Narcos frate! Narcos cu proști din administrația locală, că dacă le zicem mafioți crește inima în ei de mîndrie.

Azi, pe la ora 16:00, mă sună Mircea Trifu, consilierul local independent. Îl sunase și pe el un om de la Oarda de Sus, cum că fusese amendat de Primărie cu 20.000 de lei și mergea să vadă. După vreo jumătate de oră mă sună, plin de nervi. Inițial crezuse că e o glumă. Dar era chiar fix aia, omul respectiv fusese amendat cu 20.000 de lei. Așa că mă iau și eu și mă duc la Oarda de Sus, pe o stradă de sus, la o casă cu număr. Ajung pe la 5 acolo, și începem să povestim.

Care e treaba cu amenda și ce naiba făcuse omul ăsta de a fost amendat? Păi omul respectiv fusese la ședința de Consiliu Local în care s-a votat Bugetul, pe 19 aprilie, unde – prins de val – s-a trezit să critice conducerea administrației – în speță pe Paul Voicu – că se opune proiectelor lui Mircea Trifu. Adică unui proiect prin care se propunea asfaltarea străzilor din Oarda de Sus, unde stă și el. Mircea Trifu propusese asfaltarea tuturor străzilor. Omul, înfierbîntat, a cerut  la final de ședință să fie lăsat Trifu să vorbească. Îi placeau ideile lui. Pînă la urmă, ce om n-ar vrea asfalt pe strada lui?

După ședință, schimbă numere de telefon cu Mircea Trifu și seara e invitat la Carolina TV, la emisiunea lui Trifu și a colegului său de la Asociația Alba Infrastructură, emisiune în care se zice numai de bine de administrația locală. Omul, la fel de luat de val, îi dă înainte cu critica. Zice de bine de Hava, de Voicu, dar și de cei doi consilieri PNL din Oarda, Domuța și Pistol. E supărat, pe bună dreptate, și după 15 ani de cînd s-a mutat în Oarda de Sus ar vrea și el asfalt pe stradă.

Omul se ocupă cu turism, are niște bloguri pe care scrie chestii despre locuri de vizitat și așa mai departe. Habar n-are cum stă treaba cu politica locală, cu cine pe cine înghite și cine pe cine nu, cu meciurile și șmenurile și toată tărășenia asta. Cu noroiul în care ne distrăm. Și critică omul, la TV, deschis, toată șefimea Primăriei Alba Iulia. Pe baza a ce a văzut el la ședința de Consiliu Local. Și pe bună dreptate, dacă mă întrebați pe mine.

Și asta a fost….

A fost pe naiba. Căci cineva, undeva, s-a umplut de spume. La cîteva zile după ședința de CL și după apariția TV a cetățeanului nostru, cineva din Primărie scrie o amendă. Asta după ce – zic sursele noastre – niște milițieni localnici s-au dus în recunoaștere și au făcut ei o ievaluare la sînge cu ce nu-i ok. Și deh, dacă a cerut stăpînirea, polițienii localnici s-au conformat și au găsit neregulile, super neregulile: există o filigorie acolo, pentru care nu există autorizație de construcție; și nici pe gardul de la casă nu există autorizație de construcție!  Wow, super probleme. Dați pe el, tu-i mama lui! Și-au dat. Un domn pe nume Man Codruț – care-i un fel de omul  trimis la înaintare la astfel de chestii – ei bine Codruț al nostru scrie de zor: 10.000 de lei amendă pentru că ”s-a executat o construcție tip anexă – copertină” și ”s-a executat împrejmuire pe latura dreapta a proprietății”. Cum se vede în pozele astea

Adică, construcție tip anexă e fix o filigorie din lemn, din-aceea demontabilă, care stă pe niște bolțari. Nu tu structură, nu tu fundație, nu tu nimic. Practic, dacă era un cort montat acolo, Codruț al nostru ar fi scris că tot ”structură tip anexă-copertină” e.  Că atît poate el. Sau, mă rog, că atît îl duce pe el mintea, să accepte ce-i dictează stăpînirea. Mai apoi, împrejumuirea aia e un gard. Un gard simplu și, mai ales, vechi. Atunci cînd cetățeanul nostru a cumpărat casa acolo, acum 11 ani, fundația – de ditai 10cm în afară – exista. Iar el a schimbat gardul. Acum 10 ani! De altfel, după cum se vede și în poze, filigoria aia e un fel de cort din lemn, în timp ce gardul ăla e vechi ca naiba, cu rugină pe el, în timp ce fundația stă să crape. Dar mna, Codruț a constatat și a aplicat amendă de 20.000 de lei! Băi, 20.000 de lei amendă pentru așa ceva! N-am văzut în viața mea o așa amendă pentru așa ceva. Și-am întrebat și alți oameni care se pricep. Și care au rîs. Ei bine, asta e, amendă nene! Tu-ți mămăliga ta de cetățean care ai tupeu să îți spui părerea! Stai tu numai așa!

Iaca amenda!

Ei bine, în timp ce stăteam noi și discutam acolo – apăruseră și alți doi oameni, de la Alba Carolina TV – soția (fosta soție) a cetățeanului nostru vine la noi, super panicată, cu o hîrtie în mînă. Ne uităm la ea: ce s-a întîmplat? Uite! îi arată ea hîrtia. Cetățeanul nostru ia hîrtia și se enervează instant. I-o dă lui Trifu! O citim și se decide că rămâne în mîna lui pînă vine poliția! Sunăm la poliție! Cetățeanul nostru e agitat, pare că stă să sufere un atac de panică. Mircea Trifu e și el roșu ca racul, stă să crape. Oricum era nervos. Îi mai fac o țigară – (Da băi administrație! Ați făcut un om să fumeze! Unde mai pui că fuma și țigările mele 🙂 ) Hîrtia, găsită de fosta soție în fața ușii de la casa de mai sus, unde locuiește ea, e în pozele astea.

Sunăm la poliție! Cetățeanul nostru n-are semnal și e și în prag de atac de panică! Sun eu. Că eu și știu numărul la 112 pe de rost. Alo, bună ziua, mă numesc Alexandru Cristorian, sînt jurnalist, vă sun din Alba Iulia. Mă aflu în Oarda de Sus, pe strada x, la nr y, și în timp ce documentam un subiect, a fost găsit lîngă ușă un mesaje cu amenințare la moarte.

Discut puțin cu operatorul. Da, nu, da, nu, etc. Și considerați că acel mesaj e o urgență? –mă întreabă doamna. Nici nu prea știu ce să-i mai zic, că parcă îmi dăduse șah-mat cu întrebarea asta. Nu eram pregătit pentru ea. Păi, dacă o amenințare cu moartea nu e urgență, nici nu mai știu ce e, doamnă – zic eu. Ok, să stau pe fir pînă îmi face legătura la Poliția din Alba. Durează puțin. Nu răspunde nimeni. Totuși răspunde. Care e problema, mă întreabă o voce. Explic din nou ce și cum. Vă va suna cineva – îmi zice vocea. Ok. Să vă las numărul, întreb eu? Nu e cazul, că îl avem, ne apare. Ok. Sună un domn polițist care mă întreabă ce și cum. Îi explic, după care în cîteva minute vine o mașină, cu polițist și jandarm.

Explicăm ce și cum. Eu cît pot eu, cu calm. Cetățeanul nostru e nervos / panicat  – și pe bună dreptate. Mircea Trifu, mai coleric cum e, stă să ia puțin foc. Are niște teorii, care s-ar putea să fie chiar cele corecte. Dar mai săpăm pînă să vi le zicem și vouă. Cert e că situația nu-i deloc cosher. Că mafie, că teroare, că instituții publice, că au dat Hava și Voicu ordin poliției locale să facă treburile astea, că cel cu amenințările cu moartea e din sistem? Posibil. Orice e posibil. Să cerceteze și poliția, și mai întrebăm și noi.

După toată discuția, polițiștii întocmesc niște procese verbale. Sînt chemat și cei de la Criminalistică, cu aparat foto, cu valiză cu instrumentar și toate cele. Se iau alte declarații, se întocmesc rapoarte, se stabilește un ”timeline” între cînd a fost ultima dată în fața ușii și nu era biletul și pînă cînd l-a găsit. Mă rog, chestii din-astea CSI. Noi, dacă ne întrebați, cam știm ce și mai ales cine. Dar bine că nu ne întrebați.

Ne luăm și plecăm. Trifu și cei doi de la Alba Carolina TV către emisiune. Eu și cetățeanul spre oraș, că el căuta un loc cu semnal bun ca să poată întra în direct la TV.

Va contesta amenda. Și cel mai probabil va cîștiga. Rar am văzut așa aberație. Mai departe? Mai departe nici el nu știe ce și cum. Să-și facă partid? Să se ia de gît cu administrația? Sărmanul! El s-a trezit vorbim la o ședință unde credea că e pentru toată lumea de zis părerea. Și vrea asfalt pe strada unde stă de 15 ani.

Să așteptăm, să vedem ce zice poliția. Să mai întrebăm și noi pe unii și alții, și revenim. Una peste alta, însă, situația e asta:

Un cetățean merge la ședința de Consiliu Local. Critică șefimea Primăriei, pe Hava și Voicu. Apoi se lasă invitat la TV, unde se dă înainte cu critica. La scurtă vreme primește o super amendă pentru niște motive aberante  (dacă ar fi să înșir aici toate căcaturile urbanistice girate de Primărie, mi s-ar termina hostingul la site, case construite ilegal și apoi proprietarii, niște șmecheri, chemați în Primărie, la CL, și ”ajutați să intre în legalitate”, și fel și fel de astfel de mizerii, dar pe amețitul ăsta l-au găsit c-un cort de lemn în curte și cu gardul reparat acum zece ani, fără autorizație sanchi). După amendă vin și scrisori de amenințare cu moartea.

Și nu, nu există o legătură clară, irefutabilă, cum că cele trei acte sînt legate între ele. Nu există o dovadă clară că amenda e motivată de faptul că omul ăsta a criticat șefimea Primăriei. Nu există nici o dovadă clară că în spatele biletului de amenințare cu moartea e cineva din Primărie, căci în bilet e avertizat să nu mai meargă la TV că-i omoară copilul. Poate e doar un telespectator supărat.

Nu, dom’le, nu există nici o dovadă irefutabilă că există o legătură. Deși, în cazul amenzii, există clar o legătură temporală.

Dar, hai să ne prefacem că nu există legături clare, că sînt coincidențe. Niște simple coincidențe care se împletesc una de alta așa cum, sperăm, se vor fi împletit și cătușele pe brațele gingașe ale șmenauților care se fac vinovați de ele. Fmm de jigodii!

4 2 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest
3 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile
Juus
Juus
3 iunie 2019 22:17

A propos. Ia uitati va la gardul dl lui Hava. Nu respecta R.L.U.

trackback

[…] de lei – o sumă imensă, ce să mai – e fix de 4 ori mai mică decît amenda primită de amărîtul acela din Oarda de Sus, care după ce l-a vorbit de rău pe Voicu Paul într-o emisiune a…i pentru că nu avea autorizație de construcție pentru un gard. Deci, lipsă autorizație la un […]