Mai sînt cîteva zile pînă la 1 Decembrie. De Centenar, la Alba Iulia sînt așteptați peste 100 de mii de oameni. Sîntem sau nu pregătiți pentru tot ce înseamnă asta? Au organizatorii tot ce le trebuie?

S-au tot vehiculat sume peste sume și n-a fost politician să nu muște puțin capital de imagine din treaba asta. Am discutat cîteva minute cu primarul Mircea Hava despre 1 Decembrie, resurse, bani, implicarea Guvernului, despre ce se așteaptă și ce se va face la Alba Iulia.

Alex Cristorian: Avem bani de 1 Decembrie? Are orașul suficienți bani sau nu?

Mircea Hava: Acum, că suntem deja angrenați în tot ce înseamnă 1 Decembrie, ne vom descurca. Organizarea este imensă. Nu este ca și în alți ani, cînd veneau 50 – 60 de mii de oameni. Acum avem o organizare pentru 200.000 de oameni. Există cheltuieli mai mari numai pentru ce înseamnă sistemele de parcare, pentru oamenii care vin în oraș dinspre Cluj, dinspre Arad. Bun, va spune cineva de ce cheltuiți bani? Cheltuim bani pentru că trebuie să le asigurăm oamenilor un loc unde să lase mașinile. Am angajat o firmă care să ne ajute să facem lucrurile acestea, pentru că nu avem suficienți oameni în Primărie. Ne ajută și Poliția cu ce poate. Dar orice lucru costă. Și poate oricine să zică orice, dar cu totul există o cheltuială. Pe urmă cheltuim cu tot ce înseamnă plata evenimentelor. Dacă cineva crede că de 1 Decembrie nu facem nimic, că facem doar defilarea după care plecăm acasă, se înșeală. Este o mare sărbătoare iar oamenii trebuie să simtă asta din toate punctele de vedere.

Bun, am cerut și Guvernului bani pentru toate astea, vreo 500 de mii de lei. Pentru tot ce înseamnă organizare, pentru masa populară – gîndiți-vă că acolo facem 35.000 de porții care, puneți un leu, doi, și tot sînt bani. Desigur, mai există sponsorizări din diferite părți, care ne ajută, iar asta este foarte bine.  Cu toate astea, este nevoie de bani pentru un asemenea eveniment. Avem și această problemă legat de tot ce înseamnă scene, artiști – știți prea bine, dacă nu plătim în două săptămîni avem penalități, și nu putem să facem așa. Avem bani, nu ne dă Guvernul bani, noi mergem înainte.

Alex Cristorian: Au existat, în spațiul public, o serie de declarații cum că s-ar fi alocat sume foarte mari de bani, de către Guvern.

Mircea Hava: S-au alocat sume de bani doar pentru construcții. Reamenajare parc, Monumentul Unirii – care este făcut de Guvern, dar este făcut în Alba Iulia, pentru că aici s-a făcut Unirea, nu în altă zonă a țării. Aici au hotărît acum 100 de ani să o facă, și pentru asta le mulțumim celor care au hotărît și le mulțumim celor care s-au gîndit să creăm evenimente. Pentru partea de parc, cu podul respectiv, mai există un necesar de vreo 4 milioane de lei.

Dacă noi nu eram în această exhibiție financiară, care a fost făcută anul trecut, cu reducerea impozitului de la 16 la 10%, cu plata la salarii, cu contribuțiile pe care le plătim noi ca și angajatori, dacă nu existau aceste lucruri noi aveam acum cel puțin 19 milioane în plus. Am fi avut acești 19 milioane de lei și nu ne mai deranjam să cerem de la cineva ceva și să le spun, cum se întîmplă acum, că de fapt ei i-au luat.

Și mai este un lucru, pe care l-am mai spus. O să dăm în judecată Guvernul pentru că nu și-a respectat Legea bugetului. Acolo se spune clar că în luna iulie se fac socotelile și tot ce s-a luat, se dă înapoi. Pentru că în legea bugetului există un articol care spune că orice sursă care se ia de la unitatea administrativ – teritorială, Guvernul trebuie să o dea înapoi. De unde? Din TVA, din celelalte surse de finanțare. Acest lucru nu s-a întîmplat. Ne-au mințit, ne-au făcut ce ne-au făcut. Iar dacă nu era acest efort bugetar legat de 1 Decembrie, ne-am fi descurat chiar și așa fără probleme.

Alex Cristorian: Comparativ cu anii trecuți, bugetul total pentru 1 Decembrie ..

Mircea Hava: Este mult mai mare. Și este mult mai mare pentru că anul ăsta se împlinesc 100 de ani. Au fost ani în care bugetul a fost acolo, la 100 – 150 de mii de lei. Acum vom ajunge undeva la 600.000 de lei, cu tot, cu masă, cu  toate evenimentele, cu iluminat, cu tot. Am încercat și încercăm să creăm niște evenimente care să le rămînă în minte oamenilor. Și să le placă. Pentru că oamenii care vin la Alba Iulia, toți cei care vor veni, vin pentru Alba Iulia și pentru Unire. Și toți vor să vadă ceva. Chiar și ceremonialul militar. Vor să vadă orașul, vor să vadă Cetatea, vor să se simtă bine și să sărbătorească Unirea.

Alex Cristorian: Ați zis și în ședința de Consiliu Local că există o mare deficiență în privința comunicării cu Guvernul.

Mircea Hava: Da. Acum mai bine de două săptămîni a fost aprobat un proiect de Consiliu Local pentru un proiect de Hotărîre de Guvern, în care să ne aloce bani. E vroba de vreo 4 milioane și ceva, legat și de diferențele pentru lucrările din Cetate, care au fost finanțate atît cît au fost finanțate. Proiectul a fost dus la Guvern, a fost pus pe masă la domnul fost, sau actual – că nici nu mai știu ce se întîmplă acolo – vicepremier, Paul Stănescu, care a spus DA, și l-a pus pe masa doamnei premier. Acum, eu tot încerc să iau legătura cu doamna prim-ministru și o sun aproape în fiecare zi. Și tot ce vreau e să discut acest lucru. Nu e vorba de presiuni și de nimic. Vreau doar să știm, rămînem cu datorii sau lucrurile astea se vor rectifica și se va întîmpla ceva.

Cred că toată lumea trebuie, mai ales acum, să se uite altfel la Alba Iulia. Chiar dacă sînt eu primar – că azi am și spus un lucru, că dacă știam că așa se întîmplă, și e din cauza mea, că nu sînt în partidul de guvernămînt, eram dispus să îmi dau demisia, să las un viceprimar sau pe cineva în locul meu. Sau mă suspendau, sau ceva, ca să nu fie ăsta un impediment, pentru că încep să simt că totul este un lucru politic. Și nu mi se pare normal să pui politicul în față pentru 1 Decembrie. Chiar ei spun că trebuie să fim uniți, să nu fim dezbinați așa cum sîntem. Păi, noi dorim. Dar ei?

La ora asta nu știu dacă vine cineva la Alba Iulia din partea Guvernului. M-aș bucura foarte mult să vină cineva.

Alex Cristorian: Un ministru o să avem, că avem ministrul Culturii din Alba.

Mircea Hava: Sper să nu-l țină la București ori cine știe pe unde, și să-i spună să nu vină aici.

Alex Cristorian: Și în rest nu a fost confirmată nici o prezență?

Mircea Hava: Nici un fel de confirmare. Și să știți că am trimis invitații, chiar și la șefii partidelor politice, la Guvern, la Senat, la toate instituțiile care trebuiesc invitate. Singurul care a confirmat, și a făcut-o deschis, e Președintele României. În rest nu avem nici o confirmare. Mai avem o confirmare de la Casa Regală, care vin cu trenul, și pe care îi vom primit cu tot protocolul pe care trebuie să-l asigurăm. România, și noi, municipiul, avem o relație corectă cu Casa Regală, și cred că este bine să fim corecți pînă la capăt.

Alex Cristorian: Cu sau fără Guvern…

Mircea Hava: Cu sau fără Guvern noi vom face toate lucrurile necesare. Greu, cu datorii, cu multă umilință. Nu aș fi crezut vreodată că trebuie să înghițim, noi toți, atîta fiere, pentru că aici s-a făcut Unirea. Nu știu dacă s-ar fi făcut în altă parte, nici nu știu, la Slobozia, dacă s-ar fi întîmplat lucrurile astea. Nu vreau să dau exemple că ăla da și că ăla ba. Eu sînt foarte bucuros cînd văd că undeva se face ceva, indiferent că sînt bani locali, banii Guvernului ori bani europeni. Eu sînt foarte bucuros cînd văd că ceva se mișcă. Dar nici nu pot să nu văd că, pentru a sărbători sfîrștitul Războiului Mondial, în Vrancea, s-au dat cîteva milioane numai pentru a organiza… penru a organiza ce au organizat. Bun, foarte bine că s-au dat. Dar nu uita de altele. Pentru că Războiul Mondial a fost ce a fost și Unirea este ceea ce este. Și nu vreau să fac o comparație legat de activitatea Guvernului față de ce înseamnă marile evenimente naționale. Nu fac o comparație sau un reproș. Dar nici să mă fac că nu văd aceste diferențe.

Am crezut tot timpul că Centenarul va produce o emulație și că toată lumea își va îndrepta privirea și încoace, chiar și de la Guvern. Nu se întîmplă nimic de la Guvern.

0 0 Vot
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest
2 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile
Iulian Brok
Iulian Brok
22 noiembrie 2018 11:14

Ce cuminte esti, Alex ! Mai rar asa ceva… Un interviu foarte cuminte ))))))

Horea
Horea
22 noiembrie 2018 11:16

E ,, pe bune ,, interviul ?! Nu pot sa cred ca HAVA a spus multe dintre lucrurile care apar în interviu ! Nu credeam că nimic din ceea ce s-a facut in oraș, oricum prea târziu, nu s-a facut de către Primărie! Primăria nu a prevăzut un buget sau de ce nu a facut mai nimic?!