Primăria municipiului Alba Iulia a anunțat marți, 11 martie 2025, deschiderea procedurii de transparenţă decizională a procesului de elaborare pentru proiectul de hotărâre cu privire la aprobarea stabilirii și modificării tarifelor de călătorie pentru zona tarifară „zona 1 municipiul Alba Iulia”.
Propunerile, sugestiile și opiniile cu valoare de recomandare, privind proiectul de act normativ supus procedurii de transparenţă decizională se depun în scris, în termen de 15 zile calendaristice de la data publicării prezentului anunț, respectiv până la data de 25.03.2025, ora 16.00.
Tarife de călătorie cu serviciul de transport public local de persoane în municipiul Alba Iulia, aflate în dezbatere publică:
Proiectul de Hotărâre cu numărul 96 din 11 martie 2025, în forma propusă de inițiatorul Gabriel Codru Pleșa, primar al municipiului Alba Iulia, a fost publicat marți în Monitorul Oficial Local:
Art.1 Aprobă stabilirea și modificarea tarifelor de călătorie în zona tarifară „zona 1 municipiul Alba Iulia”, conform anexei care face parte integrantă din prezenta hotărâre
Art.2 Acordă mandat special Asociației Intercomunitare de Dezvoltare Alba Iulia – Transport Local să exercite, în numele și pe seama municipiului Alba Iulia, atribuția, drepturile și obligațiile prevăzute la art. 8(3), lit. ”d^2” din Legea nr. 51/2006 privind serviciile comunitare de utilități publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în limitele prevăzute la art. 1 din prezenta hotărâre.
Art.3 Acordă mandat special Primarului Municipiului Alba Iulia, ca în numele și pentru Municipiul Alba Iulia, să voteze, în cadrul Adunării Generale a Asociației Intercomunitare de Dezvoltare Alba Iulia – Transport Local, aprobarea stabilirii și modificării tarifelor de călătorie în zona tarifară „zona 1 municipiul Alba Iulia”, conform art. 1 din prezenta hotărâre.
Expunerea de motive menționată în referatul de aprobare privind modificarea și majorarea tarifelor de călătorie pentru zona tarifară „zona 1 municipiul Alba Iulia”:
Proiectul de hotărâre vizează aprobarea stabilirii și modificării tarifelor de călătorie pentru zona tarifară „zona 1 municipiul Alba Iulia”, respectiv creșterea tarifului biletului de călătorie de la 3.50 lei/oră la 5.00 lei/oră, și a abonamentului lunar de la 105 lei la 150 lei precum și stabilirea tarifelor pentru Abonament 15 zile , Abonament 7 zile, Abonament 5 zile și Abonament pentru o zi.
Prin adresa 307/2025 înrtegistrată la Primăria Municipiului Alba Iulia sub nr. 25524/04.03.2025, Societatea de Transport Public SA Alba Iulia ne comunica documentația ”Structura pe elemente de cheltuieli pentru modificarea tarifului mediu pentru serviciul de transport public local de persoane efectuat prin curse regulate”, în UAT Alba Iulia (zona tarifară 1).
Tarifele de călătorie actuale sunt valabile începând cu anul 2022. Acestea au fost stabilite inițial prin Hotărârea nr. 87/2015 a Consiliului Local al municipiului Alba Iulia, au fost preluate și menținute în documentația de atribuire a serviciului de transport public aprobată prin HCL 141/2020 și au fost cuprinse în Contractul de delegare a gestiunii serviciului de transport public local de persoane prin curse regulate nr. 26/48/07.01.2021 încheiat între Asociația Intercomunitară de Dezvoltare Alba Iulia – Transport Local și Societatea de Transport Public SA Alba Iulia, anexa 6.1 iar ulterior au fost modificate prin HCL nr. 287/29 iunie 2022.
Raportat la data ultimei modificări a tarifului de călătorie, se constată o creștere generalizată a tuturor cheltuielilor care intră în calculul stabilirii tarifului mediu pentru serviciul public local de persoane respectiv cheltuielile cu forța de muncă, cheltuielile cu utilitățile, cresterea cheltuielilor privind amortizarea investițiilor operatorului, cele cu asigurările obligatorii, etc.
Prin majorarea tarifelor actuale la nivelul propus se urmărește creșterea veniturilor operatorului de transport prin încasarea directă de la călători a contravalorii călătoriilor acestora în vederea scăderii compensației plătită de către municipiul Alba Iulia pentru acoperirea diferenţei dintre costurile eligibile suportate și înregistrate de operatorul de transport în legătură cu obligaţiile de serviciu public şi sumele efectiv încasate ca urmare a îndeplinirii sau în temeiul obligaţiilor de serviciu public, precum și a cotei de profit de 5%, conform clauzelor contractuale aprobate.
FOTO: Arhiva abnews.ro