3 Decembrie – Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi

În anul 1992  Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a proclamat, prin Rezoluția 47/3, data de 3 decembrie ca fiind Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi pentru a marca încheierea Deceniului Națiunilor Unite dedicat persoanelor cu dizabilități (1983 – 1992), elaborând Convenţia pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi ratificată de 153 ţări, printre care şi România, în anul 2010.

În Strategia Națiunilor Unite privind incluziunea persoanelor cu dizabilități, lansată în anul 2019, se reafirmă faptul că realizarea deplină și completă a drepturilor tuturor persoanelor cu dizabilități este o parte inalienabilă, integrală și indivizibilă a tuturor drepturilor omului și a libertăților fundamentale.

Comisia Europeană a adoptat,  în martie 2021, Strategia privind drepturile persoanelor cu handicap (2021-2030), iar în aprilie 2022 Guvernul României prin Hotărârea nr. 490/2022 a aprobat Strategia națională privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi “O Românie echitabilă” 2022-2027.

Marcarea acestei zile trebuie privită ca un îndemn la conștientizarea nevoilor persoanelor cu dizabilități, un prilej de a arată solidaritatea, empatia, înțelegerea și de a ne exprima respectul și admirația pentru aceste persoane, parte a societății noastre, care ne dau în fiecare zi lecții de răbdare, curaj, putere și voință.

Directorul general al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Alba, Valentin-Ioan Frăcea, precizează: „În data de 3 decembrie, de Ziua Internațională a Persoanelor cu dizabilități, marcăm o zi specială, dedicată oamenilor speciali din viața noastră, din vecinătate sau din comunitatea în care trăim.

Dizabilitatea este doar o chestiune de percepție. Fiecare om poate face anumite lucruri  pe care alții nu le pot face…. O persoană cu dizabilitate  este un suflet frumos, cald, este un om care are nevoie de o îngrijire mai deosebită, mai atentă.

Persoanele cu dizabilități au nevoie de tot sprijinul și înțelegerea celor din jur, dar nu trebuie să uităm că pot fi la fel de activi și eficienți și trebuie să le acordăm șansa de a ne fi colegi de școală sau de serviciu, prieteni și chiar familie!

Transmitem gândurile noastre de bine tuturor persoanelor cu nevoi speciale din județul Alba și le asigurăm de toată aprecierea, respectul și susținerea noastră!”

Director general

Frăcea Valentin-Ioan

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile