Chiar dacă i s-a pierdut semnificația inițială, Ziua Muncii este marcată anual în România prin tot felul de petreceri și ieșiri la iarbă verde, cu grătare și băutură.

Cunoscută și ca Ziua Muncii (Labour Day) sau Ziua Internaţională a Muncitorilor, această zi este sărbătorită în fiecare an la data de 1 mai.

Ziua Muncii îşi are originea în Statele Unite: în anul 1884, în cadrul Convenţiei Naţionale de la Chicago, Federaţia Organizaţiilor Meşteşugăreşti şi a Uniunilor Sindicale (care a devenit mai târziu Federaţia Americană a Muncii) a iniţiat introducerea unei rezoluţii care stipula ca durata unei zile legale de muncă să aibă opt ore sau săptămâna de lucru să aibă 48 de ore. Muncitorii aveau dreptul doar la o singură zi de odihnă pe săptămână. În anul următor, Federaţia şi-a reiterat proclamaţia declarând că aceasta va fi susţinută de greve şi demonstraţii.

La 1 mai 1886, a avut loc un marș al muncitorilor americani de pe cuprinsul țării pentru a-şi susţine cauza. Cea mai mare demonstraţie a avut loc la Chicago, unde au participat aproximativ 90.000 de muncitori, dintre care circa 40.000 se aflau în grevă. Însă, trei zile mai târziu, în Piaţa Haymarket din Chicago, unde numărul greviştilor ajunsese la peste 65.000, lucrurile au escaladat şi poliţia a intervenit cu brutalitate. S-au înregistrat morţi şi răniţi.

Revendicările muncitorilor din Statele Unite au ajuns în Franţa în 1889, cu ocazia centenarului revoluţiei franceze. La primul Congres al Internaţionalei a II-a întrunit la Paris, la 20 iulie 1889, s-a stabilit ca la data de 1 mai să fie sărbătorită Ziua internaţională a muncii, cu acest prilej fiind organizate demonstraţii pentru a marca evenimentele tragice de la Chicago, dar şi pentru a determina autorităţile să accepte ziua de lucru de opt ore. Între 1890 şi 1891 au avut loc manifestaţii atât în SUA dar şi în mai multe ţări europene.

În Franța, muncitorii au cerut 8 ore de muncă, 8 ore de timp liber, 8 ore de somn – evident fără reducerea salariilor.

Începând din 1919, 1 mai a devenit zi de sărbătoare publică, la această dată fiind ratificată săptămâna de 48 de ore, cu 6 zile lucrătoare.

Ziua Internaţională a Muncii a fost recunoscută drept un eveniment anual, oficial, la cel de-al doilea Congres al Internaţionalei a II-a din 1891 de la Bruxelles. De atunci, an de an, la 1 Mai, muncitorii au avut prilejul să-şi exprime public cererile privitoare la condiţii mai bune de muncă şi la salarii decente.

În România, ziua de 1 Mai a fost marcată începând din 1890 prin organizarea de petreceri câmpeneşti. Primele demonstraţii muncitoreşti organizate la noi în ţară au avut loc în 1945, la Bucureşti, iar ultimele s-au desfăşurat în 1971. În perioada regimului comunist a fost una din cele mai importante sărbători, marcată prin demonstrații de susținere a regimului, dar și prin ieșiri la iarbă verde. După 1990, această zi este sărbătorită prin organizarea de concerte, plimbări cu bicicleta, ieşiri la iarbă verde, diverse activităţi festive, concursuri pentru copii etc.

Ziua Internațională a Muncii este sărbătorită în multe țări ale lumii, dar nu în Australia și Statele Unite ale Americii.

În acest moment săptămâna de lucru este de 5 zile pe săptămână în țările occidentale, dar sunt state care vor să introducă perioada de 4 zile lucrătoare pe săptămână.

5 1 Vot
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest
0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile