Administrația Pleșa umblă cu ocaua mică și face „o românească” la proiectele de mobilitate urbană

Așa cum ați observat, o bună parte din oraș a fost transformată în șantier, pentru că, în sfârșit, a început să se lucreze la proiectele de mobilitate urbană. Și, în tot haosul creat, onorabilul domn Pleșa ne anunță că lucrările se execută „conform graficului”.

În mod evident, primarul minte cum respiră, pentru că acest grafic este doar ultima  variantă de grafic. De fapt și de drept, aceste proiecte de mobilitate urbană ar fi trebuit să fie finalizate încă de la sfârșitul anului trecut, în condițiile în care administrația locală abia le-a început anul acesta. Iar anul acesta, 2023, este un an de grație, după care nu doar că nu se mai poate prelungi vreun termen, însă nu se va mai deconta nimic din acele zeci de milioane de euro, câștigate drept finanțare nerambursabilă. Mai exact, ce nu facem până la final de an, urmează să fie făcut cu bani de la bugetul local, ori din alte surse decât fondurile europene câștigate prin proiecte. Asta ca să nu mai vorbim că, dacă nu sunt finalizate la termen – un termen și așa prelungit, cum ziceam – există nu doar certitudinea că nu vei mai primi bani pentru ce n-ai făcut, dar și riscul de a fi obligat să restitui ce ai primit deja, pentru partea din lucrări executate.

Ei bine, în tot acest sublim haos în care ne-a aruncat actuala administrație, după ce onorabilul domn Pleșa  a dormit în papucii lui Hava mai bine de doi ani, ori s-a plimbat prin delegații, într-un fel de drum paideic pe urmele înaintașului, suntem în situația în care, din disperare și grabă, o să facem din aceste proiecte o mare „românească”.

Mai exact, zic sursele noastre, băieții lui Pleșa au umblat cu ocaua mică și au început să rezolve aceste proiecte „din pix”. Adică, pentru a face cât mai mult din proiecte, în puținul timp rămas, au decis să le facă mai prost.

Dacă în proiectul inițial, pentru refacerea tramei stradale urma să fie săpat la o anumită adâncime și refăcut, cu balast și pietriș și ce mai trebuie, întregul terasament, această adâncime a fost redusă, în unele cazuri de la 80 cm sau mai mult, la 20-30 cm adâncime.

Cantitățile de materiale pe care cele două firme, ELIS și PORR urmau să le folosească, livrate de diverși subcontractori, au scăzut la aproximativ o treime. Ceea ce înseamnă, e drept, atât cheltuieli mai mici cât și un timp de execuție mai scurt. Însă, totodată, înseamnă și lucrări de o calitate mai proastă, sau cel puțin lucrări care nu au cum să mai fie garantate pentru aceeași perioadă de timp ca și cele serioase.

Așa cum primul porcușor și-a făcut o casă din paie, respectând toate termenele și „graficul”, tot așa o să avem și drumurile din oraș și rețelele de utilități făcute „în grafic”, de către administrația Pleșa.

Evident, pentru această modificare de proiect a fost nevoie de niște aprobări, pe care onor Pleșa le-a primit. Doar că le-a primit de a București, de la „ai noștri” de la minister, care distribuie banii, nu de la instituțiile europene care au aprobat finanțarea. Or, este evident mai simplu să obții astfel de derogări de la ai noștri din Guvern decât de la funcționarii serioși de la Bruxelles. Asta și pentru că ai noștri sunt cum sunt, însă și pentru faptul că, în cazul în care nu vor fi terminate la timp lucrările, iar UE nu va mai plăti pentru ce nu s-a făcut, cineva trebuie să susțină finalizarea lor.

Or, desigur, primăria Alba Iulia nu e singura aflată în situația asta, de a nu putea duce la bun sfârșit un proiect câștigat și finanțat cu bani europeni. E, însă, prima dată când așa ceva se întâmplă la Alba Iulia.

Prin urmare, zic sursele noastre, la nivel de București se lucrează deja la o pungă cu bani publici care să acopere găurile produse de incompetenții care n-au dus la bun sfârșit proiectele europene. Asta pentru că nu-și pot lăsa în aer primarii, cu șantiere blocate în minunatul an electoral 2024. Cu alte cuvinte, la București a fost aprobată această „românească” cerută de Pleșa, pentru că cei din Guvern știu că, ce nu se va putea face din bani europeni, urmează să fie făcut cu bani de la Bugetul de Stat.

Or, aceste modificări au fost aprobate fix în logica lui mai bine mai prost, dar să fie făcut, acolo, să tăiem panglica și să nu punem bani de la noi.

Așadar, lucrările sunt „în grafic”, doar că tot graficul e un balon cu săpun, un inspir-expir al primarului Pleșa. Adică o minciună.

Și, stați prin zonă, că mai urmează să vă zicem despre aceste proiecte de mobilitate urbană, care ar fi trebuit nu doar să refacă niște străzi, să le modernizeze, să apară piste de biciclete, însă ele cuprindeau, în logica lor, tot ce înseamnă utilități publice pe respectivele trasee.

Din grabă și disperare, sau poate din habarnism administrativ, o să ne trezim că proiectele de mobilitate urbană vor fi terminate fix precum acele case opulente, tip castel, cu turnulețe trase în foiță de aur, dar fără geamuri la etaj, fără încălzire, fără instalații sanitare și cu găini care locuiesc în sufrageria de la etajul 3, deasupra calului de la etajul 2.

Privit însă de afară, va fi frumos, căci s-a lucrat „conform graficului”.

5 5 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

5 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile
trackback

[…] Citește și: Administrația Pleșa umblă cu ocaua mică și face „o românească” la proiectele de mobilitat… […]

trackback

[…] Citește și: Administrația Pleșa umblă cu ocaua mică și face „o românească” la proiectele de mobilitat… […]

mirel
mirel
6 martie 2023 8:58

Cum ne-am pricopsit cu asemenea primar? Doamne fereste!

trackback

[…] Citește și: Administrația Pleșa umblă cu ocaua mică și face „o românească” la proiectele de mobilitat… […]

trackback

[…] (De altfel, noi v-am zis încă de acum ceva vreme că e posibil ca toate aceste proiecte să fie tra…) […]