Măști și mănuși. Apoi hârtie igienică și drojdie. Și cine știe ce mai urmează. Șică Orban doarme pe el și analizează situații, face planuri. Încă nu există o decizie de plafonare a prețurilor pentru nimic. Probabil că nu mai e mult până o să vedem anunțuri de genul „schimb sticlă de spirt Mona, 500ml, pe apartament cu două camere sau garsonieră+diferența”.

Și, în toată povestea asta, Primăria Alba Iulia, acest smart-city conectat la tot ce se întâmplă pe lume, a decis să cumpere și ea niște măști de protecție. Din-acelea simple. Sigur, se știa de luni bune că va urma o perioadă nasoală cu tot virusul ăsta. Băieții din Primărie aveau însă alte planuri, se jucau de-a politica, de-a investițiile, de-a proiectele și așa mai departe.

Ei bine, prin 26 februarie și-au dat și ei seama că are să fie destul de nasoală treaba. Aș zice că s-au mișcat, totuși, destul de bine, în sensul că puteau face nimic. Că la asta se pricep.

Uite, pe 26 februarie, Primăria Alba Iulia achiziționează 13.000 de măști de unică folosință, în trei straturi, cu pliuri. Cu fix 130.000 de lei. Adică, 10 lei pe bucată. Deh, vremuri de criză. Achiziția asta directă e făcută de la Luan Vision SRL din Bihor.

Ei, dacă s-ar fi pregătit din timp, dacă ar fi fost pe fază – măcar în toate plimbările alea ale lor pe te miri unde – la ce se întâmplă prin lume, și ar fi cumpărat cu câteva luni în urmă, toate măștile astea ne-ar fi costat cel mult 1.300 de lei, poate chiar mai puțin.

Căci, uite mai jos, aceeași firmă, Luan Vision SRL, vindea în data de 11 decembrie, unui spital, același timp de mască, cu 0,08 lei bucata. Asta în condițiile în care prețul de catalog era, pe vremea aia, 0,1 lei bucata.

Acum, însă, a ajuns să coste de peste 100 de ori mai mult. Și a plătit nenea Paul Voicu, că doar nu din banii lui a plătit. Sigur, dată fiind situația, nici nu știi ce să zici, să te enervezi că au plătit atâta bănet din bani publici, la un așa exagerat supra-preț? Sau să te bucuri că a mai găsit, totuși, de unde să cumpere? Băi, dar ce bine era dacă le cumpăra acum două luni…

Pe de altă parte, singur că, situație de criză fiind, nu mai contează banii. Adică, nu ei sunt prioritatea imediată. Și e bine că, totuși, în al 12-lea ceas, s-au trezit și ei să mai cumpere ce pot. Însă, pe șmecherii ăștia cu firme care umflă prețurile de zeci și sute de ori, pe acești nemernici care speculează momentul, pe ăștia – dacă n-ar fi situația asta de stat în casă – i-aș bate în piața publică, cu căciula udă. Și-n căciulă două cărămizi. Căci nu vorbim de o simplă speculă, de o simplă șmecherie. Vorbim de niște bipezi lipsiți de orice busolă morală, care vor să-și umple conturile și buzunarele de pe urma celei mai mari crize cu care ne-am confruntat vreodată. Și asta în timp ce onor Governul, Șică Mandolină și acoliții săi, n-au luat încă decizia de plafonare a acestor prețuri.

Căci, spre exemplu, alte astfel de măști – care-s alea chirurgicale, simple – au fost achiziționare, tot de Primărie, vreo 7.000 de bucăți la 2,8 lei bucata. Tot exagerat, însă mai puțin decât în cazul celor 13.000.

Și, din ce ne-au comunicat cei din Primărie, se așteaptă și livrarea unor măști FFP3, din-acelea cu filtru și tot ce trebuie, pe care trebuie să le poarte cei care intră în contact cu cei din carantină sau cu cei infectați.

Astea vor fi cumpărare la 36 de lei bucata, în condițiile în care prețul lor real este de aproximativ 10 lei bucata. Și asta nu e chiar rău, căci se putea și mai și. Că, uite ce ofertă au primit, pentru măști FFP2: 88 de lei bucata!

Asta e, pe ăsta-l avem primar, pe ăștia îi avem la Guvern, cu ei defilăm. Hai, să fim măcar sănătoși, că bine la cap nu ne mai facem!

P.S. Ah, desigur, numai gânduri „de bine” pentru firma aia care a umflat de peste 100 de ori prețul pentru niște chestii care-s absolut necesare, că nu-s vreun moft sau fiță. Și aceleași gânduri pentru toți care speculează, cu nesimțire abisală, momentul.

0 0 Vot
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest
1 Comment
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile
Lucas
Lucas
26 martie 2020 13:59

De acum se impune cu strictețe folosirea responsabilă a fondurilor alocate administrațiilor publice locale și Ministerului Sănătăţii şi nu pentru interese de grup, iar cei abilitați să execute un audit real cu luarea măsurilor care se impun, inclusiv cele pecuniare ori penale după caz. Nu este posibil, cu toate că se știa de trei luni de această boală, ca managerii de spitale să nu achiziționeze echipamente de protecție pentru personalul medical din spitale. Prioritate au avut investițiile în fațade, mobilier supraevaluat, etc. din care se poate sifona bugetul. Trebuie trași la răspundere pentru gravă neglijență!