Veteran de război și fost deținut politic, colonelul Emil Drăgan s-a stins din viață

Veteran de război și fost deținut politic, colonelul Emil Drăgan s-a stins din viață

Veteranul de război și deținutul politic, colonel (r) Emil Drăgan, din Galda de Jos, a plecat azi-noapte spre eternitate! În urmă cu câteva luni împlinise 100 de ani…

Intelectual fin, cu studii economice, pedagogice și militare, ajunge pe frontul de apus, în timpul ultimei bătălii de eliberare a Transilvaniei. În Ungaria a fost luat prizonier de către nemți, unde a suferit de foame cruntă, fiind nevoit să mănânce usturoi salbatic și iarbă. Nemții i-au scos la păscut ca pe animale. Nu aveau ce să le dea de mâncare. Întors acasă, după ce revine la greutatea normală (slăbise 50 de kg), își continuă studiile și brusc intră într-un alt război, cu regimul comunist. Era copil de chiaburi, fapt ce i-a adus cinci ani de detenție politică la Constanța și multe alte suferințe. Nu s-a căsătorit niciodată de teama comuniștilor, ca aceștia să nu le facă rău celor dragi.

Ultimii ani din viață i-a petrecut la Galda de Jos, fiind în grija exemplară a familiei Ghiura, acolo unde a fost vizitat în ultimii ani de elevii militari și reprezentanți ai Armatei Române. Anul trecut, de ziua lui, a avut parte de o aniversare deosebită, Emil Drăgan împlinise atunci 100 de ani.

Mulțumim din suflet pentru lecțiile de viață oferite cu atâta drag, domnule Emil Drăgan!

Dumnezeu să-l ierte și să îi facă parte de Raiul Cel Sfânt, în Oastea Cerească!

Petruța Pop, Cercul Militar Alba Iulia

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

1 Comment
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile
Simona Gabrian
Simona Gabrian
11 aprilie 2021 11:01

Dumnezeu să îl odihnească în pace și liniște!