În urmă cu cîteva luni se anunța ca unul dintre cele mai de răsunet transferuri politice de pe piața locală. Mă rog, poate că e mult spus răsunet. Mai degrabă un mic ”poc„ ce s-a auzit de la Aiud și pînă lîngă Aiud. Orișicum, trecerea Ionelei Danciu de la statutul de independent la cel de membru Pro România părea o chestiune cel puțin interesantă și o bună mișcare/achiziție din partea lui Horațiu Florea. Doamna reușise să obțină un post de consilier independent la Aiud, asta după ce reușise să ajungă la un oarecare grad de celebritate cu subiectul tripleților, pentru care a luptat și a reușit să schimbe o lege. Nota bene. Iar în ultimii ani își crease un fel de renume în Aiud, de consilier anti-establishment, anti stăpînire, cu critici aduse conducerii Primăriei – de multe ori justificate – și o asiduă luptă/ceartă cu autoritatea, în special pe tema transparenței decizionale la nivel de Primăria Aiud. Din nou, nota bene.

A urmat apoi decizia surpriză: se înscrie în Pro România, partidul înființat de victor Ponta. Că a găsit oameni frumoși, oameni independenți și că a găsit o ”echipă” cu care să poată lucra. Frumos. Ponta și Daciana, veniți la Alba Iulia, au luat-o în brațe, au pupat-o suav și i-au ridicat un mic piedestal din cuvinte meșteșugite, ba chiar au pus-o pe lista pentru Parlamentul European. A prins chiar primul 11 – fiind pe poziția 10 – însă Pro România nu-i vreo echipă de fotbal care să joace în prima ligă. Prezența ei pe listă a fost mai mult o chestie onorifică, un imbold dat organizației din Alba, un fel de ”diplomă de participare”, dacă vreți. Cu toate că, înainte de alegeri, prinși în mreja sondajelor construite cu curaj financiar, precum și a calculelor hîrtiei care-i dădeau pe unii candidați din vîrful listei drept retrași, Ionela Danciu începuse probabil să se chiar viseze în Parlamentul European. N-a fost să fie. Normal. Pro România a prins două locuri în PE iar cu retragerea lui Ponta ar fi trebuit ca încă vreo 7 oameni să se retragă. Nici vorbă de așa ceva.

Acum, Ionela a plecat din Pro România. A demisionat, zice ea, deși nu există încă o demisie înregistrată la partid. Pesemne că e suficient să anunți pe Facebook. Și-a regăsit independența. Revine la statutul de consilier independent. Foarte bine. Dar de ce a plecat?

Păi, ne explică Ionela. Zice că a fost invitată la ședința coordonatorilor de organizații din județ. Unde s-a făcut un fel de analiză a rezultatelor și s-au bucurat de scorul obținut. Numai că acolo, surpriză, ”Transpiratul necunoscut, de vreo de 200 de kg, a intrat în sala. Nu-l văzusem pana atunci niciodată la PRO. Tansipratul începe direct cu mine la început de sedinta: Cate voturi ai avut, tu, la Aiud? Eu,toată mandra, zic: 600 minus 13, dar nu se mai pun. Transpiratul XXL: nu ai avut tu 600 ca 200 sunt a mele. Tu, mie mi-e rușine cu tine ca mă faci de rușine, tu. Ești scandalagioaica, tu. Ce te tot legi de primarul Aiudului, ca aia e doamna tu. Tu numai te legi de toată lumea pe Facebook.  Pune, tu, și fa mâncare la copiii aia ca nu trebuie sa tot scrii tu pe facebook, de ce tot scrii? 200 de voturi eu am adus, tu, ca te urăsc și popii și polițiștii ca de toți te-ai legat” – Zice Ionela Danciu că s-ar fi zis și întîmplat la ședința cu pricina.

Cine-o fi ”transpiratul necunoscut de 200 de km”? Nu știm, pesemne că ceva membru/șefulică pe la Pro România Aiud.

Și mai zice Ionela Danciu că Horațiu (n.r. Florea) și Cătălin (n.r. file de poveste, că nu știm cine e) i-ar fi dat dreptate ”transpiratului necunoscut” și i-ar fi sugerat că e mai bine să lase scandalul și meciul cu Primarul Aiud și să se concentreze pe lupta cu PSD, cu Dîrzu, că ei sînt principalii competitori ai Pro România.

Iată ce mai zice Ionela: Darius (omul lui Horatiu) a sărit și el ca din cele 600 de voturi, 200 sunt aduse de el și Horatiu a spus ca și el a adus 200. Transpiratul, după ce o ora m-a jignit și nu a vrut sa-si dea numele și câte voturi a adus în echipa, a plecat. Nici Horatiu nu a vrut sa-mi spună.  La a ma convinge sa las primarul Aiudului in pace au rămas Horatiu, Catalin și Darius.  O dădeau cu: voturile sunt ale noastre deși campania și felicitările lor îmi veniseră după alegeri. Plângând,  stupefiată,  fără sa reușesc sa reacționez prea mult, am plecat din incinta. Am vrut sa-mi scriu demisia dar am scris doar DEMISIE ca nu am reușit sa scriu mai mult și i-am lăsat foaia lui Catalin. Mizeria de jigniri au fost din partea unui transpirat, susținut de Horatiu,  Catalin și Darius și nu o sa înțeleg de ce. Transpirațul zicea: lasă tu ca tu nu faci treaba la Aiud, duc eu oameni în Aiud ca tu ești scandalagioaica și ne faci de ras. Eu:Horatiu, opreste-l pe domnul acesta, cine e? Horatiu: pai gata și tu cu primarul și nu mai are nimeni treaba cu tine și fa proiecte, echipa și tot ce trebuie.

Și uite așa, cariera politică a Ionelei Danciu în Pro România a luat sfârșit. Practic, din ce am înțeles de la ea, pentru că i s-ar fi cerut să se oprească din lupta dusă exclusiv împotriva Primăriei Aiud și a primarului de acolo. Și pentru că – poate – sînt niște alții care ar vrea șefia organizației.

Acum, desigur, am făcut și noi cîteva calcule și am cerut și poziția celeilalte părți implicate în tată furtuna asta din paharul cu apă de la Aiud.

Voturile obținute de Pro România la Aiud, împreună cu Ionela Danciu, au fost cît zicea și ea, aproape 600. Mai exact 583. Pe de altă parte, voturile pe care le-a obținut Ionela Danciu în calitate de independent, fără partid, în 2016, au fost de 958 pentru funcția de primar și 628 pentru funcția de consilier local, pe care o și ocupă. Practic, voturile Ionelei Danciu nu s-au regăsit în sacul cu voturi a Pro România. Și nici trecerea ei la Pro România n-a fost bine primită de propriul electoral. Orișicum ai privi, n-a fost un match made in heaven.

Pe de altă parte, Horațiu Florea, cu care am discutat ieri, ne-a zis cîteva lucruri și el, varianta lui de poveste.

Nu ne-am dorit ca Ionela să plece. Am organizat acea întâlnire în care am felicitat pe toată lumea. Și am felicitat-o și pe ea pentru scorul obținut. Dar întâlnirea nu era doar despre felicitări și rezultatul de la europarlamentare. Era și despre ce facem de acum înainte, despre cum ne organizăm, despre cum ne formăm echipele și ce fel de proiecte vrem să facem pentru oameni.

La Aiud a existat o echipă și înainte de venirea Ionelei Danciu, însă ei nu au lucrat împreună. Ea a avut o echipă de câțiva oameni și nu au colaborat cu ceilalți. Au existat și critici, însă au fost critici constructive, despre ce trebuie și vrem să facem pe viitor, despre ce proiecte vrem să propunem pentru oamenii din Aiud. Însă Ionela nu acceptă critica.

Noi vrem să avem o atitudine pozitivă, să venim cu proiecte și idei pentru oameni, nu doar cu critică. E bine să critici și Primăria ori pe Primar, să critici ceea ce nu se face bine, dar nu e suficient. Nu asta înseamnă să faci politică. Ionela Danciu nu a înțeles asta. Noi ne-am dorit și ne dorim să avem la Aiud oameni care vin cu idei pentru comunitate, care gândesc proiecte și vor să schimbe lucrurile în bine.

Nu există încă o demisie a Ionelei Danciu primită la partid, însă înțeleg că ea a anunțat deja pe facebook și peste tot că pleacă, pentru că nu a fost tratată corect, că e victimă și ce a mai zis ea. Nu ne-am dorit ca ea să plece și nu ne dorim asta. Ea a fost tratată cât se poate de corect, atât de către conducerea județeană cât și de către colegi. A fost candidat pe listă deși abia intrase în partid. Ne-am oferit să o ajutăm cu tot ce putem pentru a crea o organizație cât mai puternică la Aiud, însă și ea trebuie să înțeleagă că munca se face în echipă. Că noi, la Pro România, suntem o echipă și așa lucrăm, și că ne dorim să facem proiecte pentru comunitate, să venim și cu soluții, nu doar să criticăm și să atacăm toată ziua– zice Horațiu Florea.

Și uite așa, povestea de iubire dintre Pro România și Ionela Danciu pare a fi luat sfîrșit. Vorba aia, unde nu-i lovele, nu-i nici love. Asta e, o să trăim și după ruptura asta și nu se va fi desființat județul. Să fie bine, ca să nu fie rău.

Lasa un raspuns

avatar
  Aboneaza-te  
Notificare