În urmă cu o săptămînă vă scriam o minunată poveste despre un cetățean care, în naivitatea și buna lui credință, s-a trezit criticînd administrația locală pentru că nu-și face treaba. Omul nostru se trezise vorbind în ședința de Consiliu Local în care a fost votat Bugetul pe 2019 și, mai apoi, în calitate de invitat la Alba Carolina TV. Toate astea se întîmplau pe data de 19 aprilie. Ulterior, după ce omul i-a criticat, cu nume și prenume, pe Mircea Hava și mai ales pe Paul Voicu, pe data de 24 aprilie, prin mărinimia Poliției Locale, a fost amendat cu 20.000 de lei! Mdap, 20.000 de lei, pentru că vezi doamne avea un gard (de acum 10 ani) pentru care nu există autorizație de construcție, și avea în curte o filigorie (un fel de cort din lemn pus pe niște bolțari, fără fundație sau nimic). Bașca, a mai primit și niște amenințări cu moartea, chestie pentru care Poliția a deschis deja o anchetă.

Toată povestea o puteți reciti aici.

http://www.abnews.ro/un-cetatean-ii-critica-pe-hava-si-voicu-imediat-primaria-il-super-amendeaza-dupa-care-primeste-si-amenintari-cu-moartea-un-superb-lant-de-coincidente-sa-le-zicem-coincidente/

Ei bine, între timp gluma se îngroașă. Mă rog, devine și mai gravă, căci numai glumă nu e. Căci, aflăm astăzi – din cauză că Poșta Română se mișcă lent – pe lîngă amenda de 20.000 de lei primită de cetățeanul nostru, onorabila Poliție Locală a mai scris o amendă, tot de 20.000 de lei, tot pentru gardul ăla și pentru o altă copertină din curte, pe numele mamei cetățeanului. După cum se vede în poze, procesele verbale poartă numere consecutive și sînt un copy/paste grosolan.

Cum se face că i-au amendat și mama? Păi, la adresa respectivă, la nr. 9 și nr. 9A există două imobile. Unul dintre ele e pe numele cetățeanului nostru și altul este proprietatea mamei sale, care locuiește la București. Și care, acum, a primit o super bucurie de la Alba Iulia.

Acum, sîntem siguri, băieții și fetele din Primărie se vor justifica frumos. Pe polițistul local care a semnat procesul verbal nu-l putem acuza decît de o incredibilă slugărnicie, căci e cît se poate de clar că nu el a tastat sumele astea care se adună la 40.000 de lei. E cît se poate de clar că ele au fost dictate de cineva de mai sus. De altfel, din sursele noastre, acesta scrisese un proces verbal cu amendă de cîte 1.000 de lei pentru fiecare capăt de acuzare. După care ar fi fost pus să schimbe modificarea și să mai adauge un 0 în coadă. Așa, ca să fie bine, să nu fie rău, tu-i muma-n cur de cetățean care și-a permis el să critice Primăria, și pe Hava și pe Voicu. Dar cine te crezi tu, băi, cetățeanule?

Acum, ca să înțelegem foarte clar de ce amenda asta e una cu dedicație, cum nu a mai văzut nici Guță la cîntările lui cu politicieni, trebuie spuse cîteva lucruri:

  • în ultimii ani nu există nici o altă amendă similară, ca și sumă
  • suma maximă cu care un cetățean, persoană fizică, a fost amendat în trecut pentru astfel de probleme de urbanism este 1.000 de lei
  • singurele amenzi mai mari de 1.000 de lei au fost aplicate unor persoane juridice și pentru abateri mult mai grave.

De la dat în stambă la silentio stampa

După ce am scris textul de săptămîna trecută, am încercat să luăm legătura și cu niște oameni din Primăria Alba Iulia. Să aflăm și versiunea lor. Sau o explicație, sau ceva. Dar nada! Nimic.

Pe domnul Daniel Ilcu, șeful Poliției Locale Alba Iulia l-am sunat joi, a doua zi dimineața. A răspuns, politicos, dar ne-a zis că e pe teren. Și că revine el cu un telefon, să ne spună cînd ne putem întîlni să discutăm. Băiat deștept, omul a citit probabil ce-am scris, și-a adus aminte de ce a făcut și, țaca-paca, s-a dat dispărut. Nu tu telefon, nu tu nimic. Luni dimineață l-am sunat iar. Și, ce să vezi, a și răspuns. Doar că ne-a spus, scurt pe doi, că a intrat în concediu. Deci, haideți pa! Omul e în concediu, de odihnă. Deh, are și neuronul nevoie de o pauză.

Răstimp însă, polițiștii localnici au început să dea ture prin Oarda de Sus, pe unde stă cetățeanul nostru super amendat. Mai un control, mai un localnic legitimat. Gen, își fac oamenii treaba, iar faptul că l-au amendat pe amărîul ăsta care a avut tupeul de a-și exercita dreptul la liberă exprimare – după care l-au amendat cu 40.000 de lei – nu a fost cu direcție sau cu dedicație. Nu, nu! Nu o pluă! Căci, deșteptănacii de polițieni localnici, în încercarea lor de a lăsa impresia că de fapt îl găsiseră pe cetățean așa, la un control de rutină gen, i-au luat și pe alții la controale dar nici măcar n-au dat amenzi. Adică, spre exemplu, pe un alt cetățean l-au luat la trei păzește că de ce n-are autorizație de construcție pentru cușca cîinelui! I shit you not! Bine, nu l-au amendat, dar i-au lăsat un bilet să meargă la Primărie, să discute, să fie ajutat să intre în legalitate. Da, dom’le, pentru cușca cîinelui. Iote, asta din poza de mai jos!

Acum, văzînd cît de ”de treabă” au fost cu alții – căci altfel ăsta e normalul, asta e cutuma, să-l chemi pe om să intre în legalitate, să-l amendezi cu o sumă rezonabilă eventual – te întrebi, absolut normal, ce căcat a fost în mintea lor cînd l-au înțărcat pe amărtul de la nr.9 cu 40.000 de lei?

Și-apoi, faptul că în cazul altor vecini au procedat normal, nu e oare o dovadă că pe ăsta – care și-a permis el să critice Primăria, pe Hava și pe Voicu – l-au înțărcat de-al dracului? Că l-au pedepsit pentru că așa a cerut stăpînirea, ori pentru a da dovadă de slugărnicie extremă și de a puncta la capitolul ”problem solver” în fața șefilor?

Așadar, onorabilul domn Ilcu e în concediu. Nu se poate discuta cu el.

Pe de altă parte, am întrebat și la Primărie, la purtătorul de cuvînt. Și am primit asta de mai jos:

”Referitor la situația pe care ne-ați semnalat-o, Primăria Municipiului Alba Iulia este în măsură să vă informeze că sancțiunile aplicate sunt fundamentate pe baza Legii 50/1991 republicată și modificată.

În ambele situații s-a constatat executarea unor lucrări distincte, fără autorizație de construcție, fără acoperire legală, calificate ca și contravenții la regimul construcțiilor. Persoanele fizice menționate în publicația dumneavoastraă au fost sancționate în baza prevedirilor legale, măsura putând fi contestată prin atacarea în instanță în termenul prevăzut de lege. Invocarea unui termen de prescripție pentru o contravenție considerată continuă nu înlătură caracterul ilicit, putând fi apreciată ca împrejurare și evaluată doar de către instanță. Considerăm că orice interpretare publică formulată în afara rațiunii care guvernează legislația în vigoare, nu poate fi atribuită nici la nivelul condiției de constare a contravenției, nici la nivelul asumat de sancționare al acesteia. ”

Deh, absolut previzibil. Ce să și zică? Că au căcat steagul? Sau că ăsta e prețul pe care orice critic la adresa Primăriei trebuie să-l plătească? Sau să ne zică că așa a vrut mușchiul încordat al lui Voicu? Ori că Ilcu a vrut să dea bine în fața șefilor, să le demonstreze că cine zice ceva critic la adresa lor e imediat călcat pe cap? Normal că nu puteau zice asta.

Și, evident, nu ne-au zis nici cum că toată Poliția Locală Alba Iulia funcționează în afara legii. Și nici că acolo e un cuibușor de pilăreli, că toți bine sînt ”de-al lui ăla” sau ”ălalalt”. Dar o să vă zicem noi, în zilele următoare.

Cum amenzile respective poartă și numele lui Mircea Hava, l-am sunat și pe el. Și n-a răspuns. Și i-am dat și mesaj, solicitînd un punct de vedere, care pînă la ora asta nu a ajuns.

Și cum Paul Voicu e cel care semnează de fapt amenzile, căci el a preluat atribuțiile primarului, l-am sunat și pe el de cîteva ori. Și i-am dat și cîteva mesaje. Și tot nimic.

Semn că băieții ăștia sînt băieți de acțiune, dom’le! Tac și fac!

Doamne, sfinte Sisoe, bine că n-avem gard la site-ul ăsta, că sigur ne-ar fi umflat cu vreo 40.000 de lei și pe noi. Sau poate mai mult, că noi îi criticăm cu documente, și n-avem nici bască.

 

5 3 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest
3 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile
Iuliana
Iuliana
5 iunie 2019 19:44

Domnule Voicu, este posibil așa ceva? Acum și liberalii fac ceea ce fac psd-istii? Sa ne fie frica sa criticăm un ales al Nostru… ca vom avea repercursiuni ? Va rog sa studiați în mod corect și nepartinitor acest caz. Așteptăm răspunsul dumneavoastră

Misux90
Misux90
5 iunie 2019 21:58
Raspunde lui  Iuliana

Comunisti fara scrupule

Ileana
Ileana
6 iunie 2019 6:22
Raspunde lui  Iuliana

A fost vreodata psdul la conducerea orasului?Ii alegeti ca prostii de atatia ani de aia fac ce vor.