×

Eroare

JUser: :_load: Utilizatorul cu ID-ul 324 nu a putut fi încărcat

Luni, 31 August 2015 12:44

„Va multumesc la toti!”: Cateva greseli de limba care te zgarie pe creier in Alba

Scris de
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

„Stop! Stop! Stop! Oameni buni, ce-i zgomotul ăsta? Urechile! Sângerează cât o mie de urechi!... Ca și cum un milion de table au fost zgâriate de un milion de unghii timp de un milion de zileee!...” Cine se uita la Viața cu Louie știe.

 

Ei bine, în viața de zi cu zi, avem de-a face cu senzații de acest gen mai mult decât ne-am fi dorit vreodată. „Urechile”, și nu doar ele, au motiv să „sângereze” aproape non stop. Că e de la TV, că e de pe stradă, că e de oriunde, „zgomotul” e acolo. Aproape că nu mai trăim fără „zgomot”.

 

Prin „zgomot”, ne referim azi la (odioasele!) greșeli de gramatică pe care le facem toți, mai mult sau mai puțin din neglijență, neatenție, indiferență, inerție sau lipsă de cultură. A vorbi greșit este ca și cum ai cânta fals. Adică oribil!!!

 

Sindromul vorbitului greșit afectează întreaga planetă și are caracteristicile sale, pe zone.

 

În Alba, stăm mult mai bine ca alte zone, în sensul că nu o prea avem pe aia cu „dăcât”, dar nici nu ne putem lăuda prea tare cu o limbă „de cristal”.

 

Iată câteva dintre cele mai frecvente greșeli de limbă pe care le fac oamenii din Alba.

 

1. IESE / IASĂ

 

Iată una epică. Parcă „dintotdeauna pentru totdeauna”, conjugarea verbului a ieși pune probleme multora dintre cei care îl folosesc. Problema apare în special la persoanele III singular și plural, indicativ și conjunctiv prezent.

 

GREȘIT: el iasă, ei iasă, el/ei să iese :(

CORECT: El iese, ei ies, el/ei să iasă :)

 

2. Pluralul substantivului FESTIVAL

 

Pentru că tot e un cuvânt cu tot mai mult sens în Alba, substantivul „festival” îi pune în dificultate pe unii oameni, când ei ar vrea să spună ceva despre „două” sau „mai multe”... ei bine, nu „festivale”, ci „FESTIVALURI” este forma corectă de plural.

 

3. „Vă mulțumesc la toți”

 

 

„Vă mulțumesc la toți...”, „la Dumitrel nu-i mulțumesc”, „și nici la colegii mei”. GREȘIT! „La” indică în general un loc și nu răspunde la întrebarea „cui”, așa cum ar trebui în exemplele enumerate aici. Formula este atât de populară în Alba și în Ardeal încât la un moment dat se lua în considerare introducerea formulei „dau apă la vacă” în circuitul corect al limbii române, ca formulă regională.

 

CORECT este: „Vă mulțumesc tuturor”, „lui Dumitrel nu-i mulțumesc”, „și nici colegilor mei”.

 

4. „Maică-sa lui George”

 

Cu siguranță sunteți la curent cu folosirea formulelor de genul „maică-sa lui George”, „soră-sa lui Andrei”. Wrong! Greșit! Caca!

 

Nu pentru că nu ar fi evidentă forma corectă a acestor expresii, ci mai degrabă pentru un echilibru al structurii acestui articol, corect este: „mama lui George”, „sora lui Andrei”. Forma corectă este chiar mai simplă și mai frumoasă, nu-i așa? Așa că să o dăm corect! Trăiască „mama lui George” și „sora lui Andrei”.

 

5. Cuvântul „citav”

 

Folosit cu sensul de „întreg la minte”, „cu scaun la cap”, cuvântul „citav” are, în Alba, nu se știe de ce, o reputație de regionalism. Ei bine, nu neapărat. Cuvântul există în Dex, de unde am aflat că este folosit și în Oltenia și în Muntenia și în Transilvania și că pronunția sa corectă este „CITOV”, nu „citav”, cum s-a obișnuit lumea în Alba.

 

6. Serviciu, salariu

 

În Alba, toată lumea care merge la „servici”, ia un „salar”.

 

Pentru că e o vorbă celebră cu „binele înfrânge”, haideți să mergem, cum ar fi corect gramatical, la „serviciu”, de unde să luăm un „salariu”.

 

7. Ce înseamnă „locație”

 

Folosit, nu doar în Alba, cu sensul de „loc”, cuvântul „locație” are mai degrabă de a face cu „închiriere” decât cu „loc”. În DEX, „locație” înseamnă „închiriere”, „chirie plătită pentru anumite lucruri luate în folosință temporară”.

 

Acestea sunt, desigur, doar câteva dintre greșelile de limbă folosite cu generozitate de către oamenii din Alba, care mi-au „mângâiat” urechile în ultimele două zile. Mai sunt, grămadă. Plus că sunt o groază folosite fără limită de toți românii de peste toată planeta, cum ar fi, de exemplu, astea:

 

 

 

Tot din dorința de a păstra structura echilibrată a acestui articol, în prima imagine, corect ar fi fost, desigur, „mesajul PE care ți-l transmite”. Pentru a înțelege mai bine această problemă, gândiți-vă la celebrul fragment de hip-hop românesc: „Nu e nimic pe lumea asta la feeel, ca viața PE care-o am în cartieeer!” Mai clar de atât nici că se poate.

 

Iar în imaginea 2, un fel de somație pusă pe scara unui bloc, corect ar fi fost „SC Apa VA opri furnizarea apei reci” și nu „v-a opri”. 

 

Vă invit să completați lista aceasta care poate deveni înspăimântător de lungă, la comentarii!

 

Și, desigur, ne invit pe toți să folosim cuvintele corect și să contribuim la supraviețuirea limbii române nehandicapate!

 

{fcomment}

Comentarii   

0 #29 moz 19-09-2018 14:00
Having read this I believed it was really enlightening.
I appreciate you taking the time and effort to put this information together.

I once again find myself spending a lot of time both reading and commenting.
But so what, it was still worthwhile!
Citat
0 #28 shkwiki.de 16-09-2018 08:51
insert your data

Also visit my blog post ... shkwiki.de: http://Shkwiki.de/index.php?title=Conhe%C3%A7a_Os_Tratamentos_Destinado_A_A_Insufici%C3%AAncia_Sensual
Citat
0 #27 moz 15-09-2018 03:33
Hi there! Would you mind if I share your blog with my twitter group?
There's a lot of folks that I think would really enjoy your content.
Please let me know. Thank you
Citat
0 #26 POKERVN 17-05-2018 19:52
Rattling cⅼear website, apрreciate іt for tһis post.
Citat
0 #25 sexonanet.net 08-05-2018 08:16
Minha avental, prezado corpinho bem como minha sainha?
Citat
0 #24 GeraldChief 15-03-2018 14:03
I have checked your website and i've found some duplicate content, that's why you don't rank high in google's search results,
but there is a tool that can help you to create 100% unique
articles, search for; boorfe's tips unlimited content
Citat
0 #23 Kia 21-02-2018 12:48
Disponível no: ?v=xzXmLpCH47o&feature=relmfu.
Citat
0 #22 STD Testing Near Me 04-02-2018 22:36
The BESTD Clinic provides its services at no cost.
Citat
0 #21 Mylab Box Review 17-12-2017 19:09
Click on here to get tested at home with MyLab Box.
Citat
0 #20 bookkeeping sydney 28-10-2017 16:24
Bookkeeping is often performed by a bookkeeper.
Citat

Adaugă comentariu

Va rugam nu injurati! Poate veti gasi argumente, totusi!


Codul de securitate
Actualizează

JoomShaper