Sah. Cupa ”Pizzeria Iulia”. Tudor Sfârlog, victorii cu Mihnea Costachi și Adrian Sechereș

Tudor Sfârlog revine spectaculos în activitatea şahistă cu o victorie în faţa lui Mihnea Costachi şi Adrian Sechereş în turneul de seniori la Cupa Pizzeria Iulia. Ianis Tarciuc (CSM Unirea Alba Iulia) învingător în secţiunea juniorilor

Pizzeria Iulia, locul preferat de întâlnire al şahiştilor albaiulieni în ultimii 4 ani, a fost în weekend gazda mai multor competiţii şahiste în cadrul turneului “Cupa Pizzeria Iulia” organizat de Asociaţia Judeţeană de Şah Alba.

Sâmbătă şi duminică, pe parcursul a 6 runde în sistem elveţian, 36 de juniori din judeţele Alba, Arad, Brașov, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Timiș și municipiul București au participat la turneul de şah clasic omologat de federaţia internaţională de şah. Nivelul competiţiei a fost unul ridicat, ceea ce a făcut ca lupta să fie una foarte echilibrată, la finalul competiţiei trei participanţi terminând la egalitate de puncte pe locul 1. În urma aplicării criteriilor de departajare învingător a fost desemnat Ianis Tarciuc (CSM Unirea Alba Iulia), urmat de Mihnea Sântimbrean (CS Universitatea de Vest Timisoara) şi Andrei Schmit (CSO Cugir). La o jumătate de punct în urma trioului fruntaş au încheiat Robert Sava (Clubul Central de Şah Bucureşti), Andrei Bar (CSM Unirea Alba Iulia) şi Darius Eisler (Logic 64 Braşov). S-au acordat urmatoarele premii:

B18: 1.Ianis Tarciuc (CSM Unirea Alba Iulia) 2.Darius Eisler (Logic 64 Braşov) 3.Mihai Indrei (Clubul de Şah Deva)

B14: 1.Andrei Schmit (CSO Cugir) 2.Razvan Burja-Udrea (CSM Unirea Alba Iulia)  3.Alexandru Covaciu (CSU Sibiu)

B12: 1.Mihnea Sântimbrean (CSU Universitatea de Vest Timişoara) 2.Gabriel Milos (CSU Universitatea de Vest Timişoara) 3.Alexandru Simina (CSM Unirea Alba Iulia)

B10: 1.Robert Sava (Clubul Central de Şah Bucureşti) 2.Andrei Bar (CSM Unirea Alba Iulia) 3.Andrei Simina (CSM Unirea Alba Iulia)

B8: 1.Alexandru Măcăleţ (CSM Unirea Alba Iulia) 2.Bogdan Sântimbrean (CSU Universitatea de Vest Timişoara) 3.Luca Almarichi (CSU Universitatea de Vest Timişoara)

B7: 1.Vladimir Sofronie (Logic 64 Braşov) 2.Ioan Gomboş (CSM Unirea Alba Iulia) 3.Daniel David (CSS 1 Timişoara)

F18: 1.Andreea Hristea (Clubul Central de Şah Bucureşti) 2.Bianca Margău (CSU Universitatea de Vest Timişoara) 3.Iris Antal, Antonia Stremţan (CSM Unirea Alba Iulia)

F7: 1.Antonia Măcăleţ (CSM Unirea Alba Iulia) 2.Hanna Illes (CSS Târgu Mureş), Sofia Chiluţ-Olariu (CSS Târgu Mureş)

Turneul de klotz, o competiţie spectaculoasă în care juniorii joacă pe perechi şi îşi pot folosi pe propria tablă piesele capturate de partener adversarului, s-a încheiat cu vitoria echipei Darius Brînduşe & David Vesa (CSM Unirea Alba Iulia), podiumul fiind completat de echipele George Pleşa (CSM Unirea Alba Iulia) & Ştefan Şerban (Juvenes Târgu Mureş) şi Mihnea Sântimbrean (CSU Universitatea de Vest Timişoara) & Dragoş Vesa (CSM Unirea Alba Iulia)

Părinţi copiilor au jucat şi ei într-un turneu separat la care au luat startul 12 participanţi, Liviu Antal (Deva) clasându-se pe primul loc urmat de Iulian Pleşa (Alba Iulia), Cristian Milos (Timişoara), Sorin David (Timişoara) şi Iulian Gomboş (Câmpeni).

Cel mai spectaculos moment al turneului a fost revenirea în competiţiile şahiste a lui Tudor Sfârlog după o pauză de aproape 6 ani. Fost vicecampion european de juniori şi multiplu campion naţional de juniori în anii 2005-2010, Tudor s-a retras din activitatea şahistă la sfârşitul perioadei de juniorat dedicându-se carierei profesionale şi jucând şah, cu mici excepţii, doar amical pe internet. Ultima sa prezenţă într-o competiție oficială a fost în octombrie 2013, când a făcut parte din echipa CSU Alba Iulia alături de Mihnea Costachi, Adrian Sechereş (cei doi erau atunci în vârstă de 13 şi 15 ani), Cristi Câmpian și Ceteraş Marius care a promovat in Liga a 2-a, dar care ulterior nu a mai participat la competiția națională pe echipe. Atras de prezenţa la turneul de şah rapid pentru seniori din cadrul Cupei Pizzeria Iulia a vechilor săi prieteni Mihnea Costachi şi Adrian Sechereş, dar şi a altor jucători redutabili în frunte cu fostul campion naţional de seniori Iulian Sofronie, Tudor Sfârlog a decis să participe şi el la turneul desfăşurat duminică la Alba Iulia. Pofta sa de joc a fost maximă după 6 ani de pauză, iar rezultatul final o plăcută surpriză. Cu 5 victorii şi o singură remiză împotriva maestrului internaţional Mihnea Costachi (Politehnica Iaşi), clasat al doilea la final, Tudor Sfârlog (CSU Alba Iulia) s-a impus solitar făcându-şi o revenire spectaculoasă în arena şahistă. Pe locul 3 s-a clasat Adrian Sechereş (CSU Universitea de Vest), astfel că tridentul care în urmă cu 12 ani făcea furori la campionatele naţionale de juniori obţinând 8 medalii s-a reunit pe podiumul competiţiei albaiuliene. Locurile următoare au fost ocupate de maestrul internaţional Iulian Sofronie (Logic 64 Braşov) şi juniorul Radu Ţâmpea (CSM Unirea Alba Iulia). 

Foarte probabil Tudor Sfârlog va continua să participe la competiţii şahiste după finalizarea lucrării de doctorat, aşa că nu este exclusă participarea lui la Openul Internaţional al României care se va desfăşura la Alba Iulia în perioada 26 octombrie – 3 noiembrie. 

Arbitrajul a fost asigurat de Marius Ceteraş (Alba Iulia), Liviu Antal (Deva) şi Iosif Baratoşi (Târgu Mureş). Turneul a fost gazduit in conditii excelente de Pizzeria Iulia din Alba Iulia, directorul turneului Iulian Pleşa alături de soţia sa Dana Pleşa făcând tot ce era necesar pentru ca participanţii şi însoţitorii acestora să se simtă perfect pe durata turneului.

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile