Beniamin Todosiu, președintele USR Alba: Dezvoltarea economică a județului și crearea unor noi locuri de muncă sunt priorități pentru echipa USR – PLUS Alba

Dezvoltarea economică a județului Alba și crearea unor noi locuri de muncă sunt priorități pentru echipa propusă de Alianța USR- PLUS pentru Consiliul Județean Alba. USR – PLUS propune un program amplu structurat pe mai mulți ani prin care să se dezvolte unitar întreg județul, să se creeze zone industriale atractive pentru investitori și să se elimine posibilitatea formării unor pungi de sărăcie. Ținta finală a acestui program este reducerea șomajului real din județul Alba, care în unele zone depășește 10%, prin atragerea unor investitori care să creeze locuri de muncă stabile și bine plătite.

„Alba, un județ deschis pentru investitori” – program de creare a unor zone strategice de dezvoltare economică pentru atragerea investitorilor

Programul „Alba, un județ deschis pentru investitori” presupune alocarea anuală de către Consiliul Județean Alba a unui buget de minim 5 milioane de euro pentru a sprijini crearea și dezvoltarea unor zone strategice de dezvoltare economică. Astfel, în parteneriat cu administrațiile locale, Consiliul Județean va crea zone industriale unde vor fi puse la dispoziție investitorilor terenuri cu infrastructură și utilități, care în primă fază vor fi concesionate și apoi vor putea fi cumpărate, conform legislației în vigoare. Noile zone industriale nu vor avea personalitate juridică astfel încât să se elimine crearea unor societăți bugetofage cu locuri călduțe pentru bugetarii de lux. Să nu uităm cazul Parcului Industrial Cugir, care potrivit unui raport contabil din acest an, la 1.000 de lei câștigați consumă în medie peste 932 de lei, și toate acestea în condițiile în care doar închiriază spații pentru activitatea de producție sau sediile unor societăți. Acești poli de dezvoltare economică pot fi formați în zone precum: Alba Iulia, Aiud, Ocna Mureș, Cugir și Munții Apuseni, zone care au forță de muncă și potențial de a susține crearea unor astfel de poli de dezvoltare economică. Crearea unor astfel de zone industriale, care nu au personalitate juridică și angajați, este cea mai viabilă soluție în strategia gândită de echipa USR – PLUS pentru dezvoltarea economică a județului.

Infrastructură și conectare – crearea unor proiecte care să permită conectarea județului la rutele importante de transport

Infrastructura și conectarea județului Alba cu rutele importante de transport rutier și feroviar sunt esențiale pentru atragerea unor investitori importanți care să își dezvolte afaceri în zonă. În acest context, echipa USR – PLUS pentru Consiliul Județean propune crearea unor parteneriate cu administrațiile locale pentru crearea unor noduri intermodale pentru transportul rutier și feroviar, dar și a unor zone destinate construirii de parcuri logistice. În cazul nodurilor intermodale ar putea fi gândite zone în care deja există infrastructura feroviară necesară cum sunt Teiuș sau Vințu de Jos, localități care pe vremuri erau importante noduri pentru transportul de mărfuri pe calea ferată. Proiectul este cu atât mai important cu cât pentru astfel de investiții există disponibile finanțări europene pe noul  Regio (Programul Operațional Regional)  sau pe POIM (Programul Operațional Infrastructură Mare).

Produs în Alba – proiect de susținere a producătorilor locali din județul Alba

Consiliul Județean Alba trebuie să aibă ca prioritate și susținerea producătorilor locali prin măsuri concrete care să îi ajute să se dezvolte și să își găsească piețe pentru produsele pe care le produc. „Produs în Alba” este un program prin care echipa USR – PLUS propune o serie de măsuri de sprijin pentru producătorii locali precum: cursuri și consultanță gratuită pentru micii producători pentru a-i învăța să atragă fonduri europene (finanțarea acestor cursuri poate fi realizată chiar în cadrul unui proiect european, fiind fonduri disponibile pentru astfel de inițiative), susținerea dezvoltării unui brand al județului Alba –  „Produs în Alba”, care să devină garantul calității produselor comercializate de producătorii locali (finanțarea este posibilă tot prin fonduri europene), susținerea asociațiilor profesionale ale micilor producători și sprijinirea acestora pentru a-și găsi colaboratori/ parteneri în țară și în străinătate. De asemenea, cu fonduri europene, pot fi create în mai multe zone din județ centre de colectare pentru fructele de pădure, legume și fructe, lapte, dar și mici unități care să proceseze aceste produse. Spre exemplu, o astfel de unitate de procesare va fi construită de o asociație a producătorilor de legume la Rădești, finanțarea fiind asigurată printr-un proiect european.

Oprirea fenomenului „pungilor de sărăcie”

Consiliul Județean Alba trebuie să se implice rapid și cu măsuri concrete în oprirea fenomenului prin care se creează în anumite zone ale județului așa-numitele „pungi de sărăcie”. Lipsa locurilor de muncă, dar mai ales lipsa unei viziuni reale pentru acele zone duc la acutizarea problemelor sociale și apoi la crearea pungilor de sărăcie sau la depopulare. Chiar dacă nu sunt recunoscute de cei care conduc în prezent județul, efectele acestui fenomen îngrijorător se văd deja în Cugir (orașul a pierdut în ultimii 20 de ani aproape o treime din populație), Aiud, Ocna Mureș sau în Munții Apuseni. Comunitățile acestea au nevoie de un program coerent și serios cu măsuri menite să stopeze problemele sociale și economice, dar mai ales declinul demografic. Dacă nu vom interveni rapid cu măsuri menite să stimuleze dezvoltarea economică a acestei zone, problemele sociale se vor acutiza. Pe lângă măsurile expuse anterior, care abordează direct și problemele acestor zone, o soluție sunt și proiectele de reconversie profesională prin care să pregătim muncitori ceruți de piața muncii, nu frizeri și manichiuriste. De asemenea, învățământul profesional dual trebuie să se regăsească în oferta tuturor liceelor din aceste zone, astfel încât tinerii să fie pregătiți pentru a se integra pe piața muncii.

Acestea sunt doar câteva dintre proiectele cuprinse în programul strategic „Alba, un județ deschis pentru investitori” pe care echipa USR – PLUS îl va promova în Consiliul Județean Alba. Noi venim cu proiecte și măsuri concrete, bine ancorate în realitate, care demonstrează locuitorilor județului că suntem alternativa reală care poate schimba Alba în bine.

Oameni ca TINE, schimbă Alba în BINE!

Beniamin Todosiu

Președinte al USR Alba

Candidat pe prima poziție pentru Consiliul Județean

Echipa USR-PLUS invită toți locuitorii din Alba, care vor să sesizeze probleme sau vor să propună proiecte, să scrie la adresa: [email protected]

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile