SESIUNEA DE COMUNICĂRI ŞTIINŢIFICE „MULTICULTURALITATE ŞI PATRIMONIU ISTORIC ÎN TRANSILVANIA” EDIŢIA A XI-A

Vineri, 7 iunie 2019, la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş, în sala „Sava Henţia”, va avea loc cea de-a XI-a ediţie a Sesiunii de Comunicări Ştiinţifice „Multiculturalitate şi Patrimoniu Istoric în Transilvania”.  Evenimentul, de tradiţie deja, se adresează arheologilor, istoricilor, etnografilor, restauratorilor și conservatorilor din ţară și din străinătate și este un bun prilej de întâlnire și de prezentare a ultimelor rezultate ale cercetărilor întreprinse în fiecare dintre domeniile de interes.

Deschiderea oficială a lucrărilor sesiunii va avea loc vineri, 7 iunie 2019, la ora 10.00, fiind urmată de vernisajul expoziţiei Valori bibliofile din colecţia Muzeului Municipal „Ioan Raica” din Sebeş şi de lansarea lucrării Radu Totoianu, Călin Anghel (coord.), Troiţe şi cimitire cu stâlpi funerari de pe Valea şi din Munţii Sebeşului. Repertoriu, Cluj-Napoca, Editura Mega, 2018. În continuarea programului propus de organizatori,  va avea loc un moment festiv prilejuit de apariţia şi de lansarea celui de al zecelea număr al anuarului muzeului municipal din Sebeş, Terra Sebus. Acta Musei Sabesiensis, una dintre cele mai bine cotate reviste de specialitate din ţară.

La ediţia din anul acesta participă 35 de cercetători, muzeografi şi cadre didactice de la muzee şi universităţi din România: Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Universitatea Sapientia din Miercurea Ciuc etc.

Lucrările sesiunii sunt publice şi se vor desfăşura în cadrul a două secţiuni: Arheologie-Patrimoniu şi Istorie, iar dintre comunicările prezentate, semnalăm câteva titluri care pot fi de interes şi pentru publicul nespecialist: Un relief din marmură cu imaginea Cavalerului danubian descoperit la Apulum, De la căutarea comorilor la braconajul arheologic. Premise istorice, definire, conexiuni şi reglementări, Patrimoniul intangibil. Între intenţii şi fapte în gestionarea siturilor şi monumentelor istorice din România, Utilizarea modelelor 3D în documentarea ştiinţifică şi valorificarea către public a patrimoniului cultural mobil, Măsurile anticorupţie din decretele regale din anii 1290 şi 1298, Turnee ale echipelor englezeşti de fotbal în România interbelică, precum şi altele.

Organizatorii evenimentului sunt: Primăria și Consiliul Local al Municipiului Sebeș, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș și Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş.

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile