Transparența nu este punctul forte al Bisericii Ortodoxe Române. În presă a ajuns o scrisoare prin care Sinodul BOR îi refuză arhiepiscopului Teodosie titlul de mitropolit.

În scrisoarea din 19 aprilie 2021 (care a apărut presă în ziua de 20 mai), Teodosie este acuzat că își dorește transformarea Arhiepiscopiei Tomisului în mitropolie dintr-o „ambiție personală”, fără ca toate condițiile statutare necesare pentru o astfel de avansare să fie îndeplinite. Teodosie ceruse ridicarea în grad printr-o adresă din 18 februarie 2021.

Textul scrisorii este plin de reproșuri: „Solicitarea transmisă la Patriarhia Română de către Arhiepiscopia Tomisului este insuficient argumentată, deoarece ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de mitropolie nu constituie o necesitate misionară, actuală, ci mai degrabă o ambiție personală a Chiriarhului său”.

„Deși, în mod frecvent, Arhiepiscopia Tomisului creează notă discordantă, sfidând recomandările și dispozițiile Patriarhiei Române, totuși solicită Patriarhiei Române ridicarea Arhiepiscopiei la rangul de mitropolie. În Arhiepiscopia Tomisului, normele statutare, cele regulamentare și hotărârile Sfântului Sinod sunt încălcate adesea prin: hirotonia unor teologi din alte eparhii fără ca aceștia să fi prezentat documentele de ieșire canonică din eparhia de care aparțin, admiterea la doctorat a unor candidați cu note sub 8,5, primirea preoților și monahilor din alte eparhii fără acordul chiriarhului eparhiilor respective etc”, mai arată decizia inițiată de patriarhul Daniel.

În același text se spune că Arhiepiscopia Tomisului are „probleme de natură administrativă, economică, de disciplină canonică și educațională” și arată că o parte dintre acestea au fost discutate în ședința Sfântului Sinod (organismul colectiv de conducere al BOR) din 25 februarie.

De asemenea, Sinodul acuză faptul că unele inițiative al Arhiepiscopiei Tomisului din perioada pandemiei „au creat discuții aprinse în media și au adus deservicii de imagine Bisericii Ortodoxe, mai ales că au fost însoțite de o atitudine provocatoare, de lipsă de tact pastoral și de comunicarea deficitară cu autoritatea bisericească superioară, fapt care exprimă un duh de indisciplină și de răzvrătire”.

Scrisoarea Sinodului vorbește și de problemele de la școala doctorală păstorită de Arhiepiscopia Tomisului – teze plagiate, profesori care nu au legătură cu disciplina, studenți acceptați din alte eparhii fără încuviințarea responsabililor, deficiențe de redactare a textului.

În plin val de îmbolnăviri cu SAR-CoV-2 Teodosie i-a chemat în pelerinaj pe credincioşi la mănăstirea Sf. Andrei, într-o perioadă când existau restricţii de circulaţie.

Un alt fapt controversat: Arhiepiscopul Tomisului a organizat, imediat după ieşirea din starea de urgenţă, o a doua slujbă de înviere, la două săptămâni după Paste. Întrebat de jurnaliști de ce a făcut acest lucru, Arhiepiscopul Teodosie a susţinut că are acordul Patriarhiei.

De-a lungul vremii, Arhiepiscopia Tomisului ar fi sfidat de mai multe ori recomandările şi dispoziţiile Patriarhiei Române.

În scrisoarea Sinodului se spune că în biserica IPS Teodosie „hotărârile Sfântului Sinod sunt încălcate adesea prin hirotonirea unor teologi din alte eparhii fără ca aceştia să fi prezentat documentele de ieşire canonică din eparhia de care aparţin”.

Arhiepiscopia Tomisului e acuzată și de refuzul de a-și plăti facturile vechi din 2016, în valoare de 468.822 de lei către Patriarhie, fiind dată ca exemplu datoria față de Tipografia Cărților Bisericești.

Prelatul a fost foarte criticat și în ceea ce privește opiniile sale față de femei, pe care le consideră vinovate de păcat, de aceea nu pot participa la anumite acțiuni ale Bisericii: „Ea nu poate fi perpetuu într-o rugăciune, pentru că are condiţia slăbiciunilor sale. Cum să fie discriminare? Aceasta este femeia. Ea a început păcatul. Dacă nu păcătuia, nu ar fi născut în dureri”.

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest
0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile