×

Eroare

JUser: :_load: Utilizatorul cu ID-ul 324 nu a putut fi încărcat

Sâmbătă, 08 August 2015 14:13

Fiecare revolutionar pe paradoxul lui piere. Intalnire cu poveste la Alba Iulia

Scris de
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Cine a crezut că 8.08 ar fi o sâmbătă lipsită de evenimente la Alba Iulia, ei bine, aceia să ştie că nici vorbă. Dimpotrivă. O magistrală reuniune a revoluţionarilor din România s-a petrecut în "capitala unirii" cu scopul de "a-i obliga pe guvernanţi să respecte legislaţia şi să le acorde respectul cuvenit". Spunem un pic ironic "magistrală" din cel puţin două motive, printre care vă asigurăm că nu se află lipsa de respect pentru fenomenul revoluţionar din România şi autenticitatea sa.

 

Şi ca să lămurim chestiunea cu magistralul epitet, primul motiv ar fi pur muzical. Am pus piciorul în sală exact când persoana care vorbea îşi creştea intonaţia şi volumul silabisind cuvintele: "să se res-pec-te... le-gea... 341!!!" după care o explozie de aplauze. Hmm... Ironică situaţie, muzical vorbind, la un eveniment cu revoluţionari. Al doilea motiv ar fi o serie de paradoxuri pe care le vom înşirui un pic mai jos.

 

Întâlnirea, ofurile şi revendicările

 

S-au adunat la Alba Iulia un pic peste 100 de revoluţionari din 30 de asociaţii din totalul de 132 de organizaţii de gen din Blocul Naţional Revoluţionar (BNR) România, pentru a-şi declara ofurile împreună. "Suntem la un congres nepolitic, dar să-l dăm jos pe Ponta", "locul lor e la puşcărie", "judeţul Hunedoara să aibă un rol în istoria României aşa cum are toată ţara", "să se respecte Legea 341", "revoluţionarii să primească respectul cuvenit", "să băgaţi şi Bucureştiu-n schemă, nu numai provincia". Nişte pretenţii decente.

 

După câteva discursuri, patru domni revoluţionari au susţinut o conferinţă de presă pentru a explica totul mai clar. De la stânga la dreapta, Dorin Popa, reprezentantul Fundaţiei Luptătorilor în Revoluţia din Decembrie 1989, Gheorghe Ianciuc - împuternicit al preşedintelui BNR, Constantin Popescu, preşedinte al Consiliului Naţional al Blocului Naţional Revoluţionar şi membru PSD (!) şi Tănăsoiu Gheorghe, reprezentant al Asociaţiei Alianţa Poporului.

 

Printre principalele probleme se află - dincolo de nerespectarea Legii 341/2004, ceea ce înseamnă nerespectarea revoluţionarilor şi a drepturilor lor - secretarul de stat pentru problemele revoluţionarilor, Adrian Sanda, despre care spun că a falsificat nişte documente istorice "pentru a primi şpagă de la revoluţionari". Adică, a spus că "revoluţia s-a terminat în 22 la ora 12.10" când de fapt există documente care atestă că nu e aşa. Sanda a recurs la această mârşăvie din interes, pentru ca mulţi revoluţionari să nu se încadreze în categorie şi să nu poată beneficia de bunurile care li s-ar cuveni, iar pentru a le primi ar trebui să îl mituiască. Mai mult, acest Sanda este finul socrului premierului Victor Ponta, ceea ce face ca încrengătura să fie încâlcită şi să se explice de ce la începutul întâlnirii în discursurile invitaţilor se insista pe a-l "da jos pe Ponta". Plus că acest Sanda a falsificat şi un protocol încheiat cu revoluţionarii, în care "promitea marea cu sarea" şi pe care l-a falsificat ulterior. Acum, după ce a fost dat în judecată şi chemat în instanţă de două ori, este bine merci, pentru că "oricum nu i se întâmplă nimic". Vedeţi mai jos o parte din documente.

 

Cele câteva mici paradoxuri

 

Fără a da detalii despre aspectele din legislaţie care nu se respectă şi revendicările concrete pe care le au revoluţionarii, Constantin Popescu a declarat că scopul absolut al evenimentului este "a obliga guvernul să respecte legea". Cum? "Făcându-i pe cei care ne conduc să guverneze pentru popor". Bun. 

 

"Suntem oameni direcţi şi ne spunem întotdeauna păsurile pe faţă celor care într-un fel sau altul păstoresc statul român sau într-un fel sau altul jefuiesc statul român", spune Popescu, după care, întrebat despre asta, precizează că este "membru al PSD de 25 de ani, dar asta nu înseamnă că sunt sclavul cuiva, sunt cetăţeanul Popescu. Spre ruşinea mea, partidul din care fac parte nu respectă legea despre care vorbim. Dorim respectarea legii în România", mai spune omul. Lider şi pe cal şi şi-n căruţă, el vrea să fie bine. 

 

Preşedintele BNR, Dorin Lazăr Maior, pare a fi un fel de persona non grata printre membri, este suspendat şi probabil va fi schimbat din câte a reieşit din discursurile celor care au luat cuvântul în congres, însă întrebaţi despre acest lucru, domnii par mai degrabă să dea din colţ în colţ, fără a oferi vreun detaliu despre această situaţie. Bun.

 

Mihai Babiţchi, absent la eveniment: "Nu subscriem la această manifestaţie pe care o considerăm inutilă" 

 

Apoi, altă întrebare, cum de nu este prezent domnul Mihai Babiţchi, care a devenit cunoscut ca un fel de emblemă a revoluţiei din Alba? Ei bine, Babiţchi nu a venit pentru că, din câte spunea Gheorghe Ianciuc - împuternicitul şefului BNR în Alba, acesta nu a recunoscut calitatea organizatorilor evenimentului. Bun.

 

Contactat telefonic de Abnews, Mihai Babiţchi, aflat în concediu în Italia, a declarat oficial că această manifestaţie a fost organizată fără asentimentul celor două asociaţii de revoluţionari din Alba, Asociaţia 21 Decembrie 1989 pe care o conduce şi Asociaţia Luptătorilor din 22 Decembrie 1989, condusă de Valentin Suciu.

 

"A fost o manifestaţie fără sens. Cele două organzaţii din Alba nu au girat pentru asta. Dorin Lazăr Maior (n.r. actualul preşedinte suspendat al BNR) are 6 ani de puşcărie, l-a montat pe acest Gheorghe Ianciuc, care e măcelar şi probabil avea şi el nişte mâncare de acolo. Nici organizaţia pe care o conduc eu, nici cea condusă de Vali Suciu, nu subscriem la această manifestaţie pe care o considerăm inutilă", a spus Babiţchi. 

 

În concluzie,

 

ca să nu rămână totul în zadar, pentru că "acest congres nu a fost statutar din lipsă de cvorum" se va mai organiza unul în septembrie la Bucureşti, dar nu înainte de a transmite nişte "revendicări oficiale" guvernului privind situaţia revoluţionarilor şi legea 341. Ce fel de revendicări oficiale, concret vorbind? Ei bine, "Legea 341". 

 

Lămuriţi-nelămuriţi, în final, cine spune că o întâlnire oficială între revoluţionari trebuie neapărat să pună ţara la cale? Se poate ofta, se poate discuta, bârfi şi chicoti.

 

Cât despre adevărata şi trista revoluţie a revoluţionarilor, care din nefericire există şi este despre istorie, respect pentru istorie şi drepturi ale unor persoane care au participat la istorie, aceasta pare să fi fost un fel de personaj episodic în acest film serial, iar sâmbăta asta se pare că nu a rulat episodul în care joacă ea.

 

{gallery}reportaj/galerii/acterevolutionari{/gallery}

Adaugă comentariu

Va rugam nu injurati! Poate veti gasi argumente, totusi!


Codul de securitate
Actualizează

JoomShaper