22 ianuarie. VIDEO. O producției a Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba va fi difuzată de TVR

Filmul documentar „Orchestra Română de Folclor pe urmele domnitorului Alexandru Ioan Cuza”, realizat de Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, va fi difuzat de TVR

Filmul documentar „Orchestra Română de Folclor pe urmele domnitorului Alexandru Ioan Cuza”, o producție a Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, va fi difuzat în această lună de Televiziunea Română. Astfel, TVR Târgu Mureș va difuza duminică, 22 ianuarie 2023, ora 19:00 partea I a documentarului și duminică, 29 ianuarie 2023, ora 19:00 partea a II-a. TVR 3 va difuza luni, 23 ianuarie 2023, de la ora 15:00 partea I și luni, 30 ianuarie 2023, ora 15:00 partea a II-a a filmului documentar. Producția documentară este unică în spațiul cultural românesc și a fost realizată cu sprijinul Complexului Muzeal Național „Moldova” din Iași.

„Orchestra Română de Folclor pe urmele domnitorului Alexandru Ioan Cuza” este un proiect dedicat Unirii Principatelor Române, fiind un film documentar care dezvăluie într-un mod plăcut Palatul „Alexandru Ioan Cuza” de la Ruginoasa și Palatul Culturii din Iași, două monumente arhitecturale cu importanță deosebită în istoria României. Filmul va fi prezentat în 24 ianuarie 2023, ora 20:00, și pe Pagina de Facebook a Centrului de Cultură „Augustin Bena”.

Coloana sonoră a acestui documentar este formată din suite românești interpretate de Orchestra Română de Folclor. Aceasta este prima orchestră de uniune națională și a fost înființată cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a României, în anul 2021, în cadrul unui amplu proiect de promovare a zilei naționale și a patrimoniului cultural imaterial pe plan internațional. La acea dată, concertul „Alba unește România”, susținut de orchestră în Palatul Cultural din Blaj, a fost distribuit către misiunile diplomatice ale României din 33 de țări. Orchestra Română de Folclor își are nucleul la Alba Iulia, capitala de suflet a tuturor românilor, fiind constituită din artiști instrumentiști profesioniști din toate zonele istorice ale României. Orchestra ia parte la proiectele de importanță națională și internațională ale Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba. Inițiatorul și dirijorul Orchestrei Române de Folclor este Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena” și discipol al maestrului Gheorghe Zamfir.

„În acest an, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, oferim publicului posibilitatea de a viziona pe posturile Televiziunii Române TVR 3 și TVR Târgu Mureș un film documentar excepțional, care dezvăluie Palatul „Alexandru Ioan Cuza” de la Ruginoasa și Palatul Culturii din Iași. Orchestra Română de Folclor, prima orchestră de uniune națională, se va afla pe urmele domnitorului Alexandru Ioan Cuza, într-o îmbinare de muzică și imagini. Muzica filmului documentar cuprinde suite instrumentale din diferite zone istorice (Moldova, Transilvania, Bucovina, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Valea Timocului, Banat, Crișana și Maramureș), interpretate în premieră de Orchestra Română de Folclor”, a spus Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Unirea Principatelor Române, cunoscută și ca Mica Unire, a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea, fiind legată de personalitatea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. 24 ianuarie 1859 este momentul alegerii lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Principatelor Române Unite, fiind actul istoric ce a reprezentat primul pas pe calea înfăptuirii statului național român unitar.

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile