N-am nici o problemă cu organizarea unui mega sondaj de opinie pe 26 mai. Sau, mă rog, referendum cum i se mai zice. Deși provoc pe oricine să îmi demonstreze că există o diferență. Să-mi explice, oricine, care e diferența – alta decît eșantionul – dintre referendum și sondaj de opinie, atît timp cît rezultatul unui referendum nu e obligatoriu?

Dar, să facem domnule referendum dacă trebue făcut. Să știm exact ce vrem. Dar chiar așa, ce vrem de fapt?

Căci am o mare problemă cu temele puse în discuție. Mă rog, cu una din ele. Prima, cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru corupți e destul de clară. Și, personal, n-am cum să nu fiu de acord cu așa ceva.

A doua temă pusă în discuție de nenea Iohannis îmi e însă puțin cam neclară. Și cînd zic puțin neclară – ca să citez un clasic în viață – vreau să zic că e absolut ambiguă.

Căci, ne zice nenea Iohannis, ar fi vorba despre interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor  de urgență ”în domenii sensibile precum legislația penală și organizarea sistemului judiciar”.

Or, aici avem mică chichiță care e o mare problemă. Nu cu legislația penală sau sistemul judiciar, care – e drept – nu pot fi lăsate la mîna unor șmenauți, să-l futifacseze cu OUG după OUG, cum au făcut pînă acum. De altfel, dacă mă întrebați pe mine, tot sistemul ăsta al Ordonanțelor de Urgență, prin care Guvernul se substituie Parlamentului și legiferează discreționar trebuie regîndit.

 Însă am o mare problemă cu acel ”domenii sensibile precum…”.

Adică ce-i ăla un domeniu sensibil? Și mă gîndesc că poate era cazul ca nenea Iohannis să ne explice mai clar despre ce anume sîntem chemați să ne dăm cu părerea la mega sondajul ăsta de opinie. Mă rog, referendum. Deci, ce-i ăla un ”domeniu sensibil”? Autostrăzile sînt un domeniu sensibil? Sistemul educațional e un domeniu sensibil? Sistemul de sănătate e sensibil și el? Pasiunea unor politicieni trecuți de 60 de ani pentru femeile între două vîrste – 17 și 19 –  nu e și el are un domeniu sensibil? Toate-s sensibile. Sau toate pot fi apreciate ca fiind chestiuni sensibile. Efectul pe care lămpile stradale îl au asupra guguștiucilor ar putea fi un domeniu sensibil pentru ornitologi. Poate chiar e. Habar n-am. Însă cred că orice temă supusă unui vot trebuie să fie extrem de clară, precisă și să nu lase loc de interpretare. Căci altfel, la fel ca în caricatura lui Mardale, am putea pune la referendum întrebarea ”mai serviți?”. Căci și asta e o chestiune sensibilă, dacă te afli la bar, ai 5 lei în buzunar și berea costă 6.

Lasa un raspuns

avatar
  Aboneaza-te  
Notificare