Marti, 27 iunie 2023, ADR Centru a organizat – alaturi de Primaria Orasului Cugir si Institutul pentru Cercetari in Economie Circulara si Mediu “Ernest Lupan” din Cluj Napoca – o intalnire de lucru prin care a testat functionarea conceptului de laborator viu in Cugir. Acest eveniment si-a propus sa faciliteze dialogul dintre administratia locala, mediul academic, mediul privat si societatea civila si sa puna bazele CUGIR URBAN LIVING LAB – o scoala comunitara care sa asigure oportunitati de formare in domeniul turismului, mestesugurilor, revalorificarea bunurilor, a resurselor, economiei circulare si infrastructurii verzi.
Pe parcursul intalnirii, cei aproape 30 de invitati (reprezentanti administratiei locale, societatii civile, mediului privat, mediului academic) au identificat principalele puncte forte ale orasului Cugir si constrangerile ce nu permit valorificarea superioara a resurselor existente, precum si oportunitatile de dezvoltare a localitatii prin intermediul turismului sustenabil, mestesugurilor si traditiei.
Aceasta intalnire a stabilit inceputul unui dialog intre toate partile interesate (administratia locala, scolile gimnaziale si liceele cugirene, spitalul orasenesc, ONG-urile locale si judetene, mediul privat si mediul academic), fiind doar o prima etapa dintru-un demers de mai lunga durata ce va contribui la dezvoltarea sustenabila a orasului Cugir. Pentru imaginarea/crearea unei comunitati sanatoase, pe parcursul evenimentului participantii au identificat nevoia dezvoltarii infrastructurii verzi din Cugir si au conturat un concept pentru dezvoltarea unei gradini urbane care sa includa sere si ateliere specifice. Aceasta gradina urbana este vazuta ca un loc vibrat, dinamic si holistic, care sa aduca laolalta administratia, mediul privat, societatea civila si scoliile gimnaziale din Cugir.
„Intalnirea de lucru de saptamana aceasta de la Cugir este un prim pas in testarea si validarea conceptului de laborator viu in Regiunea noastra. Avand in vedere succesul pe care l-a avut la Cugir si nevoia unei astfel de abordari, ne propunem sa replicam acest model si sa organizam mai multe astfel de intalniri si in alte orase monoindustriale din regiune. Conceptul de laborator viu este inspirat din Olanda si a fost propus ca buna practica in cadrul proiectul COLOR CIRCLE (COnnecting and empowering LOcal authorities with Research capacities to unlock the full potential of CIRCuLar Economy), o initiativa interregionala sustinuta de un parteneriat international format din universitati, agentii regionale de inovare si agentii de dezvoltare regionala ce isi propune, prin cooperare si inovare, sa identifice solutii bazate pe economie circulara in comunitatile mici. Prin parteneriatele stabilite si proiectele derulate, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru a fost si este permanent preocupata de dezvoltarea sustenabila a Regiunii Centru. In acest context, de-a lungul timpului am dezvoltat parteneriate cu organizatii din alte regiuni pentru a facilita schimbul de informatii, bune practici si a stimula cooperarea cu alte regiuni, atat in scop economic dar si cultural sau al sustinerii dezvoltarii institutionale”, a declarat domnul Simion Cretu, directorul general al ADR Centru.
Informatii de background
CUGIR URBAN LIVING LAB este o initiativa realizata in contextul COLOR CIRCLE, un proiect interregional ce isi propune sa sprijine dezvoltarea economiei circulare prin crearea unor parteneriate solide intre autoritatile locale si mediul academic regional si prin dezvoltarea unor masuri inovatoare.
Pornind de la ideea ca dezvoltarea unor masuri integrate privind economia circulara se poate face numai prin implicarea tuturor factorilor relevanti de la nivel local si regional, prin intermediul acestui proiect, partenerii internationali au sprijinit cresterea capacitatii autoritatilor locale de a valorifica intregul potential al economiei circulare si de a dezvolta conceptul de economie circulara in localitatile mici din cele cinci regiuni partenere din Franta, Cehia, Olanda, Spania si Romania. Pe parcursul implementarii acestui proiect, au fost identificate principalele nevoi ale comunitatilor urbane de mici dimensiuni in materie de economie circulara, au fost mapate bunele practici de la nivel regional si au fost identificate principalele capacitati de inovare existente. Pe parcursul celor 4 ani de implementare, prin proiectul COLOR CIRCLE s-au facilitat schimburile de experienta si cunostinte dintre organizatiile din regiune cu organizatii similare. In urma acestor schimburi de experiente, la nivelul fiecarei regiuni au fost intocmite planuri de actiune care sa contribuie la imbunatatirea instrumentelor de politica care vizeaza economia circulara.
Planul de actiune realizat la nivelul Regiunii Centru a avut in vedere imbunatatirea AP 13 din POR 2014-2020 si valorificarea economiei circulare in PR Centru prin dezvoltarea unui proiect strategic – o platforme de inovare deschisa (un laborator viu). Acest plan de actiune este inspirat dupa modelul Fjildlab, prezentat de Universitatea de Stiinte Agricole din Olanda, partener in proiectul COLOR CIRCLE. Acest laborator functioneaza ca o platforma ce isi propune sa faciliteze cooperarea din organizatiile din regiune si sa asigure dezvoltarea unor proiecte inovatoare si sustenabile. Pentru dezvoltarea acestui laborator viu si maparea nevoilor, pe parcursul implementarii planului de actiune , au fost create cinci grupuri de lucru in urmatoarele domenii: eficienta energetica, infrastructura verde, infrastructura albastra, regenerare urbana si spatii verzi si de agrement. Aceste grupuri de lucru sunt inspirate din dezbaterile ce au avut loc in cadrul Fjildlab si au ca scop conturarea problemelor si prioritizarea solutiilor precum si cooperarea in vederea pregatirii unor aplicatii/idei de proiecte ce pot fi depuse in platformelor de inovare deschisa ce vor fi disponibile in PR Centru.