24 martie. Sculptorul Aurel Vlad vernisează “Eclipsa” la Museikon Alba Iulia. O personalitate de prim rang a artei contemporane

Vineri, 24 martie 2023, începând cu ora 15:00, Museikon vă invită la vernisajul expoziției “Eclipsa” a sculptorului Aurel Vlad, pe strada Unirii, numărul 3, din Alba Iulia.

Cunoscut ca autor al „Cortegiului sacrificaților”, grupul statuar din bronz amplasat în curtea interioară a fostei închisori, actualmente Muzeu Memorial al Victimelor Comunismului din Sighet, Aurel Vlad este o personalitate de prim rang a artei contemporane românești și universale.

Lucrările sale, dedicate emoțiilor profunde și celor mai adânci străfunduri ale ființei umane, se remarcă prin delicatețea gesturilor, în profund contrast cu materia din care sunt create.

Maestrul însuși mărturisește despre ele: „Uneori am găsit în tabla veche, ruginită, plumbuită, zincată, vopsită, ruptă de pe acoperișuri, aceeași emoție, stare, ca cea a personajelor pe care am vrut să le reprezint. Am lucrat mici „studii” din bucățele de tablă frământată cu ciocanul și prinse cu puțin cositor, am modelat mari lucrări din bucăți de tablă prinse cu popnituri, încercând să păstrez „aura” cu care personajele mele au crescut în mine. Iar tabla, acest material industrial, rece, cenușiu, tăios, nu s-a opus, ci s-a modelat după compozițiile mele cu o viteză egală cu dorința mea de a descărca aceste imagini. Iată de ce aș compara tabla cu un CD de care m-am folosit pentru a imprima imaginile primite prin văzul exterior și văzul interior.”

Din confesiunile unui mare artist: sculptorul Aurel Vlad: “Cred în puterea gestului de a deveni artă. Cred în acele gesturi transmise de la începuturile vieții, care exprimă emoții, sentimente, pasiuni, stări, limite. Ele devin ființe pline de viață, care se sperie, vibrează, se luminează, dăruiesc, suferă sau se bucură. Astfel de gesturi devin simboluri ale bucuriei sau durerii, ale fricii sau curajului, ale binecuvântării sau distrugerii etc.

Eu sunt sculptor. Cercetez lucrând și căutând în mine expresia cea mai adevărată a vieții. Sunt sursă și model. Lucrez cu sensibilitatea și cu intuiția mea o carte pe care numai eu o pot citi. Mă uit la lumea înconjurătoare, dar mă uit și într-un interior – nu al meu neapărat, ci, parcă, în interiorul tuturor stărilor din care provin. Călătoria în interiorul meu – dincolo de stările de om, de animal, plantă, apă, fir de neant – se produce ca o emoție atât de intensă, încât am sentimentul că mă desprinde din trupul meu de carne, transfigurându-mă în trup de lumină. Prin văzul exterior și prin văzul interior ajung la sursele mele de inspirație.”.

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile