Înălțarea Domnului este o sărbătoare care nu are o dată fixă. La 40 de zile după Paște este Înălțarea Domnului, sărbătoare trecută în calendarul ortodox și cel greco-catolic cu cruce roșie.

Ziua Înălțării Domnului este și Ziua Eroilor în România: acum sunt pomeniți toți cei care au murit pentru țară și neam, în numele libertății, credinței, dreptății pe Pământ.

Înălțarea reprezintă ultima zi în care Isus Hristos s-a arătat ca om, după ce a stat 40 de zile pe Pământ, și cea în care s-a înălțat la Ceruri și șade de-a dreapta Tatălui.

„La dreapta Sa în ceruri, deasupra oricărui principat și oricărei puteri, stăpâniri și domnii și deasupra oricărui nume rostit nu numai în lumea aceasta, ci și în aceea care va veni” (Efeseni 1,20-21).

Sărbătoarea este una de împăcare, de reconciliere cu prietenii și rudele. Este foarte important să domine veselia, iar necazurile și ghinioanele vor fi ținute în felul acesta departe.

În popor se spune că de Înălțarea Domnului nu se fac anumite activități: nu se spală, nu se calcă, nu se coase, nu se face curățenie, nu este bine să te cerți cu semenii tăi sau să porți ură, nici un obiect din casă nu se înstrăinează, nu se împrumută bani, nu se dă foc din casă ca să nu ai inimă rea în gospodărie, nici sarea nu se dă din casă pentru că vacile nu vor avea smântână, nu se seamănă culturi pentru că nu vor da rod.

De la Paște până la Înălțarea Domnului creștinii se salută cu „Hristos a Înviat”, răspunsul fiind „Adevărat a Înviat”. De la Înălțarea Domnului ei spun „Hristos s-a Înălțat”, în timp ce răspunsul este „Adevărat s-a Înălțat”.

*Înălțarea Domnului nu este zi liberă pentru angajații din instituților de stat. În schimb, este zi liberă pentru angajați ziua de Rusalii, a 50-a zi după Paște.

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest
0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile