Ieri după-masă, un tânăr în vârstă de 37 de ani, din Șard, s-a prezentat la Spitalul Județean de Urgențe Alba Iulia, acuzând dureri și inflamații în zona gâtului și a limbii. La ora 21:45 a fost declarat decedat.

Ce zice familia:

Ieri, pe la amiază, pe Neluțu a început să-l doară gâtul, că i s-au umflat amigdalele. Plecase până la Sibiu cu niște rude, și luase înainte un Nurofen și un ospamox. Neluțu era șofer profesionist și avea toate analizele medicale la zi. Nu suferea de nici o boală sau alergie. Nu fusese prima dată când luase astfel de pastile, când mai avea dureri de cap sau măsea, și niciodată nu avusese o reacție adversă.

Pe la ora 15:00 s-a întors acasă și a mers la un vecin, căruia i-a spus că i s-a inflamat gâtul, iar acesta i-ar fi spus să meargă la Urgențe, să-i facă o injecție, să-și rezolve problema. De la vecin a mers acasă și, după încă o oră și ceva, gâtul îl durea tot mai tare, era tot mai inflamat, la fel ca și limba. Împreună cu un cumnat și soția, în jurul orei 19:00, au mers la spital, la Urgențe. După ce o asistentă îi făcuse fișa de luare în evidență, i s-a spus să aștepte. Cu toate că ea în stare de șoc, că acuza dureri mari, a fost nevoit să aștepte în triaj până să fie preluat de un medic. După încă o oră, soția – care nu avea acces în sală – a întrebat o asistentă ce se întâmplă și i s-a spus să stea liniștită că va fi informată de un doctor. După alte 15-20 de minute, a venit un medic dintre cei de gravă și i-a spus că pacientul a decedat.

Familia declară că a solicitat să fie efectuată o autopsie, însă li s-a spus că acest lucru se putea face cel mai devreme luni. Ei ar fi cerut să se facă o autopsie cât mai repede, pentru a se afla motivul decesul și pentru a putea fi îngropat creștinește. De altfel, familia spune că erau dispuși să plătească o taxă de urgență, pentru medicul legist, și că decedatul este încă în custodia spitalului.

Mai mult, spune familia, în cursul acestei dimineți, familia a depus o plângere la poliție, împotriva Spitalului, și că urmează ca mâine – au fost informați de către Poliția Municipiului Alba Iulia că mâine urmează să fie efectuată autopsia.

Ce zice Spitalul:

Pacientul a fost preluat inițial de doamna doctor Popa Carmen și, ulterior, pentru că era în jurul orelor 20:00, când se face schimbul de tură, predat domnului doctor Ioan Boilă – ne-a transmis, managerului spitalului, doamna Diana Mârza, pe care am contactat-o telefonic.

Ulterior primei discuții avute cu doamna Mârza, aceasta a discutat cu personalul spitalului care a fost implicat în această situație,  cu toți cei cinci medici care au participat la eforturile de a salva viața pacientului, și ne-a transmis următoarele informații.

Pacientul a fost consemnat ca venit la primiri Urgențe la ora 19:25 și introdus în aria de lucru zece minute mai târziu, la ora 19:35.

Conform informațiilor primite de către doamna Mârza de la doctorul Cânța, cel care a preluat prima dată pacientul, acesta ar fi suferit de o deficiență respiratorie încă de la ora 14:00 – din datele pe care pacientul le-ar fi transmis medicilor. În astfel de cazuri, de șoc anafilactic, și secundele/minutele sunt importante.

Pacientul a fost preluat inițial de domnul dr. Cânța și doamna dr. Popa Carmen. I-a fost administrată adrenalina hemisuscinat, însă nu a răspuns la tratament. După ce pacientul nu a răspuns la tratament, în Urgențe a coborât și medicul din ATI, iar la ora 20:00 au intrat în Urgențe și domnii dr. Boilă și dr. Cutean.

Toți cei cinci doctori s-au chinuit să-l intubeze, a fost efectuată și o traheostomie, însă pacientul a intrat în stop cardio-respirator, moment în care s-a trecut la procedura de resuscitare, care a durat 40 de minute.

Între orele 19:35, de când a fost introdus în aria de lucru, și până la ora 21:45, când a fost declarat decedat, toți cei cinci medici au încercat să-i salveze viața tânărului.

Doamna manager Diana Mârza ne-a declarat că a fost solicitată o autopsie, însă familia s-ar fi opus acestui lucru. De asemenea, urmează ca în perioada următoare să fie făcută o anchetă internă, să fie verificate camerele de supraveghere și stabilit cu exactitate care au fost toți pașii parcurși până la decesul pacientului.

L.E. După o discuție ulterioară avută cu doamna Diana Mârza, ni s-a explicat că există mai  variante prin care poate fi făcută autopsia, care le-au fost explicate rudelor pacientului decedat: 1 Dacă se merge la polițe și se face reclamație, nu se poate face autopsia până nu se primește ordonanța de la Poliție; 2. Chiar dacă nu se face reclamație, în cazul în care Spitalul nu semnează scutirea de autopsie – pentru că și Spitalul este interesat să vadă de ce a decedat pacientul. În acest caz este posibil ca rudelor să le fi fost explicat că la medicina legală ar fi fost medic doar luni, că doar atunci lucrează Anatomia Patologică, însă Spitalul cere în aceste situații ca mediul de gardă să se prezinte de urgență și să realizeze autopsia în cel mai scurt timp și că nu se pune cazul ca decedatul să fie ținut atâtea zile. În acest moment, ne-a precizat doamna Mârza, Spitalul așteaptă ordonanța de la Poliție și mâine urmează să fie efectuată autopsia.

4 1 Vot
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest
0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile