Biblioteca Județeană Alba vă invită să descoperiți Fondul special – ZADIG. Poartă numele donatorului, Robert Zadig, profesor în Alba Iulia

Biblioteca Județeană “Lucian Blaga” Alba: De Ziua Internațională a Francofoniei, vă invităm să descoperiți fascinantele volume, în limba franceză, ce alcătuiesc Fondul special – ZADIG, pe care le puteți consulta la Sala de lectură a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Astăzi, vă prezentăm trei cărți ce au văzut lumina tiparului la Paris, între 1860 și 1908, și care tratează știința Astronomiei, precum și o ramură a sa, Cosmografia.

Redactate sub forma unor cursuri, două dintre ele serveau elevilor parizieni și nu numai, care doreau să se pregătească pentru admiterea în școlile superioare, Astronomia făcând parte dintre materiile obligatorii din programa oficială.

*Cours de COSMOGRAPHIE, par Charles Briot, Paris, 1860, Dalmont et Dunod, editeurs
*Cours elementaire d`ASTRONOMIE, par M. CH. Delaunay, Paris, 1864
*Quelques causeries d`ASTRONOMIE, par Emile Weill, Paris, 1908

Știați că, la Paris, în 1667, s-a înființat un Observator astronomic ce funcționează și astăzi, singurul din lume atât de vechi și încă funcțional, și care numără acum 800 de cercetători, ingineri și personal tehnic și administrativ care dezvoltă atât studii teoretice, cât și noi instrumente de observare, folosite pe Pământ, dar și în spațiu?

Fondul special – ZADIG al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba poartă numele donatorului, Robert Zadig, profesor în Alba Iulia, despre care putem bănui că făcea parte din clasa intelectuală a vremii, dată fiind alcătuirea colecției donate la începutul anilor 1980. Data donației este estimativă, în documentele instituției fiind identificate însemnări privind prelucrarea volumelor, datând din anul 1985. Volumele, 234 la număr, tipărite mai ales peste hotare, la Stuttgart și Paris, în limba franceză și germană, sunt datate între anii 1800 și 1940.

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile