Arestat preventiv pentru șantaj și profanare de morminte

Ca urmare a cercetărilor desfășurate în cadrul unui dosar penal cu privire la săvârșirea unei infracțiuni de șantaj, la data de 31.10.2023, cu sprijinul Brigăzii de Operațiuni Speciale Alba, lucrătorii de poliție din cadrul Secției 1 Poliție Rurală Galda de Jos, îndrumați de procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, au realizat prinderea în flagrant, pe raza orașului Teiuș, a inculpatului F., după ce acesta a primit suma de 9000 lei de la persoana vătămată T., constrânsă anterior prin amenințări de F. și N. să restituie o datorie pe care sora persoanei vătămate o avea față de cei doi.

La aceeași data, în scopul probării activității infracționale în cauză, a fost efectuată și o percheziție domiciliară la domiciliul lui F.

Tot la data de 31.10.2023, față de F., lucrătorii de poliție din cadrul Secției 1 Poliție Rurală Galda de Jos au luat măsura preventivă a reținerii pentru 24 de ore.
La data de 01.11.2023 a fost dispusă punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva inculpatului F., pentru comiterea infracțiunilor de șantaj și profanarea de morminte.

S-a reținut astfel că, în la data de 11.01.2023, după ce suspectul N. a adresat mai multe amenințări persoanei vătămate T., între altele transmițându-i: „O să începem cu morții. Și pe urmă cu viii! (…) Ori datoriile, ori facem pagubă de dublu”, prin intermediul unei conversații telefonice, inculpatul F. a adresat amenințări persoanei vătămate, în scopul de a obține restituirea unei sume de bani pe care sora persoanei vătămate o datorează, context în care i-a spus acesteia că fratele său a pus recuperatori și că familia plătește întotdeauna.

Mai mult, ca urmare a faptului că în intervalul 12.09.2023 – 20.10.2023, numitul N. a instigat pe numitul F., fratele său, să se deplaseze în cimitirul unde se afla mormântul numitului T., tatăl persoanei vătămate T., în noaptea de 20/21.10.2023, inculpatul F. s-a deplasat în locul menționat, unde a dărâmat și distrus prin lovire cu corp dur piatra funerară de la mormânt, aceasta crăpându-se în mai multe bucăți pe suprafața mormântului.

La data de 01.11.2023, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia a sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Alba Iulia cu propunere de luare, față de inculpatul F., a măsurii preventive a arestării preventive, pentru o perioadă de 30 de zile, cererea fiind admisă.

Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurilor preventive au reprezintă etape procesuale prevăzute de codul de procedură penală, iar măsurile preventive au ca scop asigurarea bunei desfășurări a procesului penal, împiedicarea sustragerii inculpatului de la urmărirea penală sau judecată, precum și prevenirea săvârșirii de noi infracțiuni, iar toate aceste măsuri nu pot, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile