Duminică, 20 Martie 2016 13:45

Ora pămîntului în flăcări, cu micii peneliști din Alba Iulia. Stinge lumina și dă foc la boschet! (foto-video)

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Ieșisem ieri seară, cu amicul Victor, și ne plimbam în căutarea unui bar în care să nu fumăm. Pe cînd ne apropiem de Hotel Cetate, vedem niște lampioane cum zburdau în văzduh și mi-am adus aminte că micii peneliști organizau ceva eveniment cu ocazia Earh Hour.
Haide măi să mergem pînă acolo, îi zic eu lui Victor, în timp ce ochiul lui de vultur privește în depărtare și zice: bă! acolo arde ceva. Arde mă, sînt lampioane - zic eu. Nu măi, arde pe bune, e ceva incendiu - zice el. Și, precum o Usain Bolt și Maurice Green, băgăm un sprint pînă la fîntîna arteziană din parc. Și era, nenicule, incendiu. Un ditai boschetul, cam cît o sufragerie a unui politician de neam prost, cu vilă decentă, se mistuia în flăcări în timp ce unii priveau pasiv iar alții se agitau în van.

Doi polițieini priveau pasiv flăcările și se mustrau, probabil, că nu ieșiseră la muncă cu niște frigărui după ei. Îl văd pe Bogdan Păunescu, președintele tinerilor liberali din Alba Iulia și dau să-i fac o poză. Stînjenit, se trage în lături. Avea, sărmanul, o față de parcă era ziua de salariu și el nu primise leafa. De parcă își pierduse trei contracte. Era cumva de înțeles, inciendiul ăla, porcul de el!, îi stricase evenimentul. În plus, faptul că ajunsesem eu acolo, taman cînd boschetul se toropea mai bine, nu-l încînta deloc. Că, știe și el, la mine nu merge cu “hai să facem să fie bine”, iar textele din abnews.ro nu-s periate și înfrumusețate.

Ne învîrtim noi pe acolo, eu fac poze, Victor filmează, alții de pe lîngă fîntînă își văd de treabă și lansează lampioane în continuare, în timp ce un tip încearcă să stingă boschetul cu un stingător. Aproape că-i iese, dar nu prea, căci focul prinsese deja curaj. După o vreme apar și pompierii iar focul e stins. Răstimp, micii peneliști își văd de treabă și lansează în continuare lampioane.


Apare o amică, ziaristă la un cel mai mare ziar local din galaxie. Bogdan Păunescu o ia frumos de mînă și o duce să-i arate stingătoarele, în timp ce încearcă să-i explice că ei, organizatorii, s-au pregătit cît de cît, un minim de siguranță. Mie nu mi-a zis nimic. Normal, la caterincă, strig după ei și-i zic amicei, care altfel mi-e dragă, să pozeze stingătoarele și să-i zică lui Bogdan să treacă mai apoi pe la casierie. Amica ziaristă vine apoi la mine și mă ceartă, amical, cum tot amical îi explic că am glumit. Chiar n-am nimic cu ea și mi-e simpatică, căci e mai mereu zîmbitoare. În plus, nu e cazul să zic în gura mare că în presa locală, aproape fără excepție, se înflorește realitatea contra cost. E cvasicunoscut. Și, evident, aseară, în publicația cu slănina, pardon, cu pricina, apare un text extrem de binevoitor, în comparație cu realitatea și tîmpenia făcută de micii peneliști.

Trece treaba asta și, în timp ce plecăm, peneliștii lui cucubau dădeau, în continuare, drumul la alte lampioane. Asta în timp ce pompierii și polițienii se uitau și nu făceau nimic.

Ei, acum, după ce boschetul s-a transformat în scrum iar fumul s-a risipit în aer, rămîn totuși cîteva întrebări la care n-ar fi rău să răspundă cineva, eventual șefii micilor peneliști.

1. Care e legătura dintre lampioane și earth hour? Lampioanele sînt, în cultura asiatică, folosite la festivaluri, în timp ce în cultura europeană sînt folosite în zone din Spania, cu ocazia Crăciunului, în Italia - Florența, cu ocazia sărbătorii Festa della Rificolona, în timp ce în zonele germanice sînt folosite cu ocazia Sankt-Martins-Umzug - ziua sîfntului Martin. Iar în cazurile astea, europene, nici măcar nu e vorba de lampioane ce sînt lansate în aer, ci de lampioane care sînt, pur și simplu, purtate precum niște felinare la diverse evenimente.
Or, de unde naiba s-a născut treaba asta cu lampioanele și Earth Hour, cum au gîndit micii peneliști treaba asta? Care e legătura, faza?
Dar, să nu ne complicăm și să încercăm să pătrundem în mintea politicienilor, nici măcar a ălora mici, că mi-e să nu ne pierdem în vid.

2. A picat lampionul, s-a aprins boschetul. E un accident. Organizatorii pot fi acuzați că nu s-au organizat prea bine, că n-au avut grijă să nu se întîmple așa ceva, dar tocmai pentru că a fost un accident trebuie privit și judecat ca un accident.
Dar, mai departe de incident, poate să îmi explice și mie, cineva, oricine, organizatorii ori șefii lor, cum PLM, să mă ierte Marele Prieten Imaginar, au putut să fie atît de imbecili încît, în timp ce ditai boschetul ardea, ei să mai lanseze alte lampioane? Cum să nu pui stop evenimentului? Cum să dai lampioanele alea pe mîna oricul vrea să le lanseze? Cum să poți fi atît de tembel încît să te joci cu focul așa, anapoda, în parc, printre boscheți, la minute distanță după ce ai pornit un incendiu? Nenea Hava, matale cînd i-ai luat pe ăștia mici la partid, nu le-ai zis să nu se joace cu focul, că fac pe ei noaptea? Ori că dau naibi foc la oraș?

3. Cum au putut pompierii și polițiștii - mai ales polițiștii - veniți acolo, să privească impasibili cum, după ce s-a stins un incediu provocat de micii peneliști, aceeași mici peneliști lansau în continuare lampioane? De ce nu le-au dat două scatoalfe și vreo trei amenzi? Întreb doar.

Sigur, pentru că nu cred ca vreun oficial ori politician va catadicsi să răspundă la aceste întrebări, îmi răspund eu singur la ele. Pentru că n-ai cu cine. Niște politicieni...

Comentarii   

0 #2 CollinChief 09-03-2018 15:03
I have checked your site and i have found some duplicate
content, that's why you don't rank high in google's search results, but there is a tool that can help you to create 100% unique content, search for: Best article rewritwer Ercannou's essential tools
Citat
0 #1 iulian 20-03-2016 17:06
Copii razgaiati care se cred politicieni uite asa a ajuns Romania unde este acum. Sa ne fereasca dumnezeu de asemenea specimene . Fa un reportaj domnu ziarist cum a ajuns doamna pauneasca in politica .. ce legaturi are taticu cu primaria ..cartiere..contracte etc etc
Citat

Adaugă comentariu

Va rugam nu injurati! Poate veti gasi argumente, totusi!


Codul de securitate
Actualizează

JoomShaper