×

Eroare

JUser: :_load: Utilizatorul cu ID-ul 324 nu a putut fi încărcat

Miercuri, 23 Septembrie 2015 19:52

Expozitia Crecan 60. O aniversare pur si simplu spectaculoasa

Scris de
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Spune-mi cum te sărbătorești, ca să-ți spun cine ești. Această expresie, dacă ar exista, ar spune despre pictorul Dan Crecan, la modul cel mai obiectiv posibil, că este pur și simplu spectaculos. 77 de tablouri senzaționale așezate într-un spațiu larg dintr-o clădire valoroasă, o mică orchestră și o mulțime de prieteni excelenți. Aceasta a fost varianta de petrecere aleasă de Dan Crecan pentru aniversarea vârstei de 60 de ani. 

 

După ce în 25 aprilie, când a împlinit de fapt 60 de ani, a organizat o expoziție-preview la Framm's, miercuri, 23 septembrie, Dan Crecan a vernisat expoziția aniversară la etajul II al Muzeului Unirii. Un eveniment veritabil, cu un public pe măsură. Pictori cunoscuți din Alba și din România, printre care Corneliu Brudașcu, critici de artă, scriitori, artiști, oameni de cultură, iubitori de artă și, trebuie să o spunem pentru că a fost o surpriză, politicieni, poate cei mai mulți pe care i-am văzut vreodată strânși la vreun eveniment artistic din oraș.

 

Primii pași făcuți în spațiul expozițional devenit, pentru o lună, universul lui Dan Crecan, însemnau pătrunderea într-o dimensiune a sinesteziei generale: culori vii, obiecte vii, personaje vii cu pălării vii, flori vii, păsări vii, pești, melci și fluturi vii, ferestre și grădini vii îți bucurau nervul optic (vorba poetului Ioan Groșan citat de Ion Mureșan), în timp ce, dintr-un lateral, patru tinere muziciene vii îți mângâiau auzul cu sunetele instrumentelor lor vii cu care interpretau fragmente clasice vii. Frumoasă așezare. Plus că dacă adăugăm și soarele minunat care umplea spațiul în mod generos, putem da fără rezervă un mare Chapeau! pentru setting.

 

Despre expoziția aniversară „Crecan 60” și despre pictor au vorbit criticul de artă Oliv Mircea din Bistrița, poetul Ion Mureșan din Cluj, poetul Aurel Pantea, artista Diana Țuculescu și, în final, doctorul Nicolae Danciu.

 

„În Alba, glasul cel mai puternic în interiorul artelor vizuale românești l-au avut reprezentanții generației 80, din punctul meu de vedere, și, bineînțeles, Dan Crecan e unul dintre ei”, a spus Oliv Mircea, care a apreciat faptul că tablourile lui sunt atât de complexe încât orice detaliu ai decupa din orice loc al oricărei pânze, fragmentul respectiv poate fi un tablou de sine stătător.

 

El a pomenit o întâlnire pe care a avut-o, împreună mai mulți prieteni, cu Constantin Noica: „El ne-a spus așa: Este foarte important să ajungi la granița celor 60 de ani. Important e, pentru operă, cum reușești să străbați perioada 60-80 de ani. Îi doresc lui Dan să aibă înțelepciunea de a traversa imperial și august această perioadă în care sunetul extraordinar al picturilor lui să se întâlnească cu muzica”, a încheiat Oliv Mircea.

 

„M-a uimit expoziția de astăzi pentru că este extrem de bogată. Poate îi trebuiau două etaje, pentru că unele fac microfonie, tablourile sunt foarte înghesuite și te zăpăcesc, fiind, cromatic și tematic, extraordinare. Tablourile lui Dan Crecan îmi par o privire pentru totdeauna. Sunt atât de bine așezate în pânză, atât de bine echilibrate, atât de bine înrădăcinate, încât eu mă tot gândesc ce aș scoate și ce aș adăuga la ele, dar nu am găsit nimic de scos dintr-un tablou și nimic de adăugat. Îmi dau o stânjenitoare senzație de capodoperă. Fiecare lucrare este atât de așezată în temeliile estetice și tematice încât te stânjenește. Pentru asta îl felicit și îl consider deja un maestru. Pot să îi spun, la 60 de ani, maestrul Dan Crecan. E uimitor acest Dan Crecan și îl felicit pe tânărul maestru”, a spus poetul Ion Mureșan.

 

Un alt vechi prieten care îi cunoaște bine stilul și personalitatea lui Dan Crecan este scriitorul Aurel Pantea, care a fost și el invitat să vorbească la vernisaj. „Sunt naturi artistice fericite și sunt naturi artistice dramatice. Dan Crecan, prin această expoziție - eu îl știam mai sobru - demonstrează că este o asemenea natură fericită. El se regăsește în real și modalitatea cea mai fericită a regăsirii sale reale este culoarea. Paradisul lui Dan Crecan este culoarea, care este receptată de un aparat senzorial virginal. Toate lucrările lui Dan Crecan stau sub semnul fastului, al unui fast sărbătoresc, al unei sărbători discrete totuși pentru că pictorul, chiar dacă are accente fauve pe alocuri, este o natură limpede, echilibrată și fericită”, a spus Pantea.

 

În final, Dan Crecan le-a mulțumit tuturor prietenilor și susținătorilor, în special doctorului Nicolae Danciu din Sebeș, care i-a oferit sprijin în organizarea acestui eveniment.

 

În continuare, cele patru tinere muziciene și-au reluat instrumentele - ele sunt grupul „Celestial”, adică Cătălina Craiu la violoncel, Emilia Ciobotă la violă, Adela Cârcoană la flaut și Adriana Jurcă la vioară - și, pe aceeași muzică minunat de vie cu care a început totul, expoziția a fost declarată deschisă iar invitații au început să se plimbe, încântați, printre tablouri. 

 

Expoziția poate fi văzută până în 23 octombrie. 

 

Despre Dan Crecan, vă invităm să citiți și: 

 

Making of Crecan 60. Vizita la atelierul in care se construieste o mare expozitie 

 

VIDEO: Cu culoare si dantela vintage, artistul Dan Crecan a implinit 60 de ani

 

Iată câteva fragmente din prezentare si câteva imagini de la vernisaj:

 

 

{gallery}reportaj/galerii/vernisajcrecan60{/gallery}

 

{fcomment}

Adaugă comentariu

Va rugam nu injurati! Poate veti gasi argumente, totusi!


Codul de securitate
Actualizează

JoomShaper