Ziua Internaţională a Romilor este sărbătorită anual la 8 aprilie.

Marcarea acestei zi a apărut după primul Congres Internaţional al Romilor de Pretutindeni, care a avut loc la Londra, în 1971.

În cadrul congresului de la Londra au fost adoptate simbolurile etniei rome: roata cu spiţe „chakra”, Imnul internaţional al romilor, „Gelem, gelem” (cântec care apare și într-un film iugoslav: „Am întâlnit țigani fericiți”), şi steagul internaţional al romilor.

Steagul are jumătatea de jos verde (simbol al câmpurilor înverzite) şi jumătatea de sus albastră (simbol al cerului senin). La mijlocul steagului este o roată, care simbolizează soarta şi nomadismul tradiţional, în relaţie cu spaţiul originar al Indiei.

În România, la data de 8 aprilie se marchează Sărbătoarea etniei romilor din România, în urma adoptării de către Parlamentul României a Legii nr. 66/2006, publicată în Monitorul Oficial, partea I, nr. 276 din 28.03.2006. Legea prevede celebrarea, în data de 8 aprilie a fiecărui an, a acestei sărbători, precum şi implicarea autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale în organizarea de manifestări publice şi a unor acţiuni social-culturale dedicate acestei zile. În acelaşi timp, legea mai prevede ca Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune să reflecte în cadrul programelor special destinate minorităţilor naţionale, manifestările respective.

Romii din România au scăpat de robie în anul 1864, în vremea lui Alexandru Ioan Cuza, după cinci secole de suferințe (cu toate acestea sunt cercetători spun că romii au ajuns în Țările Române încă din secolul XI, acest lucru ar însemna că au stat în robie șapte sau opt secole).

În timpul regimului Antonescu mii de romi au fost deportați în Transnistria, doar jumătate din ei supraviețuind. Conform actelor oficiale, în anul 1942 peste 24.000 de „țigani nomazi și nenomazi au fost evacuați” în Transnistria, regiune administrată atunci de România.

0 0 Vot
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest
1 Comment
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile
trackback

[…] este Ziua Internațională a Romilor, ziua în care sărbătorim cultura acestei etnii, atât de oprimată de-a lungul secolelor. În […]