12 Iunie – Ziua Mondială împotriva exploatării copiilor prin muncă este marcată anual având scopul de a sensibiliza cu privire la acest fenomen mondial, care îi lipseşte pe copii de copilăria lor.

Convenţia privind interzicerea celor mai grave forme ale muncii copiilor şi acţiunea imediată în vederea eliminării lor a fost adoptată în anul 1999, la cea de a 87–a sesiune a Conferinței Generale a Organizaţiei Internaţionale a Muncii, iar Parlamentul României adoptă Legea nr. 203, prin care se ratifică această Convenţie, la data 15 noiembrie 2000.

În anul 2002, după publicarea Raportului Global privind piaţa muncii la nivelul întregii lumi în care se arăta că existau 246 de milioane de copii care munceau în mod constant, Organizația Internațională a Muncii de la Geneva a ales ziua de 12 iunie ca Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copilului, pentru a atrage atenția asupra consecinţelor şi gravității folosirii copiilor în diverse activităţi lucrative, care sunt în fapt forme ale exploatării acestora.

Noul raport publicat, în 10 iunie a.c., de Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) şi UNICEF – Exploatarea copiilor prin muncă: estimări globale pentru anul 2020, tendinţe şi perspective viitoare, arată că numărul copiilor exploatați prin muncă a ajuns la 160 de milioane la nivel mondial, cu o creștere de 8,4 milioane în ultimii patru ani, în timp ce milioane de copii sunt expuși riscului ca urmare a impactului pandemiei de COVID-19.

În România, conform Legii 272/2014 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, (republicată) situaţiile de exploatare economică, abuz, neglijare şi a oricărei forme de violenţă trebuie semnalate serviciului public de asistenţă socială sau direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului în a cărei rază teritorială a fost identificat cazul respectiv.

La nivelul județului Alba este constituită Echipa Intersectorială Locală pentru prevenirea şi combaterea exploatării prin muncă a copiilor, a violenţei asupra copilului şi a violenţei în familie (EIL) formată din reprezentanți ai instituțiilor și organizațiilor angajate în combaterea exploatării copiilor cu misiunea de a identifica/referi/monitoriza cazurile de muncă a copilului în aria teritorială de competenţă.

EIL este coordonată de reprezentantul DGASPC Alba, dar fiecare reprezentant al instituţiilor sau organizaţiilor membre are un rol cheie în combaterea exploatării copiilor prin muncă, fiind un coordonator al acţiunilor din sfera sa de competenţă, responsabil atât cu diseminarea informaţiei specifice către personalul propriu şi al instituţiilor de profil, cât şi cu centralizarea datelor despre cazurile identificate.

În anul 2020, la sediul DGASPC Alba a fost înregistrat un număr total de 531 de sesizări făcute profesioniști, de persoane fizice, autosesizări sau de copilul în cauză. Pentru toate sesizările, specialiştii DGASPC Alba au făcut verificări în vederea stabilirii veridicităţii aspectelor semnalate, întocmind un raport de evaluare iniţială atât copilului, cât şi familiei. Astfel, în urma analizării acestor sesizări, specialiştii au identificat un număr de 341 copii victime ale abuzului, neglijării sau exploatării, fiind infirmate 190 de cazuri.

Din totalul de 341 cazuri confirmate în perioada menţionată, 312 cazuri au fost de neglijare, 16 cazuri de abuz fizic, 8 cazuri de abuz sexual, 2 cazuri de abuz emoțional, 2 cazuri de exploatare sexuală și 1 caz de exploatare prin muncă. Toate aceste cazuri au fost tratate cu profesionalism de către specialiștii DGASPC Alba, copiii beneficiind de servicii de informare, consiliere psihologică, consiliere juridică/asistenţă, servicii educaţionale şi servicii medicale, în funcţie de situaţie. Pentru un număr de 38 de minori s-a dispus instituirea plasamentului în regim de urgenţă prin dispoziţia directorului general al DGASPC Alba, iar pentru 34 copii s-a dispus plasamentul prin hotărârea Comisiei pentru Protecţia Copilului Alba sau prin instanţă de judecată.

Cazurile de abuz, neglijare, exploatare s-au produs în:

Cazuri de abuzuri în familie:
a) Abuz fizic 16
b) Abuz emoţional 2
c) Abuz sexual 0
d) Neglijare 312
e) Exploatare prin muncă 1
f) Exploatare sexuală 2

Cazuri de abuzuri pe stradă:
c) Abuz sexual 8

Total abuzuri: 333 abuzuri în familie, 8 abuzuri pe stradă.

Sesizările privind cazurile de exploatare a minorilor, de violență și abuz pot fi făcute la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Alba, în scris, în format electronic la adresa de e-mail: dgaspc@protectiasocialaalba.ro sau sunând la linia telefonică gratuită, disponibilă 24 de ore din 24 – Telefonul Copilului: 0800 820 010. La acest număr de telefon în permanență o persoană va răspunde și va comunica eficient cu apelantul, în așa fel încât să beneficieze de consiliere, intervenție sau informare adecvată.

Director general DGASPC Alba, Valentin-Ioan Frăcea

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest
0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile