Marți, 20 iulie 2021, Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România Filiala Alba – Hunedoara vor marca la Alba Iulia 78 de ani de la nașterea poetului Adrian Păunescu.

Activitățile menite să aducă în atenția publică viața și opera poetului se vor desfășura în marea lor majoritate online, pe paginile oficiale Facebook, Twitter, Youtube și Instagram ale bibliotecii, excepție făcând momentul oficial al depunerii de flori și coroane la bustul poetului, moment ce se va desfășura la ora 12.00, pe Aleea Scriitorilor din Parcul „Mihai Eminescu”, anunță organizatorii.

Pe tot parcursul zilei de 20 iulie 2021, cei interesați vor putea afla noutăți privind viața și opera poetului, prezent în repetate rânduri la Alba Iulia.

Programul online poate fi văzut pe paginile de Facebook, Instagram, Youtube și Twitter ale instituției:

9.00 Medalion literar – Adrian Păunescu
10.00 Recomandare carte adulți
11.00 Recomandare carte pentru copii
12.00 La bustul lui Adrian Păunescu de pe Aleea Scriitorilor: depunere flori : Omagiu lui Adrian Păunescu
13.00 Citatul zilei
14.00 Știați că…?
15.00 Expoziție de carte: Adrian Păunescu în colecțiile bibliotecii
16.00 Poezia zilei
17.00 Memoria culturală a locului: Adrian Păunescu și Alba Iulia
18.00 Poezii pe șase corzi: Orație de nuntă, versuri Adrian Păunescu, interpretează Emeric Imre
19.00 Aniversații zilei

„Adrian Păunescu (n. 20 iulie 1943 – d. 5 noiembrie 2010) poet, critic literar, eseist, publicist, textier, traducător și om politic român a fost unul dintre cei mai prolifici scriitori, îndrăgit de generația tânără pentru organizarea mișcării culturale Cenaclul Flacăra, care între anii 1973–1985 a fost rampă de lansare pentru mulți dintre marii artiști ai României acelor ani. Adrian Păunescu a încurajat cultura de masă, stilul vestimentar nonconformist îndrăgit de publicul tânăr, respectiv sonoritățile genurilor muzicale folk și rock, iubite de aceștia.

Adrian Păunescu este inventatorul sintagmei „muzică tânără” și al salutului „te salut tineret în adidași, te salut generație în blugi” rămase în limbajul juvenil până în zilele noastre. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani. Cărțile sale au fost editate în tiraje record. Talentul său poetic a fost apreciat de mulți critici literari importanți. Șerban Cioculescu îl consideră pe Adrian Păunescu „cel mai mare poet social de după Tudor Arghezi”, iar Eugen Simion îl consideră „ultimul mare poet social roman”, spun reprezentanții Bibliotecii Județene Alba.

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest
0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile