Azi, la sediul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru din Alba Iulia, Secretarul de Stat in cadrul Ministerului de Justitie, pentru Afaceri Europene si Protectia Consumatorului, doamna Anne Quart, si directorul general al Agentiei, domnul Simion Cretu, au semnat un nou Acord de Cooperare bilaterala intre Regiunea Centru si Landul Brandenburg, Germania. Evenimentul a avut loc in prezenta presei, in cadrul vizitei oficiale pe care delegatia Landului Brandenburg, condusa de doamna Anne Quart, o efectueaza in Regiunea Centru. Pentru maine, 20 iunie, delegatia germana are programata o vizita la proiecte finantate din fonduri europene si o intrevedere oficiala cu membrii CDR Centru, la Hotel Alunis din Sovata – Mures.

Pornind de la interesul comun al Ministerului pentru Justitie, Afaceri Europene si Protectia Consumatorului din Landul Brandenburg si al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru, privind dezvoltarea continua a colaborarii bilaterale si pentru extinderea pe termen lung a schimbului de experiente, delegatia acestui minister din Germania a discutat cu oficialitatile romane despre stadiul actual si rezultatele parteneriatului dintre cele doua regiuni, dar si despre posibilitatile de extindere a cooperarii.

Concret, in cursul diminetii de luni, 19 iunie, programul vizitei oficiale a doamnei Anne Quart a inclus o intalnire de lucru cu Presedintele CJ Alba, domnul Ion Dumitrel, alaturi de Primarul orasului Cugir, Adrian Teban, Directorul Parcului Industrial Cugir, Emil Muntean, Primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian, doamna Carmen Sinc, Directoarea Scolii Profesionale Germane din Alba Iulia, dar si impreuna cu echipa tehnica din cadrul CJ Alba. In cadrul acestei intrevederi s-au discutat teme privind parteneriatul dintre Landul Brandenburg si judetul Alba, dar si aspecte privind dezvoltarea colaborarii, in special in domeniile culturale si sociale.

Ulterior, la sediul ADR Centru din Alba Iulia, conducerea ADR Centru a analizat cu partenerii germani cadrul in care va fi definita viitoarea colaborare dintre cele doua regiuni. La ora 12, in cadrul unei intalniri informale cu presa, a avut loc evenimentul de semnare a Acordului de cooperare dintre Ministerul de Justitie, Afaceri Europene si Protectia Consumatorului din Brandenburg si ADR Centru. In cadrul acestui acord se stabilesc cateva prioritati pentru cooperarea dintre Landul Brandenburg si Regiunea Centru, in domeniile: formare profesionala, activitati si intalniri bilaterale ale tinerilor, sprijinirea colaborarii in domeniul societatii civile si al ONG, parteneriate scolare, dar si intre orase, politici inteligente de promovare, precum si domeniul energiilor regenerabile.

”Vizita doamnei Secretar de Stat Anne Quart in Regiunea Centru reprezinta continuarea fireasca a activitatii noastre de parteneriat cu Landul Brandenburg, de aproape un deceniu. De-a lungul timpului am dezvoltat numeroase proiecte comune, chiar si in cadrul unor proiecte transnationale – IDEQUA in domeniul turismului, EnErg EuReg – destinat energiilor regenerabile, DART – pe tema evolutiilor demografice, dar si pentru formare profesionala. Indiscutabil, putem vorbi de dezvoltarea institutionala a ADR Centru cu sprijinul expertilor germani, dar si un suport esential pentru implementarea Strategiilor de Specializare Inteligenta. Am beneficiat si vom mai beneficia de exemple de bune practici pentru dezvoltare urbana durabila si generarea de proiecte finantabile prin POR 2014-2020, tinand cont de experienta si cunostintele de care dispune Landul Brandenburg. Suntem siguri ca, in domeniile de dezvoltare vizate de regiunea noastra, rezultatele acestei vizite de lucru vor sprijini potentialii beneficiari de fonduri europene, pentru a-si valorifica bunele practici in domeniu”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

In judetul Alba, delegatia germana condusa de doamna Anne Quart, Secretar de Stat in Landul Brandenburg, include si intalnirea de lucru cu domnul Dorin Nistor, Primarul municipiului Sebes, iar dupa amiaza cu domnul Gabriel Plesa, viceprimar al municipiului Alba Iulia. Temele de discutii vizeaza aspecte privind dezvoltarea urbana, rolul comunitatilor locale in procesul decizional, precum si sprijinirea autoritatii publice in vederea atragerii de noi investitori, inclusiv prin transferul de cunostinte dinspre partea germana, pe baza Acordului de cooperare nou incheiat. Aflata pentru prima data in Regiunea Centru si in judetul Alba, doamna Anne Quart va efectua si vizite la proiecte finantate cu fonduri europene, atat in Alba Iulia, cat si in Sebes, dar si la obiective de mare importanta social-economica si turistica.

Pentru ziua de marti, delegatia coordonata de doamna Quart are programata o intalnire oficiala cu membrii CDR Centru, la sedinta acestui for deliberativ, eveniment care va avea loc la Hotel Alunis din Sovata. In cadrul acestei intrevederi, doamna Anne Quart va fi informata de catre conducerea CDR Centru asupra stadiului dezvoltarii Regiunii Centru si va participa la discutiile privind viitoarele proiecte finantabile cu fonduri nerambursabile, prin programele europene. Ulterior acestei intalniri, la Sala mare de Conferinte a Hotelului Alunis din Sovata, incepand cu ora 12.45, doamna Secretar de Stat Anne Quart si domnii Sándor Tamás, Presedintele CDR Centru si al CJ Covasna, Ferenc Peter, Presedintele CJ Mures si Simion Cretu, Director general ADR Centru, vor sustine o Conferinta de presa. De la Sovata, delegatia germana, insotita de membrii Reprezentantei pentru chestiuni de Parteneriat bilateral intre Landul Brandenburg si Regiunea Centru, vor participa la vizite de documentare, atat la proiecte finantate prin POR 2007-2013, cat si la obiective de mare interes in Sighisoara si Sibiu, in acest din urma oras fiind organizata o intalnire cu comunitatea germana si o intrevedere cu Consulul Germaniei, doamna Judith Urban.

Alba Iulia, 19.06.2017

– copy/paste –

Lasa un raspuns

avatar
  Aboneaza-te  
Notificare