Cum-necum, dar Voicu Paul începe să arate din ce în ce mai mult a Primar. Sună ciudat, dar ce o să citiți mai jos nu e un text de satiră și nici nu facem mișto de însărcinatul cu atribuții de primar. Știm, e un sentiment ciudat și pentru noi, să scriem texte de laudă la adresa lui. Însă, așa cum am taxat fiecare neregulă, șmecherie și combinație pe care am găsit-o, scormonind în activitatea instituției, găsim că e absolut normal să lăudăm ceea ce merită lăudat.

În primul rînd că omul s-a apucat să organizeze conferințe de presă. Așa cum cere legea, lunar, și cum Mircea Hava nu făcuse de mai bine de zece ani. Bașca, din ce am înțeles, conferințele astea vor avea loc chiar și de două ori pe lună, dacă există situații care o impun. Adică, o să avem în sfîrșit un om în Primăria Alba Iulia care, lună de lună, va ieși public și va face o dare de seamă despre ce se îmtîmplă, ce se face și ce nu se face. Ceea ce e foarte bine.

Mai apoi că Voicu Paul i-a adus cu el, în conferință, pe Gabi Pleșa, Paul Tudorașcu, Silvia Moldovan și Teofila Țîr, ca să poată fiecare răspunde – în cazul în care presa are întrebări mai tehnice, chiar și despre alte subiecte decît cele anunțate.

Și mai apoi, omul a venit cît se poate de pregătit, cu subiecte, cu bilețele de pe care citea datele și informațiile ce trebuiau transmise.

Și nici măcar nu și-a început intervenția cu ”am făcut” și ”am dres”, dar s-a referit în primă fază – cu ceea ce eu am catalogat a fi sinceritate – la anumite probleme. Există, se pare, ceva scandal legat de o creșă, așa că a trecut subiectul ăsta pe primul punct al discuției. Că există o comisie de disciplină, că se face o cercetare și că ei, Primăria, vor acționa în conformitate cu legea. Bașca, a mai zis și de alte persoane, vreo 13 la număr, cercetate disciplinar, recunoscînd că astfel de situații sînt o problemă care nu face cinste Primăriei. Mai ales că un angajat e cercetat disciplinar pentru consum de alcool, fiind se pare un bețivan care a ajuns la a doua tură de cercetare disciplinară.

Ca și o paranteză, Voicu Paul n-a reușit să se limiteze la ceea ce avea  pregătit, scris pe hîrtie de către oamenii care se ocupă de comunicare, și a încercat un fel de notă personală, în care a apreciat – în contextul scandalului de la o creșă – că nici copiii nu-s sfinți, lăsînd cumva de înțeles că ar putea avea și ei o vină. A dat, desigur, cu treaba asta o mare palmă la rahat, însă exprimarea – mai departe de a fi fost una nefericită – nu-l face vinovat de nimic mai mult decît neatenție. Și poate puțină prostie. Mai ales în contextul în care omul explicase înainte poziția instituției cît se poate de clar. Desigur, niște unii din presa locală, frații mai mici ai ambalajului de slănină, l-au ”taxat”. L-au făcut ei praf băbăiatule. Au scris articol mare și i-au dat de l-au julit. Ei, ăia cu cu 24 în coadă, care pînă mai ieri erau parteneri de afaceri cu Primăria – cu acte în regulă, că exista o asociere în participațiune între Independent SRL și Primărie, pentru panourile publicitare din oraș – s-au pus pe criticat. Hă hă hă! Niște băieți și fete pe a căror legitimații de presă, la rubrica ”postul ocupat” scrie probabil ”ctrl+c/ctrl+v” s-au apucat să critice Primăria. Pesemne ca să încaseze și mai mult luna viitoare, că deh, bugetofagii tot bugetofagi sînt, chiar dacă se îmbracă în haine de gurnaliști. Ah, și ar mai fi și miza acelor panouri – parte din ele deținute de altă firmă, conectată la Paul Voicu, și care funcționează și acum, cam ilegal. Și acum se caută soluții pentru revenirea la același status-quo, în care Independenții, încă dependenți de Primărie, erau și mai bine conectați la bugetul public. Dar vă povestim noi altă dată despre astea. Am încheiat paranteza.

Revenind la conferința lui Voicu Paul, omul a citit frumos subiectele, scurt, precis, cu date clare și fără prea multă lălăială. Ce se întîmplă la Economic, la Liceul 3, cum e cu construcțiile de la Liceul Sportiv, care-i situația la școli, cîte-s cu autorizație de funcționare, cîte au deja autorizație ISU și cîte sînt în proces de obținere, ce alte proiecte mai sînt, legat de creșe, școli, variante de PPP și așa mai departe.  De altfel, datele respective le-am publicat deja într-un comunicat al Primăriei.

Ba mai mult, Voicu Paul a mers puțin mai departe și a discutat și alte cîteva subiecte, care nu se aflau pe lista celor anunțate. Cum ar fi, de exemplu, situația unor străzi unde ar urma să fie făcute lucrări de infrastructură. Și unde, înainte de lucrări, se vor face niște exproprieri astfel încît drumurile dintre case să fie în proprietatea autorității locale, astfel încît să poată fi făcute respectivele investiții. Și, țaca-paca, s-a trezit o duamnă de la ambalajul de slănină cu mega-întrebarea: ”dar nu credeți că dacă o să expropriați, dacă lumea va afla că veți expropria, oamenii vor prefera să nu mai doneze și să aștepte exproprierea?”. Uf, knok-out nenicule! Duamna respectivă, mare șefă pe la ambalajul de slănină – știți voi, cel mai cotidian în ediție tipărită din județ, țară și univers – despre care altfel umblă vorba că ar fi activat și ca angajată pe proiecte derulate de primărie – cum de altfel se întîmplă cu mulți gurnaliști locali, care ziua tastează la redacție și tot ziua tastează și la partid/primărie/cj/etc – s-a trezit punînd punctul pe ”i”! Ptiu, să moară capra metafizică de invidie, întrebare mai complicată era doar aia cu ”de ce e apa udă?”. Taman de la ei, ambalajul de slănină, care încasează de la Primărie cum n-a încasat Bute de la Froch, vin întrebări ce daude pămînt cu Voicu Paul. Hă hă!

Da duamnă, acum că se știe că Primăria va expropria, fiecare proprietar – în loc să doneze 3, 4 – 10mp de teren, să treacă strada la Primărie și să poată instituția publică demara cît mai repede lucrările, are să prefere să aștepte, să vină Primăria și să-l exproprieze, cîndva, și să-i dea 10-20 de euro. Că așa se îmbogățesc oamenii. Și-apoi, dacă nu expropriază, de ce nu expropriază? Iar dacă expropriază, de ce plm n-are Voicu Paul bască? Repede, un premiu Puliță pentru duamna de la ambalajul de slănină, că prea bună a fost întrebarea!

Altfel, una peste alta, faptul că Voicu Paul pare să facă anumite lucruri uitate în era Hava e lăudabil. Că-i taxează pe cei care nu-și fac treaba, că are pretenția ca angajații să meargă la muncă, că încearcă să mimeze măcar o oarecare transparență, toate astea sînt chestiuni lăudabile. Iar despre cele mai puțin lăudabile, rămîneți pe recepție, că revenim cu alte texte.

Lasa un raspuns

avatar
  Aboneaza-te  
Notificare