Peste 238 milioane euro pot fi solicitati pentru modernizarea drumurilor judetene, a universitatilor si pentru cresterea eficientei energetice in cladiri publice
Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, in calitate de Autoritate de Management pentru Programul ”Regiunea Centru” (PR Centru), anunta lansarea primelor trei apeluri de proiecte din cadrul acestui Program de finantare, aferente Prioritatilor 3, 5 si 6. Astfel, Regiunea Centru face pasi concreti pentru a deveni ”O regiune cu comunitati prietenoase cu mediul”, ”O regiune accesibila” si ”O regiune educata”, asa cum prevede obiectivul PR Centru, pentru sustinerea dezvoltarii comunitatilor din judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu.
”Aceste domenii de finantare au fost foarte mult asteptate la nivelul Regiunii noastre. Experienta pe care am acumulat-o in cei peste 15 ani de cand gestionam fonduri europene nerambursabile, alocate prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, ne este un aliat in aceasta perioada, cand punem in practica procesul de descentralizare a implementarii resurselor publice europene la nivel regional. Pana acum am pregatit toate aspectele tehnice necesare pentru buna derulare a Programului Regional pe care il coordonam, dar acesta este momentul in care munca noastra devina vizibila pentru marele public, nu doar pentru specialistii interesati. Speram ca, peste 6 ani, momentul de bilant sa ne dovedeasca faptul ca am putut finanta proiecte care sa duca la cresterea calitatii vietii cetatenilor acestei Regiuni de Dezvoltare.
Prin intermediul primelor 3 apeluri de proiecte lansate, investim in modernizarea drumurilor judetene, investim in eficienta energetica in cladiri publice, precum si in cresterea calitatii invatamantului universitar si vor mai urma in scurt timp alte domenii pentru care vom lansa apeluri de proiecte. Vorbesc aici mai ales de mediul de afaceri, care asteapta cu mare interes finantarile europene, deoarece ultimele apeluri de proiecte pentru companii au fost lansate cu mult inainte de Pandemie. Vorbesc si de fondurile substantiale pentru asigurarea unei dezvoltari urbane durabile, cu accent pe protejarea mediului si pe imbunatatirea climatului urban.
Subliniez ca, pentru o cat mai buna informare si intelegere a conditiilor prevazute in ghidurile lansate, dar si a sistemului electronic de depunere a proiectelor MySMIS2021/2021+, venim in sprijinul potentialilor solicitanti de fonduri si le vom acorda asistenta si sprijin prin Serviciul nostru Helpdesk, pentru a ne asigura ca vor fi pregatite si depuse proiecte cat mai bune la nivelul fiecarui judet din Regiunea Centru”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.
Cererile de finantare pentru toate prioritatile lansate in cadrul PR Centru se vor depune exclusiv prin aplicatia electronica MySMIS2021/2021+, link: https://mysmis2021.gov.ro/.
Expertii Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru din cadrul Biroului de informare – Helpdesk va pot oferi gratuit informatii referitoare la Programul Regiunea Centru, precum si indrumare si consiliere pentru pregatirea cererii de finantare.
Ne puteti contacta pe adresa de e-mail [email protected] sau puteti transmite direct un mesaj catre Biroul de Informare ADR Centru completand formularul de solicitare de informatii disponibil la adresa: https://www.regiocentru.ro/solicitari-de-informatii/.
Alba Iulia, 14.07.2023
MAI MULT DE 72 MILIOANE EURO FONDURI NERAMBURSABILE DISPONIBILE IN REGIUNEA CENTRU PENTRU SPRIJINEREA MASURILOR DE RENOVARE ENERGETICA EFICIENTA A CLADIRILOR PUBLICE
Incepand cu data de 14 august 2023, ora 12:00, autoritatile publice centrale, Unitatile Administrativ Teritoriale, institutiile publice si serviciile publice organizate ca institutii publice de interes local sau judetean, institutiile de invatamant superior de stat din Regiunea Centru, precum si parteneriate intre entitatile enumerate anterior cu respectarea conditiei ca in cazul parteneriatelor dintre UAT si institutii publice locale, partenerii sa apartina aceluiasi judet pot depune proiecte pentru sprijinirea masurilor de renovare energetica eficienta a cladirilor publice prin renovarea moderata si/sau aprofundata a cladirilor publice prin cresterea performantei si eficientei energetice a cladirilor publice, utilizarea eficienta a resurselor si reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera . Apelul de proiecte pe aceasta prioritate este de tip competitiv cu termen limita de depunere, respectiv 14.02.2024 ora 12:00.
Bugetul disponibil pentru finantare in cadrul acestui apel este de 72,49 milioane euro.
Un proiect trebuie sa aiba valoarea minima eligibila pentru renovare moderata de 150.000 euro si pentru renovare aprofundata de 250.000 euro, iar valoarea maxima a eligibila este de 15.000.000 euro.
Finantarea nerambursabila solicitata va reprezenta maximum 98% din valoarea eligibila a proiectului, iar cofinantarea este de minim 2% din valoarea eligibila a proiectului in cazul unitatilor administrativ teritoriale locale si institutiilor publice locale si de minim 15% din valoarea eligibila a proiectului in cazul autoritatilor publice centrale
Principalele activitati eligibile vizeaza lucrari de reabilitare termica a elementelor de anvelopa a cladirilor, lucrari de modernizare a sistemului de incalzire si a sistemului de furnizare a apei calde de consum, instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice/termice pentru consum propriu, lucrari de instalare si modernizare a sistemelor de climatizare, precum si lucrari de reabilitare a instalatiilor de iluminat aferente cladirii.
Mai multe detalii si Ghidul specific impreuna cu anexele sale se gasesc pe pagina Programului Regiunea Centru https://www.regiocentru.ro/3-2-eficienta-energetica-in-cladiri-publice/.
IMBUNATATIREA CONECTIVITATII LA RETEAUA TEN-T A DRUMURILOR JUDETENE DIN REGIUNEA CENTRU BENEFICIAZA DE APROAPE 153 MILIOANE EURO, FONDURI NERAMBURSABILE
Incepand cu data de 14 august 2023, ora 12:00, Unitatile Administrativ-Teritoriale de nivel judetean din Regiunea Centru eligibile inclusiv parteneriatele intre UAT-Judet (ca lider de parteneriat) si UAT Judet/e, Municipiu/i, Oras/e si Comuna/e pot depune proiecte pentru investitii in modernizarea infrastructurii rutiere de importanta regionala pentru asigurarea conectivitatii la reteaua TEN-T a zonelor mai putin dezvoltate si a zonelor izolate. Apelul de proiecte pe aceasta prioritate este de tip necompetitiv cu termen limita de depunere, respectiv pana in 14 iulie 2024, ora 12:00.
Bugetul disponibil pentru finantare in cadrul acestui apel este de 152,94 milioane euro.
In cadrul acestui apel, un solicitant poate depune o singura cerere de finantare, iar un proiect trebuie sa aiba valoarea minima eligibila de 10.000.000 euro iar valoarea maxima eligibila nu poate depasi 49.960.000 euro. Finantarea nerambursabila solicitata va reprezenta maximum 98% din valoarea eligibila a proiectului, iar cofinantarea este de minim 2% din valoarea eligibila a proiectului.
Principalele activitati eligibile finantate prin Actiunea 5.1 – referitoare la investitiile in modernizarea infrastructurii rutiere de importanta regionala pentru asigurarea conectivitatii la reteaua TEN-T – vizeaza modernizarea si reabilitarea drumurilor judetene si a variantelor ocolitoare de localitati pentru cresterea vitezei de circulatie si a sigurantei rutiere, dar si realizarea de sensuri giratorii, parapeti, elemente de calmare a traficului si pentru cresterea sigurantei circulatiei (cu semnalizarea corespunzatoare), precum si construirea sau modernizarea nodurilor rutiere pentru asigurarea conectivitatii la TEN-T, a statiilor pentru transport public.
Mai multe detalii si Ghidul specific impreuna cu anexele sale se gasesc pe pagina Programului Regiunea Centru https://www.regiocentru.ro/5-1-investitii-in-modernizarea-infrastructurii-rutiere-de-importanta-regionala-pentru-asigurarea-conectivitatii-la-reteaua-ten-t/.
INVATAMANTUL UNIVERSITAR DIN REGIUNEA CENTRU VA DISPUNE DE PESTE 13 MILIOANE EURO FONDURI NERAMBURSABILE PENTRU MODERNIZAREA INFRASTRUCTURII
Incepand cu data de 14 august 2023, ora 12:00, institutiile de invatamant superior de stat acreditate din Regiunea Centru pot depune proiecte pentru cresterea nivelului de adecvare a ofertei educationale in raport cu nevoile pietei muncii prin sustinerea investitiilor educationale. Apelul de proiecte pe aceasta prioritate este de tip competitiv cu termen limita de depunere, respectiv 14 octombrie 2023, ora 12:00.
Bugetul disponibil pentru finantare in cadrul acestui apel este de 13,21 milioane euro.
Un proiect trebuie sa aiba valoarea minima eligibila 500.000 euro, iar valoarea maxima eligibila este de 6.700.000 euro. Finantarea nerambursabila solicitata va reprezenta maximum 98% din valoarea eligibila a proiectului, iar cofinantarea este de minim 2% din valoarea eligibila a proiectului.
Principalele activitati eligibile finantate prin Actiunea 6.3 – referitoare la cresterea relevantei invatamantului universitar vizeaza construirea/extinderea/reabilitarea/modernizarea si dotarea spatiilor educationale, a spatiilor de cazare, cantine si alte facilitati, precum si accesibilizarea infrastructurii pentru persoanele cu dizabilitati si masuri de incluziune in educatie a elevilor cu CES. De asemenea, activitatile de imbunatatire a eficientei energetice in cladirile reabilitate sau modernizate sunt activitati eligibile obligatorii in cadrul acestui apel de proiecte.
Mai multe detalii si Ghidul specific impreuna cu anexele sale se gasesc pe pagina Programului Regiunea Centru https://www.regiocentru.ro/6-3-cresterea-relevantei-invatamantului-tertiar-universitar/.