Acum ceva mai bine de zece ani, cînd a dat criza financiară peste noi, țin minte că apăruse pe undeva o știre în care se zicea despre economia Moldovei, cum că fusese printre cel mai puțin afectate de crah. Asta pentru că ea era practic inexistentă și, implicit, greu de afectat.

Mi-am adus aminte de chestia asta în timp ce mă plimbam printre standurile celor cîteva firme de la Tîrgul de Cariere de la AlbaMall. Și mă gîndeam că, pe undeva, la fel ca frații noștri de peste Prut în cazul crizei financiare, și ne-am pus la adăpost de criza locurilor de muncă eliminînd cererea. Asta pentru că Alba e un județ din care se pleacă. Se pleacă la Cluj, la Sibiu, la Timișaora, la București ori în străinătate.

 

Și dacă peste lipsa locurilor de muncă am trecut destul de senini – lucrând pentru ori în instituții publice sau plecînd în orașe mari ori străinătate – odată cu apariția unor noi locuri de muncă ne trezim cu altă problemă pe cap, că nu avem cu cine să le ocupăm.

Am văzut prezente la Tîrgul de Cariere cele cîteva firme mari, străine, care în ultimii ani s-au dezvoltat și investit în județ, precum  VCST Automotive, Star Transmission, Bosch ori JYSK, plus încă vreo două sau trei locale, precum IPEC, Apulum sau ElectroAlfa. Și cam atît.

Am stat, preț de cîteva minute, de vorbă cu o domnișoară de la ElectroAlfa, o firmă care execută lucrări de proiectare și execuție a instalațiilor de joasă și medie tensiune. Au adunat destul de puține CV-uri, vreo zece doar.

Am aflat de la ea ceea ce deja bănuiam. E tot mai greu să găsești oameni calificați. Mai departe de faptul că au venit mai puțini candidați ca și în anii trecuți, avem o evidentă problemă în ce privește forța de muncă calificată. Nu mai avem școli profesionale care să pregătească meseriași. Avem un sistem educațional care nu ține pasul ori e total rupt de nevoile reale ale pieței muncii. Nu doar că meseriașii, că forța de muncă bine calificată pleacă din țară, dar nici nu mai producem, nu mai pregătim oameni calificați. Ceea ce avem se duce iar din urmă nu vine mai nimic. Iar asta e, fără doar și poate, o problemă.

Una peste alta, Tîrgul de Cariere abia dacă a atras vreo 200 de participanți, din ce am înțeles de la reprezentanții firmelor prezente. Asta în condițiile în care organizatorii se așteptau la peste 1.000 de candidați.

Iar dacă la locuri de  muncă nu s-a înghesuit lumea, te-ai fi așteptat ca măcar la bani moca să fie buluc. Dar nici acolo. ADR Centru, care a avut un stand la Tîrg, cu o ofertă de cursuri de scriere de proiecte, în urma cărora participanții ar putea primi o finanțare nerambursabilă de vreo 40.000 de euro, cu care să-și facă un mic business, abia dacă a agățat cîțiva curioși.

Cam asta e. În privat, cît încă mai există industrie și producție și privați, treaba e cam raz-nasol. Noroc că la stat e încă bine. Acolo, în domeniul public, încă există și locuri de muncă și personal calificat. Avem posturi destule, iar de n-avem facem din pix, cît să ajungă la tot copilul, nepotul, verișorul ori rubedenia de șef și șefuleț.

0 0 Vot
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest
0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile