ADR CENTRU PUBLICA APELUL DE PROIECTE PENTRU DEZVOLTAREA URBANA INTEGRATA A MUNICIPIILOR DIN REGIUNEA CENTRU

Aproape 130 milioane euro vor putea fi solicitate de cele 20 de municipii din judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu pentru investitii vizand regenerarea spatiilor publice, inclusiv asigurarea sistemelor de securitate a cetateanului, conservarea, protectia si valorificarea durabila a patrimoniului cultural si istoric si a infrastructurii din domeniul cultural, precum si dezvoltarea si imbunatatirea infrastructurii de turism

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, publica apelul de proiecte pentru dezvoltare urbana integrata prin regenerarea spatiilor publice, punerea in valoare a patrimoniului, infrastructurii culturale si a potentialului turistic din municipiile Regiunii Centru, cu finantare din Programul ”Regiunea Centru” 2021-2027. Bugetul total alocat este de peste 129,3 milioane euro, din care resursele nerambursabile din Fondul European de Dezvoltare Regionala se cifreaza la aproape 110 milioane euro. Prin lansarea acestui apel de proiecte se urmareste cresterea, in ansamblu, a atractivitatii Regiunii, prin promovarea dezvoltarii integrate si incluzive in domeniul social, economic si al mediului, precum si a culturii, a patrimoniului natural, a turismului sustenabil, inclusiv cresterea securitatii in zonele urbane.

”Conform celor mai recente studii, procesul de emigrare a incetinit dupa pandemie si se observa o crestere a numarului de repatrieri. In acest context, multi dintre cei care se reintorc aleg arealul urban dezvoltat. Zonele metropolitane centrate pe marile orase din fiecare Regiune ofera oportunitati economice, dar si de formare superioare. In plus, destul de multe persoane se muta din mediul rural intr-un oras mare pentru a avea, de regula, acces la servicii mai bune. Concentrarea populatiei permite generarea de economii in furnizarea unor servicii publice si private de calitate, precum si aparitia de ecosisteme economice care pot stimula dezvoltarea locala si regionala.

Astfel, prin Programul ”Regiunea Centru”, in cadrul acestui apel de proiecte, finantam investitii vizand regenerarea spatiilor publice, inclusiv asigurarea sistemelor de securitate a cetateanului, conservarea, protectia si valorificarea durabila a patrimoniului cultural si istoric si a infrastructurii din domeniul cultural, precum si dezvoltarea si imbunatatirea infrastructurii de turism.

Este important faptul ca municipalitatile pot crea parteneriate cu judetele, cu alte entitati administrative de tip orase, municipii sau comune din zona functionala urbana sau din zona metropolitana respectiva, cu unitati de cult din cadrul cultelor recunoscute in Romania sau cu organizatii neguvernamentale, cu care vor dezvolta in comun proiectele pentru comunitatea locala”, a declarat domnul Simion Cretu, Director general ADR Centru.

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile