Bogdan Deac învingător în Finala Grand Prix România 2023 de la Alba Iulia

Finala circuitului internaţional de şah România Grand Prix, organizat de Federaţia Română de Şah şi Consiliul Judeţean Alba, a reunit la start 16 jucători din 4 ţări, calificaţi din cele 5 etape preliminare ale circuitului dotat cu un fond total de premiere de 175.000 euro.

În prima zi a evenimentului jucătorii au fost împărţiţi în 4 grupe de câte 4 jucători, care au jucat fiecare împotriva celuilalt câte 2 partide. După dispute foarte echilibrate, au obţinut calificarea în sferturile de finală Momchil Petkov (BUL) şi Cătălin Ardelean din grupa A, David Gavrilescu şi Ciprian Nanu din grupa B, Gergely Kantor (HUN)  şi Mircea Pârligras din grupa C, Bogdan Deac şi Maksim Chigaev (ESP) din grupa D.

În sferturile de finală s-au înregistrat următoarele rezultate: Petkov – Nanu 1,5-0,5, Gavrilescu-Ardelean 2-1, Chigaev-Kantor 2-1, Deac-Pârligras 1,5-0,5

În semifinale Bogdan Deac s-a impus în faţa bulgarului Momchil Petkov cu 1,5-0,5, în timp ce Maksim Chigaev a câştigat partida de blitz de departajare împotriva lui David Gavrilescu, după ce primele două partide (de şah rapid) ale meciului s-au încheiat remiză.

În finala mică a fost rândul lui David Gavrilescu să se impună în prelungirile meciului cu Momchil Petkov, obţinând victoria cu 2-1.

Ca şi la ediţia precedentă, găzduită tot de Hotelul Transilvania din Alba Iulia, învingătorul finalei a fost marele maestru român Bogdan Deac (numărul 42 mondial), care s-a impus cu 1,5-0,5 împotriva lui Maksim Chigaev (Spania, numărul 139 mondial), astfel că la festivitatea de premiere Marcel Florea, director general Florea Grup, i-a înmânat marele trofeu al circuitului. Pentru victoria în finala circuitului Bogdan Deac a fost recompensat cu un premiu în valoare de 25000 lei.

O evoluţie foarte bună a avut şi maestrul internaţional Adrian Sechereş, originar din Teiuş, care s-a clasat pe locul 3 cu 2 victorii, 2 remize şi 2 înfrângeri în cea mai dificilă grupă, în care a jucat împotriva primilor doi clasaţi în finală, Bogdan Deac şi Maksim Chigaev, şi a marelui maestru internaţional Constantin Lupulescu. După desfăşurarea partidelor pentru locurile în clasament, Adrian Sechereş s-a clasat pe un onorant loc 11, obţinând şi un premiu de 5000 lei.

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile