Orele 13:00, trecute fix. Mare ședință mare, la Consiliul Local Alba Iulia. Discuții serioase. Se începe fix cu punctul 31, ultimul, cel introdus suplimentar pe ordinea de zi.

Noua rampă – nu, nu depozit – rampă de depozitare temporară a deșeurilor, ce urmează să fie amenajată de Primărie. Căci, iată, i-a ajuns trecutul din urmă și pe băieții din Primărie.

Precum călărețul fără cal, venit să se lupte cu sinele și să salveze urbea de gunoaie, Paul Voicu și-a început recitalul lexical așa:

Nu cred că mai este, doamnelor și domnilor, pentru nimeni străin faptul că acum o săptămână jumate am intrat într-o problemă de criză, să spunem, nu chiar de situație de urgență, cu acest serviciu pentru municipiul Alba Iulia, pentru tot ce înseamnă persoane fizice și juridice și instituții publice din Municipiul Alba Iulia.

 

E de-a dreptul duios cum toate rahaturile în care intră orașul sunt așa, impersonale, venite de undeva de nicăieri, fără un autor clar. Ca și când faptul că orașul a fost năpădit de gunoaie e vina vreunei furtuni, a unui fenomen natural. Aparent nimeni, nu e, niciodată, responsabil. Și, prin urmare, suntem conduși de niște iresponsabili, carevasăzică.

A continuat apoi să explice situația și, mai ales, tot ce s-a făcut în zilele astea trecute de la „problema de criză”. Multe, foarte multe chestii făcute într-un timp foarte scurt. Pentru care, desigur, trebuie lăudat și certat. Că, foarte bine că au făcut, dar de ce căcat pansat au făcut doar acum, când s-a nimerit „problema de criză”? Știau foarte bine situația cu rampa existență, acolo mai fusese suspendată autorizația, însă pare că Primăria are cele mai mari urechi, căci toți bine s-au culcat pe ele.

Avem proiectul, avem devizul estimativ și avem și o sumă pe care, niște indicatori care (!) trebuie să-i aprobăm astăzi. Din acești indicatori pe care-i avem, vă spun de la început că devizul care-l (!) aveți acolo, majoritatea lucrărilor vor fi făcute în regie proprie, de către angajații Primăriei și chiar nu numai de către angajații Primăriei. Cu privire la împrejmuire, sunt trei laturi de împrejmuit, aproximativ 250m liniari. Deja o latură, cea dinspre laboratorul stație de epurare o face societatea APA CTTA, încă o latură mare, aproape de 96m – 100m, o face firma care va fi atribuită această platformă pentru exploatare, iar noi mai avem o latură de vreo 62m în care tre să facem acest gard. Toată această împrejmuire va fi făcută la o înălțime rezonabilă, peste 2 metri jumate, poate chiar spre 3, 4 metri, în consolă și cu plasă de a putea să anihilăm cât mai mult din vizual, olfactiv și hârtii împrăștiate, pungi, tot ce ar putea să împieteze angajații din zona respectivă și casele particulare din zona respectivă. 

 

Acum, devizul estimativ este de aproape 700.000 lei, după cum se vede mai jos, în proiectul de HCL. Și, din ce zice domnul Voicu, nu reiese foarte clar dacă APA CTTA și „firma care va fi atribuită această platformă” – cel mai probabil Polaris, că doar n-o să dea platforma în folosință celor de la Microsoft?! – vor face chestiile alea pe banii lor sau din banii ăștia, alocați de Primărie? Că, sincer, de ce-ar face-o pe banii lor? Apoi, treaba cu gardul e cel puțin ciudată. Cum adică rezonabil, peste 2,5 m, poate spre 3 sau 4. Omule, ai ajuns la aproape dublu! Mă rog, poate erau emoțiile dinaintea „anihilării din vizual, olfactiv…”. A încheiat, totuși, fraza asta cu un „împieteze”, sem că probabil încă joacă rebus.

Există și condiții de exploatare a acestei platforme: Minim, săptămânal, toată platforma, o dată pe săptămână curățată total (săptămânal o dată pe săptămână, am înțeles), igienizată prin spălare cu apă, cu jet de apă și cu detergenții de rigoare, dezinsecție și dezinfecție. Deci, tot ce înseamnă rozătoare și insecte să nu aibă cum să se dezvolte în acea zonă iar pe platforma de transbordare temporară nu mai mult de 24 de ore să fie stocate tot ce înseamnă aceste reziduri care se adună din Municipiul Alba Iulia.

problema noii rampe de gunoi

Publicată de abnews.ro pe Marţi, 28 ianuarie 2020

A fost un discurs bun. Îl găsiți în variantă video aici. Pregătit, omul vrea să recupereze parcă tot ce nu s-a făcut în atâția ani în care, din temporar în temporar, ne-am făcut că nu vedem cum trec anii și cum, pungă peste pungă și carton peste carton, orașul se transformă în jeg.

Din păcate, am ratat – să înregistrez video – o super declarație, promisiune, ce-o fi fost ea. Practic, după tot acest expozeu a ceea ce se va face, Paul Voicu a decretat că planul său, dorința sa arzătoare, este ca Alba Iulia să devină cel mai curat oraș din România.

Unde acum o săptămână abia ne vedeam dinte gunoaie, acum vrem să fim cel mai curat oraș din România. Bun, bravo! Să fie! Numai că, am ajuns unde suntem azi cu largul concurs al unor oameni precum Paul Voicu – din 1996 în conducerea Primărie, vice și acum cu rol de Hava – sau a altor colegi de-ai săi de partid, care țin în mână județul.

Problema colectării deșeurilor – atât menajere cât și a celorlalte – și a transportului lor, problema lipsei unui sistem de management funcțional, toate acestea nu-s de azi, de ieri. Și nu-s probleme care să n-aibă autor. Nu-s chestiuni impersonale. Există oameni, partide, echipe de vizionari ajunși în funcții, care – deși nu o admit – sunt responsabili de situație. Dar hei!, campania electorală bate la ușă și, ce să vezi, aflăm din gura unui candidat că o să fim cel mai curat oraș din țară.

Practic, ce ar vrea unii să înțelegem e că nimic din ce s-a întâmplat până acum nu contează. Spălăm trecutul și declarăm toleranță dero gunoaielor! Bravo, uraa!, aplauze!

PH31_28_01_2020
0 0 Vot
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest
0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile