Arhiepiscopul Alba Iuliei a săvârșit slujba de Te-Deum la 164 de ani de la unirea Moldovei cu Țara Românească

Marți, 24 ianuarie 2023, Ziua Unirii Principatelor Române a fost marcată în mod solemn la Alba Iulia. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a participat la evenimentele dedicate împlinirii a 164 de ani de la unirea Moldovei cu Țara Românească. De la ora 12.00, pe esplanada Sălii Uniri, Întâistătătorul Eparhiei noastre a săvârșit slujba de Te-Deum. Serviciul religios a fost oficiat în prezența a sute de credincioși, alături de care s-au aflat numeroase oficialități centrale și locale.

În cuvântul rostit la finalul slujbei de Te-Deum, Ierarhul nostru a spus: „Astăzi, la sărbătoarea Unirii Principatelor Române, aducem prinosul nostru de pioasă recunoștință tuturor înaintașilor noștri iluștri din acel timp. Prin lupta și jertfa lor, s-a înfăptuit acest act memorabil, înscris în cartea de aur a istoriei noastre. Cel mai frumos omagiu ce li se poate oferi este de a urma pilda lor luminoasă de patriotism, muncă cinstită și dăruire de sine. În felul acesta, vom servi Patria străbună, înnobilând, prin conduita noastră, societatea în care trăim”.

În continuare, după slujba de Te-Deum, domnul Nicolae Albu, Prefectul Județului Alba, a dat citire mesajului transmis cu prilejul acestui eveniment de către domnul Nicolae Ciucă, Prim-ministrul României. Apoi, doamna Ioana Ursu, muzeograf în cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, a rostit o alocuțiune privind semnificația istorică a Unirii Principatelor Române. De asemenea, evenimentul derulat pe esplanada Sălii Unirii a cuprins un spectacol de reconstituire istorică a momentului din data de 24 ianuarie 1859. La final, fanfara Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, alături de dansatorii județului Alba (coregraf: Nicolae Moldovan) și un grup de tineri maramureșeni au interpretat Hora Unirii. A transmis Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Alba Iuliei.

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile