Conducerea USR i-a solicitat președintelui Klaus Iohannis organizarea unui referendum pe tema justiției, simultan cu alegerile pentru Parlamentul European.

Dan Barna: În acest moment se deschide calea ca în 26 mai să avem un referendum pe tema ”fără penali”, un referendum pe justiție, un referendum fundamental necesar pentru România. Alianța USR Plus are toată încrederea că Președintele României va demara acest referendum care ar scoate România din cei 2 ani și jumătate de luptă pe justiție, pe care ne-o servesc Liviu Dragnea și PSD.

Președintele USR, Dan Barna, a mai declarat că românii trebuie să aibă șansa ca pe 26 mai să voteze nu doar pentru Parlamentul European ci și pentru o Românie în care cei condamnați să nu mai controleze Bugetul României, direcția în care merge România ori să încerce să ne scoată din Europa.

Liderul USR a precizat că Președintele ar putea prelua inițiativa ”fără penali„ a USR, care se află în prezent la Curtea Constituțională, unde are termen pe 26 martie, și să o transforme într-un referendum.

Referendumul pe o astfel de inițiativă, în cazul în care ar primi o majoritate de voturi și ar fi un referendum validat, nu s-ar transforma implicit în modificarea Constituției, însă Dan Barna a declarat că o astfel de decizie ar pune o presiune imensă pe orice s-ar mai vota în Parlament. De altfel, acesta a mai precizat că proiectul ”fără penali” – prin care oricărei persoane condamnate definitiv i se va mai interzice să candideze pentru funcții publice – face parte din programul de guvernare al USR.

Decizia USR de a solicita un referendum vine în contextul în care Curtea Constituțională a decis că organizarea unui referendum, simultan cu alegerile pentru Parlamentul European, este posibilă și legală.

Lasa un raspuns

avatar
  Aboneaza-te  
Notificare