Realitatea ca un film prost

Unul dintre lucrurile care îl poate pune în încurcătură pe privitorul unui film al celor de la Monty Python e faptul că aceeași persoană interpretează mai multe personaje. În Viața lui Brian îl vezi pe John Cleese în șase roluri, pe Michael Palin în unsprezece, pe Eric Idle în opt…  Dacă nu ești obișnuit cu asta, devii confuz. Îți spui: „Pe bune, mă uit la același om și ar trebui să-mi închipui că e mereu altul?”

Cam așa e și cu partidele noastre politice. Când nu sunt la guvernare, știu tot ce trebuie făcut și critică fiecare măsură a guvernului. Când ajung ele la ciolan, fac exact ce le reproșau altora că fac. Sau își schimbă discursul de la un moment la altul, în funcție de interes. Îmi amintesc și acum faza cu PNL-ul de după destrămarea USL-ului: a ajuns să respingă în Parlament propuneri legislative făcute chiar de el pe vremea când era în coaliție. Că acum nu mai era și, na, risca să ia PSD-ul crema cu ele. Noaptea minții.

PSD-ul actual e la fel de amuzant. Sau enervant, depinde cum privești. În plină situație de urgență, nu prididea să urle împotriva măsurilor luate de guvern. Că drepturi, că minciună, că manipulare, că nu e nimic… o sumedenie de alte dume. Ei bine, starea de urgență a trecut. Pac! PSD-ul a sărit cu inițiative populiste de genul „dați câte o mască, să ajungă la toată lumea”. Iar acum, când situația se agravează, a devenit dintr-o dată apărătorul patriei în fața pandemiei și acuză Guvernul că… nu face tot ce trebuie (după ce, în primă fază, a făcut tot ce putea ca să submineze măsurile de combatere a pandemiei).

PNL-ul face ce știe să facă politicianul român: dă din gură cât încape, încercând să ne convingă că e aducătorul celui de-Al Doilea Paradis, sau ceva de genul, în timp ce faptele îl contrazic flagrant. Dar, dacă ai tupeul să spui că realitatea e mai nașpa decât o prezintă el, sigur ești pesedist, huo! Adică atitudinea aia de deținător al adevărului absolut. Și după aia se miră că „proștii nu înțelege cât bine facem noi pentru ei.” Păi, dacă după 30 de ani, încă nu v-ați dat seama că genul ăsta de atitudine e taxată de electorat, atunci poate că proștii sunt alții.

USR-ul joacă. Nici el nu știe ce, dar încearcă să dea din coate ca să prindă un culoar favorabil. La fel cum face Pro România, unde Ponta a revenit pe post de omul care nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase și-și freacă mâinile de bucurie că PSD-ul are în prezent o conducere atât de slabă, încât poate-i iese jocul și revine acolo de unde a fost scos pe ușa din dos. Tăriceanu dă și el din gură cât țin bateriile, ca să dea impresia că ALDE încă mai există și, poate-poate, va supraviețui următoarelor alegeri.

CCR și Avocatul poporului se sesizează când au chef și pe ce au chef. Nu, nu înseamnă că ăia de ne conduc ar trebui lăsați în pace să facă tot ce vor. Dar, în plină pandemie, să te sesizezi la chestii care vor duce, clar, la creșterea cazurilor de îmbolnăvire, numai bună intenție nu se cheamă. Evident, vina principală e a celor care nu știu să creeze cadrul legal corespunzător. Vedeți? PNL-ul nu e bun să guverneze! Atâta doar că nu guvernul dă legile, ci parlamentul. Unde majoritatea o formează, cel mai ușor, PSD-ul. Guvernul incompetent e penelist (dintre care unii sunt veniți din PSD), parlamentul incompetent e dominat de pesediști (dintre care unii sunt veniți din PNL). Aceleași persoane în diferite roluri.

Pe plan local, administrația penelistă a decis să se lupte cu canalizarea. Că na, la fiecare ploaie mai răsărită, câteva zone din oraș se transformă în mici Veneții. Bine, asta se întâmplă de ani de zile, dar doar acum se vor lua măsuri. Nu, n-are nicio legătură că e an electoral, așa cum n-are nicio legătură că doar din patru-n patru ani se pune problema ca în locului blocului cunoscut sub numele de cod Turturica să se construiască o parcare. Și, oricum, deocamdată doar se va analiza problema. E vreme până la următoarele alegeri să se și rezolve. Sau, poate, analiza va dura patru ani? Eh, cârcoteli.

PSD-ul local e la fel de impotent cum a fost în ultimii mulți ani. Gargară fără rost și fapte inexistente. Deh, ce să-i faci, dacă nu suportă concurența și-i dă afară pe cei care chiar au făcut ceva, nu poți cere mai mult. Din fericire.

USR Plus e pe cai mari. Are un candidat cu o oarecare vizibilitate, care are grijă să se facă și mai vizibil subliniind marile nerealizări și furtișaguri din primăria penelistă. Doar că, ce să vezi? Candidatul partidului a fost, până de curând, în PNL și… viceprimar. Adică știa de astea și înainte de a se reinventa, avea posibilitatea să inițieze rezolvarea problemelor și să se pună contra mânărelilor…         Of, iar sunt cârcotaș.

Filmul continuă, cu aceiași actori care schimbă rolurile. Doar că Monty Python sunt amuzanți și se limitează la ficțiune.

Ăștia, ai noștri, nu-s comici. Și joacă într-un film prost. Prost nu fiindcă ei ar fi proști, ci fiindcă noi suntem.

5 1 Vot
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile