M-am luat cu una, cu alta, și mai că am uitat să scriu despre mica mea aventură de la prima conferință de presă a ALDE Alba. Prima la care am participat eu. Și chiar merita să scriu. Căci am avut ocazia să văd cum arată un “partid nou” cu “oameni noi”.

Joi dimineață văd un mail cu invitația la conferința de presă a ALDE Alba, unde urmau să participe proaspăt transferatul de la PSD Ovidiu Jidveian și un prim-vicepreședinte, Dan Nicolae Narița, plus o ceată de candidați pentru niște primării de prin județ.

Urc într-un taxi și-i zic șoferului adresa, undeva pe Cloșca, în spate la fostul pati-bar. Șoferul habar n-are unde vine asta. Îl sun pe Ovidiu Jidveian și-mi zice că în spate la fostul pati-bar, și că el nu mai ajunge la conferință. Șoferul e tot nedumerit și-mi zice ceva de genul “la chestii din-astea eu sînt cel mai prost taximetrist”. Mă uit la el mirat, cum adică “la chestii din-astea”?! Adică, la dus clienții dintr-un loc în altul? Îi zic să mă oprească undeva la mijlocul străzii Cloșca, după care găsesc eu locul.

Intru pe după bloc, undeva la un parter, într-un spațiu ce fusese probabil casă de amanet sau ceva, și la care se lucra de zor. În timp ce niște munciotoreni cărau una alta, în fața “sediului” stăteau un grup de oameni. Erau ceva lideri/cadidați ai ALDE, mi-am dat imediat seama. Un gras cît doi grași, cu o ceafă lată cît o ceafă lungă, vocifera. Mai cu pluă, mai cu mizda pă-sii, din-astea, de bun simț. Vorbeau de alegeri, de voturi, de Xulescu ce-l susține pe un alt Xulescu. Păreau așa, genul ăla de foști magazioneri la CAP, peste care un sfert de secol de la “loviluție” a trecut fără să fi trecut de fapt.

Apar doi amici din presă, se mai strîng și cîțiva de pe la ALDE și intrăm în “sală”. O sală, fostă cameră, ori fostă boxă a blocului, nu-mi dau seama exact. Niște scaune așezate față în față, precum piesele pe o tablă de șah. De-o parte stăteau candidații, de alta cei 4 sau 5 ziariști, plus alți membri, în timp ce pe laterală stăteau niște șefi. Zici că eram la o ședință de scară de bloc, ținută sub scara blocului.

Un domn șef ne zice că cei prezenți sînt candidații ALDE pe la primării din județ, și-i roagă să se prezinte și să ne spună “proiectele” loc. Și de aici începe minunea. Pfuai!!!! Văleu!! Ședința de scară de bloc se transformă într-un fel de susținere a examenului de corijență la o școală ajutătoare de politică, faza pe sate. Stăteam undeva în spate și nu-mi venea să cred. Ce-i cu oamenii ăștia? Ce vor ei, de fapt? Chiar sînt candidați sau e vreo miștocăreală pusă la cale de cei de la ALDE?

Un băiat de 30 de ani candidează la Ocna Mureș. Ne zice că “are o experiență foarte vastă în coordonare de personal”. ?!!? “În primul rînd am fost locuitor al orașului Ocna Mureș”, ne mai zice viitorul candidat. Dar, stați așa, că mai e. “Lucrul cel mai important care este nevoie și care m-a determinat, în primul rînd, să fac acest pas, este crearea de noi locuri de muncă”. De fapt, asta cu crearea de noi locuri de muncă au molfăit-o mai toți cei ce și-au anunțat candidaturile. De parcă erau la un interviu de angajare pe post de antreprenor, și nu la o conferință de presă în care își anunțau candidaturile pentru posturi de primar în diverse localități. Desigur, nimeni n-a suflat o iotă despre cum vor creea ei locuri de muncă, dar e bine de știut că vor face asta. Sanchi, știu ei cum, dar nu divulgă secretul, să nu-l preia contracandidații. Hă hă hă!

Altul, candidat la Valea Lungă este și “un fiu al comunei Valea Lungă”. Or, se știe, pentru primărie candidează fii. Dacă era un tată al comunei, mergea la parlamentare, probabil. E contabil și are o afacere de familie. Adică, o firmă – balastieră – cu 50 de angajați e în concepția domnului contabil o afacere de familie. Probabil că, în aceeași logică, și Microsoft e tot o afacere de familie, că doar și Bill Gates e familist, nu? Ce vrea să facă? Păi, simplu: bun simț, transparență, profesionalis. Deci, ce?!

Altul se vrea primar la Aiud. E jurist, a copilărit în Aiud, unde a și făcut școala. Candidează pentru că în Aiud sînt probleme, și cu locurile de muncă, și cu infrastructura. Și cu străzile, și cu parcurile. Vrea să atragă investitori și să facă locuri de muncă. Plm, despre asta e vorba. Atît.

Un altul se vede primar la Cergău Mare. Pentru că “avem datoria fiecare dintre noi să ne implicăm în viața comunității, să încercăm să facem ceva bun pentru cetățenii care, care locuim împreună”. A mai fost primar și mai vrea o tură, pentru că are experiență. Gen, e cu pedigree. Experiența lui e ceva care poate să mobilizeze oamenii să suțină un partid nou, că celelalte nu fac nimic pentru oameni. Desigur, a mai fost prin PUR și PNL, pînă să ajungă în ALDE. Nou, ce să zic.

Cel ce vrea primar la Livezile e absolvent de drept și științe juridice, dar lucrează magazioner la Albalact. După ce a zis asta, a luat o mică pauză, a tras aer în pieptu-i emoționat, și a cuvîntat așa: “Îmi doresc că ajung primar în comuna Livezile pentru că este nevoie de o schimbare, este nevoie de multă muncă, oamenii au nevoie de ajutor, se poate să creezi niște locuri de muncă într-o zonă în care se duce lipsă de așa ceva, să fie canalizare, este nevoie de un proiect pentru apa potabilă, sînt foarte multe case care nu au apă potabilă, nu există canalizare, asfaltarea drumurilor publice care sunt, care este nevoie și care am o prioritate mai mare. Cam atît, mulțumesc”. Pam-pam!

Altul are 32 de ani și e momentan necăsătorit, lucrează în mediul privat actualmente, e economist dar după ce a făcut niște cursuri a devenit responsabil de mediu, iar faza asta “are o reprercursiune asupra ceea ce reprezintă pentru noi mediul în ziua de astăzi, ce reprezintă economicul în societate”. BUM! Pentru el e prioritar să dezvolte societatea din toate punctele de vedere, infrastructură, dezvoltare culturală, economic – prin creerea de noi locuri de muncă. Că e în sarcina primarului să atragă investitori. Omul vrea să schimbe mentalități, și odată schimbată mentalitatea să schimbe și modul de viață de la satul românesc. Pfuai. Văleu!

Și au mai fost cîțiva, nu mai zic și de ei, că erau fix în aceeași notă, locuri de muncă, să facem să fie bine, bla bla bla.
Nu-s psiholog, dar mi-e clar că joi am asistat la un moment de retard politic. Altfel nu-i post spune. RETARD POLITIC, ăsta e termenul, ăsta e ALDE.

După ce clasa politică ajutătoare și-a încheiat discursurile, în mijlocul sălii s-au așezat Dan Marcu și Ladislau Koble, care au vorbit și ei o vreme. Dar Marcu a zis cîteva lucruri doar, că nici nu știa că trebuie să vorbească, așa că n-a prea avut timp să bată cîmpii. A fost, să zicem, un decent exercițiu de retorică. A urmat însă Ladislau Koble, șef al organizației ALDE Aiud, vicepreședinte al organizației județene și avocat ce a profesat mai mult prin sălile de judecată din Cluj Napoca. Iar chestia asta s-a văzut. N-am mai auzit, de multă vreme, un politician de prin județ să vorbească atît de coerent. Ori să aibă atîtea cuvinte la el. Sigur, Koble a avut și el mici părți de diletantism, mici sofisme, dar e un om coerent, citit și logic. Știu, într-o lume normală asta ar fi ceva normal la un politcian. Dar, la noi, nu pot să zic decît că e wow. Altfel, o să urmăresc – vorba aia – cu atenție și preocupare să văd unde va candida. Că e un politician local ce merită urmărit.

Lasa un raspuns

avatar
  Aboneaza-te  
Notificare