TRANSFER DE BUNE PRACTICI PENTRU IMBUNATATIREA ABSORBTIEI DE FONDURI NERAMBURSABILE IN REGIUNEA CENTRU

In cadrul unui eveniment complex organizat de Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, o delegatie reprezentand Regiunea Centru a participat la mai multe intalniri de lucru cu decidenti si responsabili tehnici din cadrul landului german Brandenburg, in cadrul unei vizite de documentare privind imbunatatirea sistemului de implementare a proiectelor finantate prin Programul Operational Regional 2014-2020. Delegatia regiunii a fost condusa de doamna Daniela Cimpean, Presedinte CDR Centru si Presedinte CJ Sibiu, alaturi de presedintii consiliilor judetene din Alba si Mures – domnii Ion Dumitrel si Peter Ferenc – impreuna cu presedintele Comisiei de buget din cadrul CJ Brasov, domnul Mihai Vestea, alaturi de care au participat specialisti in administratie si experti tehnici din judetele Alba, Brasov, Mures si Sibiu. Vizita de documentare a urmarit aspecte legate de dezvoltarea relatiilor bilaterale in domeniile elaborarii si implementarii Strategiilor de Specializare Inteligenta, al dezvoltarii urbane durabile prin intocmirea Planurilor de Mobilitate Urbana Durabila (PMUD) si generarea de proiecte care sa raspunda masurilor prevazute de aceste planuri, precum si dezvoltarea de noi instrumente si structuri organizatorice de promovare investitionala la nivelul Regiunii Centru. Aceasta vizita este organizata ca raspuns la vizita din luna septembrie 2018 a unei delegatii oficiale din Landul Brandenburg, iar un prim rezultat al intalnirilor bilaterale romano-germane a constat in organizarea unei prezentari cu totul deosebite a Regiunii Centru, la Berlin, ca urmare a invitatiei ES Ambasadorul Emil Hurezeanu.

Obiectivele vizitei de lucru romanesti in Brandenburg se subsumeaza activitatii parteneriale sustinute timp de peste 17 ani intre Regiunea Centru si Landul Brandenburg, dintre care ultimii 10 derulati in cadrul unui parteneriat oficializat prin numirea unui reprezentant german permanent pe langa sediul ADR Centru din Alba Iulia. De aceasta data, tinand cont de aspectele privind implementarea POR 2014-2020, in cadrul vizitei de documentare au fost analizate temele privind finantarea, in cadrul Axei prioritare 1, a transferului tehnologic, pentru a se asigura o valorificare eficienta a avantajelor regionale. Astfel, temele privind specializarea inteligenta la nivel local si regional ar trebui sa duca la un transfer mai intens al rezultatelor cercetarii in aplicatii comerciale inovative. Aceste obiective rezulta din Strategia Europa 2020, privind dezvoltarea unei economii bazate pe cunoastere si inovare. Landul Brandenburg este unul dintre cele mai avansate din Germania, in ceea ce priveste solutiile gasite de administratie, universitati si mediul de afaceri pentru eficienta transferului tehnologic. Implementarea Axei prioritare 1 a POR 2014-2020 se va realiza de catre ADR Centru pe baza Documentului Cadru pentru Strategia de cercetare, inovare si pentru specializare inteligenta a Regiunii Centru (Concept Note Regional).

Tabel componenta Delegatie Regiunea Centru

In plus, delegatia Regiunii Centru, formata din persoane de decizie, de executie si stakeholderi regionali in cadrul institutiilor principale cu care colaboreaza ADR Centru, a urmarit posibilitatile de implementare in Regiunea Centru, a Axelor prioritare 3 si 4 ale POR 2014-2020, unde se regasesc prioritatile de investitii pentru sustinerea economiei cu emisii scazute de carbon; pentru protectia mediului si promovarea utilizarii eficiente a resurselor; pentru promovarea incluziunii sociale si combaterea saraciei, dar si pentru cresterea investitiilor in educatie, competente si invatare pe tot parcursul vietii. Din acest punct de vedere, vizita in landul german a urmarit transferul de bune practici in privinta dezvoltarii urbane durabile, tinand cont de necesitatile de mobilitate ale cetatenilor, ale bunurilor si ale serviciilor. Pentru pregatirea de proiecte finantabile, municipiile resedinta de judet din Regiunea Centru sau, dupa caz, municipiile resedinta de judet impreuna cu zona functionala urbana din jurul acestora, trebuie sa-si elaboreze strategiile integrate de dezvoltare urbana, acestea reprezentand conditia principala de finantare a proiectelor individuale in cadrul acestei axe prioritare. Exemplele de astfel de strategii, corelate cu Planurile de Mobilitate Urbana, dar si cu modul de pregatire si prioritizare a investitiilor publice si private in domeniile mentionate, au fost dezbatute de delegatia romana cu partenerii germani, atat cu ministerele de resort, cat si cu administratia publica locala.

   ”Impactul pozitiv al acestei vizite trebuie sa se regaseasca in pregatirea portofoliului de proiecte regional. Pentru urmatoarea perioada de finantare, 2021-2027, estimez ca vom avea cereri de finantare a caror calitate va fi direct influentata de ceea ce partenerii nostri institutionali au studiat in cadrul acestei deplasari. Am prezentat germanilor stadiul implementarii celor peste 1300 de proiecte pe care le coordonam acum in cadrul POR 2014-2020 si am discutat despre performanta in dezvoltare si competitivitate cu multe persoane de decizie de la nivelul landului, dar si de la nivel federal. Am avut la dispozitie o perioada relativ scurta de timp, dar ideile pe care le-am extras din fiecare intrevedere ne fac sa speram ca ne vom imbunatati activitatea de coordonare a procesului de dezvoltare regionala, atat prin atragerea de fonduri europene, cat si prin promovarea eficienta a potentialului nostru investitional. Toti interlocutorii nostri au fost placut surprinsi de rezultatele pozitive atinse de noi in ultimii ani. Am subliniat ca in perioada 2007-2013 am depasit valoarea de 82% a gradului de absorbtie a fondurilor europene, precum si ca sumele totale contractate in regiunea noastra, din 2016 incoace, au depasit 873 milioane euro, mai mult decat a fost contractat in perioada precedenta. Aceste date, dar si aspectele pe care le-am parcurs cu privire la dezvoltarea urbana durabila si la imbunatatirea transferului tehnologic, i-au facut pe partenerii germani sa acorde mai mare incredere Regiunii Centru si vom coopera pe cat mai multe paliere, in folosul cetatenilor nostri”, a declarat, dupa incheierea vizitei in Germania, domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Informatii de background

Concret, prin aceasta vizita de lucru s-a dorit castigarea de experienta si valorificarea expertizei de care dispune Landul Brandenburg in domeniile de varf din cadrul POR 2014-2020, respectiv cresterea activitatilor de transfer tehnologic, sustinerea procesului de dezvoltare urbana, corelata cu mobilitatea cetatenilor, bunurilor si serviciilor si imbunatatirea competitivitatii regionale.

In cadrul documentarii in Germania, reprezentantii Regiunii Centru au avut intalniri de lucru in plan politico-administrativ, precum si cu experti tehnici care au prezentat partenerilor romani caile prin care proiectele bine intocmite si implementate pot asigura atingerea obiectivelor Strategiei Europa 2020 si implicit ale POR 2014-2020. Concret, delegatia romana a avut reuniuni de lucru cu reprezentanti de nivel national din Germania, in cadrul intalnirii de la Parlamentul federal cu membrii Comisiei Bulgaria-Moldova-Romania a Bundestagului german, dar si in cadrul evenimentului de la Ambasada Romaniei din Berlin. In plus, conducerea CDR Centru a avut intalniri oficiale cu Presedinta Parlamentului Landului Brandenburg – doamna Britta Stark, care a vazut chiar in Regiunea Centru impactul proiectelor derulate in judetele Alba, Mures si Sibiu – precum si cu conducerea Ministerului Justitiei, pentru Europa si Protectia consumatorului – ministrul Stefan Ludwig, fiind cel care a transmis Invitatia pentru organizarea acestei vizite.

Concomitent, expertii din Regiunea Centru au avut intalniri de lucru cu conducerea Wissenschaftspark (Parcul Stiintific) Golm, care are cea mai mare concentratie de oameni de stiinta din Germania si ale carui avantaje fata de alte structuri de transfer tehnologic constau in distantele scurte intre institutiile stiintifice si campusul Universitatii din Potsdam, precum si in sustinerea acordata start-up-urilor care sunt centrate pe aplicarea rezultatelor cercetarii-inovarii. Pe de alta parte, specialistii romani au discutat cu expertii germani despre posibilitatile de sprijinire a IMM-urilor la nivelul Landului Brandenburg, analizand atat structura cat si atributiile Societatii pentru promovare economica Berlin-Brandenburg, in comparatie cu actiunile de promovare economica din Regiunea Centru. Acest aspect a fost completat si de discutii cu reprezentantii asociatiei locale ce sprijina specificul local din landul german – consortiul Agro-Food – care creeaza o retea regionala intre producatorii locali, potentialii reciclatori (comerciantii cu amanuntul) si consumatorii finali, care au tot mai mare incredere in competitivitatea locala si regionala, fiind implicati in acest flux economic si fiind incurajati sa observe impactul proiectelor care produc dezvoltare. Nu in ultimul rand, expertii romani in domeniul urbanismului si al mobilitatii, impreuna cu decidentii care activeaza in domeniul formarii profesionale au discutat cu omologii lor germani despre teme bilaterale comune. Astfel, in mai multe runde de intalniri diferite s-a analizat modul de pregatire a documentelor de planificare, prin implicarea populatiei, rolul dezbaterilor publice privind planificarea regionala, intarirea rolului transportului public in comun in planificarea teritoriala. In directa legatura cu aceste teme, au fost comparate stadiile german si roman privind dezvoltarea sectoarelor de transport – de persoane, de marfuri si multimodal –  finantarea construirii de noi statii si incurajarea utilizarii mijloacelor de transport in comun ecologice, precum tramvaie si biciclete si altele. De asemenea, partenerii romani si germani au abordat teme privind realizarea unor schimburi de experienta despre pregatirea profesionala a tinerilor si in privinta modului de actiune in formarea profesionala continua a adultilor. Subsumand toate aceste aspecte, Regiunea Centru in ansamblu va beneficia de know-how-ul partenerilor germani si se vor valorifica mai bine cunostintele dobandite de judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu prin implementarea proiectelor finantate prin Programul Operational Regional 2014-2020, prin abordarea sistemica a masurilor de sprijin nerambursabil alocate Regiunii Centru.

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile