Tezaur de aur descoperit în județul Prahova de către un amator care deține un detector de metale

Tezaur de aur descoperit în județul Prahova de către un amator care deține un detector de metale

Un tezaur de aur a fost descoperit în județul Prahova, a anunțat luni, 2 august, şeful Biroului de arheologie din cadrul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, dr. Bogdan Ciupercă.

Tezaurul conține 35 de monede, 4 cercei din aur şi un cercel din argint, datate în secolul XI.

Arheologul Bogdan Ciupercă crede că este vorba de una din cele mai importante descoperiri arheologice făcute în judeţul Prahova în ultimii 30 de ani. Sunt puține artefacte din secolul XI, o perioadă destul de agitată în istoria regiunii. De subliniat faptul că monedele fac parte dintr-o singură emisiune a unui singur împărat bizantin: Nichifor III Botaneiates (anii 1078 – 1081).

„Sunt 35 de monede şi 4 cercei din aur şi un cercel din argint, care urmează să fie restaurat. Prezenţa cerceilor sugerează că această mică comoară a aparţinut unui militar. Există acest obicei legat de faptul că soldaţii, în taberele militare, jucau jocuri de noroc”, a precizat Bogdan Ciupercă.

Tezaurul a fost descoperit în primăvara anului 2021 de către un pasionat de istorie care deține detectorul de metale. Piesele vor fi incluse în patrimoniul cultural naţional, iar arheologul amator care le-a găsit va primi o sumă reprezentând până la 45% din evaluarea tezaurului. (foto: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova)

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile