglenele politice, țin în prizonierat sistemul electoral, avem o problemă cu influența și controlul pe care Biserica îl are asupra unui stat pretins laic. Desigur, există și excepții, există și popi cu har, popi care se luptă pentru comunități, însă nu despre excepții e vorba aici.

Ei bine, acum că am lămurit asta și pot habotnicii să fugă cu cercul, să vă zicem și despre minunata alocare bugetară făcută de Pleșa popilor: 800.000 de lei!

Adică, prin intermediul bugetului pe 2023, Gabriel Pleșa (cot la cot cu consilierii care vor fi votat bugetul) bagă mâna în buzunarul fiecărui albaiulian și ia de acolo aproape un milion de lei, pe care-l împarte bisericilor din oraș. Asta în condițiile în care Biserica oricum primește bani de la stat, popii au oricum salariu de la bugetul de stat. Vorbim aici despre un bonus de 800.000 de lei pe care Pleșa îl dă popilor, din iubire și credință, căci e cvasi cunoscut că avem un primar care se plimbă pe la toate confesiunile, mângâie clanțele tuturor bisericilor și cultelor, își face cruce cu ambele mâini dacă trebuie. Atât doar că nu-l dă din buzunarul lui ci din buzunarul fiecărui cetățean din oraș.

Or, chiar dacă omenește înțelegem dorința edilului de a da bani popilor, fiind genul de persoană care pare să confunde lista celor zece porunci cu un „to do list”, poate că ar fi mai bine să o facă din banii lui, din salariul și dividendele încasate, nu din banii cetățenilor.

Să mai zicem și de latura electorală a acestor sume, de intenția vădită a edilului de a obține o susținere electorală pentru această dărnicie extremă? N-are rost, e vizibilă de pe lună.

Iar pentru cei sunt încă nelămuriți sau cred că suma e decentă, vă mai zicem doar atât. În condiții normale, bugetul de investiții al orașului – din surse proprii, fără fonduri europene – e undeva la 40 de milioane de lei, asta incluzând și excedentul bugetar. Iar vechea administrație, că și ăia făceau cadouri popilor, că nu se poate face politică altfel, dădea maxim 5.000 de lei per biserică, în condițiile în care, acum, sunt biserici care iau aproape 100.000 de la Pleșa.

Eh, da’ și când o să ajungem la Porțile Raiului, o să-i putem zice lui Petru că noi suntem de-ai lui Pleșa, care a dat milioane, fără număr, fără număr, richitacatichita, țac-pac? O să putem!

5 3 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile