ADR Centru continua contractarea proiectelor Regio si alocarea de fonduri pentru reducerea numarului de persoane aflate in risc de saracie si excluziune sociala in comunitatile din Regiunea Centru. Doua noi contracte s-au semnata in cursul lunii iulie, numarul total de proiecte in implementare ajungand la 13, cu o valoare totala de peste 121 milioane lei, din care peste 73 milioane lei sunt fondurile Regio 2014-2020 alocate pentru realizarea activitatilor. In lista municipiilor ce au semnat contracte pentru investitii ce sprijina scoaterea din saracie a comunitatilor urbane marginalizate se regasesc Medias, Sfantu Gheorghe, Alba Iulia, Sebes, Sacele si Targu Mures.
”In multe din localitatile Regiunii Centru exista probleme referitoare la zone sau cartiere marginalizate unde majoritatea cetatenilor ce locuiesc in perimetru sunt cu risc de saracie. Pentru aceste probleme, prin actualul Program Operational Regional 2014-2020, avem Axa Prioritara 9.1 in cadrul careia se pot finanta actiuni ce vin sa rezolve, o parte din aceste probleme, fie prin noi functiuni, fie prin modernizarea acestor cartiere, fie prin constructia de locuinte sociale. Este o axa la care am lucrat impreuna cu colegii ce gestioneaza Programul Capital Uman si am semnat 13 contracte iar in perioada imediat urmatoare vom semna alte 14 contracte de finantare. Cele 27 proiecte au o valoare totala de aproape 213 milioane lei, din care aproape 130 milioane lei este suma fondurilor nerambursabile pe care le vom aloca prin POR. Aceste fonduri vor merge la alte investitii complementare pentru dezvoltarea zonelor marginalizate din Sebes, Sacele, Targu Mures dar si Codlea, dar avem si cazuri in care printr-un singur proiect s-a propus rezolvarea per ansamblu a mai multor componente, cum este, de exemplu, la Alba Iulia, unde este propus un proiect integrat. Toate proiectele de pe Axa 9 completeaza numarul consistent de proiecte aflate in derulare depuse de aceste municipalitati si multe altele, scopul fiind sa imbunatateasca calitatea vietii locuitorilor din regiune, cresterea coeziunii sociale si sa contribuie la crestere economica”, a declarat Simion Cretu, director general ADR Centru.
Prin contractele semnate pentru finantare prin Axa prioritara 9.1 a POR 2014-2020, Primaria municipiului Medias are in implementare proiecte Regio prin care se va realiza reabilitarea si modernizarea Scolii Gimnaziala Ighisu Nou, realizarea unui centru Social Comunitar de Agrement si Sport, construirea de locuinte sociale colective, inclusiv utilitati si amenajari exterioare si a unui loc de joaca pe strada Baia de Nisip, precum si un Centru Comunitar Medico-Social (in fostul Corp ”R” Aviatie).
La Alba Iulia proiectul prevede realizarea unor investitii pentru un crearea unui ansamblu urban cu spatii socio-culturale, educative si de locuit in cartierul Gheorghe Sincai, respectiv amenajarea de alei auto, statie de autobuz, parcari, un teren minifotbal, modernizarea Talciocului, amenajarea de spatii verzi si construirea unui centru multifunctional, precum si a 21 de apartamente.
Municipiul Sfantu Gheorghe are in implementare proiecte prin care se vor construi 50 de locuinte sociale si o gradinita in cartierul Orko, dar si construirea unui centru comunitar integrat cu sali dedicate pentru servicii socio-educationale tip centru de zi pentru copii, servicii de informare si consiliere pentru adulti, sali pentru servirea mesei, servicii medicale si blocul medical ce va fi compus din hol de asteptare, cabinet medical, izolator si grup sanitar.
Prin fondurile nerambursabile alocate prin proiectele semnate pana in prezent si aflate in implementare, municipiul Sebes va construi locuinte sociale si va moderniza patru strazi: Aurel Vlaicu, 8 Martie, Fantana De Aur, Sticlarilor din cartierul marginalizat.
Municipiul Sacele, are in derulare proiecte prin care vor crea spatii pentru activitati comunitare si de petrecere a timpului liber, reabilitarea si modernizarea Gradinitei cu program normal nr. 4 pentru cei 114 copii care invata acolo, urmand ca alte 4 proiecte sa completeze investitiile ce vor imbunatatii calitatea vietii locuitorilor din zona.
Prin primul contract de finantare semnat recent pe aceasta axa, municipiul Targu Mures va moderniza strada Prutului, urmand ca alte 3 contracte de finantare sa intre la finantare in perioada urmatoare.
Informatii background de finantare POR 2014-2020:
Proiectele finantate in cadrul Axei Prioritare 9.1 a Programului REGIO 2014-2020 au la baza Strategia Nationala privind Incluziunea Sociala si Reducerea Saraciei pentru perioada 2015-2020, conform careia „toti cetatenii trebuie sa aiba oportunitati egale de a participa in societate, sa fie apreciati si valorizati, sa traiasca in demnitate, iar nevoile lor elementare sa fie satisfacute si diferentele respectate”. Obiectivul principal al fiecarei cereri de finantare consta in reducerea numarului de persoane aflate in risc de saracie sau excluziune sociala, alaturi de imbunatatirea calitatii vietii acestora, cresterea coeziunii sociale, imbunatatirea mediului de viata si crestere economica in teritoriul vizat de Strategia de Dezvoltare Locala.
Pentru perioada 2014 – 2020, primariile au putut folosi acest nou instrument de dezvoltare teritoriala si anume dezvoltarea locala plasata sub responsabilitatea comunitatii (DLRC). DLRC se realizeaza prin intermediul strategiilor de dezvoltare locala pe zone integrate si multisectoriale, elaborate de GAL-uri (grupurile de actiune locale constituite pentru aceste strategii), avand la baza nevoile si potentialul local. Fiecarei strategii de dezvoltare locala ii corespunde un “pachet de proiecte”, prin implementarea caruia strategia isi va atinge obiectivele. In zonele urbane, strategiile vizeaza interventii integrate, de tip hard (infrastructura) si soft (servicii) care urmaresc combaterea saraciei si promovarea incluziunii sociale in comunitatile marginalizate, cu accent asupra celor cu populatie apartinand minoritatii roma. La nivelul proiectelor, fiecare tip de proiect se va finanta din PO – ul corespunzator, respectiv POR finanteaza investitiile in infrastructura si echipamente, iar prin POCU se finanteaza investitiile complementare de tipul serviciilor.
Abordarea inovativa a acestui instrument promoveaza masuri adecvate nevoilor beneficiarilor, cu accent pe activitatile destinate reducerii saraciei si excluziunii sociale, prin implementarea unor planuri (strategii) integrate ce vor cuprinde atat interventii infrastructurale (care sa asigure locuirea, ocuparea prin activitati de economie sociala, furnizarea integrata a serviciilor minimale medicale si sociale) cat si interventii ce vizeaza diversele tipuri de servicii acordate comunitatilor defavorizate va avea ca rezultat scaderea numarului de persoane aflate in risc de saracie si excluziune sociala, ceea ce va avea, pe termen lung, atat un impact social, de imbunatatire a calitatii vietii locuitorilor, cat si un impact economic, de sporire a fortei de munca disponibile sa desfasoare activitati economice.